Rousham, en oförstörd park av Kent

Siktlinjer över öppna gräsytor drar blickarna till sig.

Rousham ligger i Oxfordshire vid staden Bicester, norr om Oxford i England. Det är en park du absolut inte bör missa om du reser i trakterna. Huset som härstammar från första hälften av 1600-talet är fortfarande i samma släkts ägo och visas endast efter överenskommelse. Parken, som är en liten pärla, är öppen för besökare, dock inte barn. Mycket lite har förändrats sedan två kända trädgårdsdesigners Charles Bridgeman och senare William Kent drog upp riktlinjerna för parken.

Rousham är ingen stor park, men innehåller förutom en tättplanterad landskapspark med grotta, broar, statyer och tempel även en formell trädgård med parterr och rosengård. Designen bygger mycket på kontrasten mellan ljus och skugga. Mycket raffinerat utfört så att man inte alls tänker på det.

Ständiga växlingar mellan sol och skugga upplever man i promenaden kring Roushams landskapspark.

Ett exempel på en sådan stark upplevelse är vattnet som stilla flyter fram i en anlagd bäckfåra mellan två mindre dammar.
En stiliserad bäckfåra som går mellan två dammar på olika höjd.Träden står mycket tätt och skogspartierna är mörka och skuggiga. Horace Walpole riktade på sin tid (ca 1760) skarp kritik mot Kents planteringar genom att uttrycka ”He aimed at immediate effect and planted not for futurity”. Trädens åldrande och parkens mognande har alltså resulterat i att avstånden i Kents anläggning har krympt drastiskt under årens lopp och parken har måhända utvecklats till något annat än vad som var avsikten.

Mycket effektfullt fungerar däremot den underplantering av lagerhägg som reflekterar det lilla ljus som silar ner mellan trädkronorna. Mycket läckert och något jag definitivt ska ta efter i passande sammanhang.

Läs om öppettider mm på Roushams hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.