Perukbusken skapar kontraster i trädgården

Rödbladig perukbuske trivs i soligt läge och varm jord.Perukbusken är sannerligen en växt som jag omvärderat sedan jag kom till Skåne för snart 20 år sedan. Hemma i Finland hade jag på sin höjd sett växten på bild i den gamla BdB-buskar o träd-boken. Jag tycker att fokusera på perukbuskens säregna blomning är inte att presentera dess verkliga värde. Blomningen i juni månad med de fluffiga molnen till blomställning liknar nog bättre små rökmoln, som växtens engelskspråkiga namn lyder, nämligen Smoke bush. Nej, det stora värdet ligger i de kontrastrika bladfärgerna som gör sig som bäst på unga skott.

Perukbuskens blommor ser ut som blekrosa rökpuffar.
Perukbuskens blomställningar påminner om mörkrosa rökpuffar.

Cotinus coggygria förekommer som rödbladiga, grönbladiga och limefärgade. Den gamla rödbladiga sorten ’Royal Purple’ har tveksam härdighet och fryser ofta ner om vintrarna.  Då är ’Grace’ betydligt bättre, då den har både mörkare färg och bättre härdighet upp till zon 4. Jag skulle jättegärna plantera några perukbuskar, men kan inte erbjuda dem deras optimala läge i kalkhaltig (jadå), varm och väldränerad (nej) jord i soligt läge.

Gulbladig perukbuske är en utmärkt kontrastväxt mot mörkare bladverk.

Den nya gulbladiga sorten ’Golden Spirit’ har ett lysande bronsfärgat skottutspring och orangerött höstutseende.  Den gör sig ypperligt mot mörkare bladfärger, men är ingen växt som lyser upp skuggan, för den vill stå soligt. Men se hur fint den gifter sig med den blå klematisen i bilden här intill!

Kom ihåg att beskära dina perukbuskar hårt minst vartannat år för att du ska bevara de vackra skotten med stora blad och kraftiga bladfärger. Äldre grenar tenderar nämligen att bli tråkiga.

3 reaktioner till “Perukbusken skapar kontraster i trädgården”

  1. Kan man klippa perukbusken rakt över 10 cm från roten? Har tidigare klippt en bit upp vilket lett till att den grenar sig rikligt där. Jag vill ha en relativt låg växt, högst två meter och räknar med att klippa ner den vartannat år.
    Med vänlig hälsning, Gunvor

  2. Hej Gunvor! Du är helt rätt på det! Perukbusken blir som allra finast om man beskär några grenar varje år, så att det hela tiden kommer upp kraftiga årsskott. Beskär ända ner, 10 cm från mark precis som du säger. Då får du den vackraste nytillväxten. Annars bildas det fula kvastar mitt inne i busken.
    Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.