Skulpturfabrikens trädgårdskonst är hårresande vacker

Blonda, snygga finlandssvenskan Stina Lindholm driver betongföretaget Skulpturfabriken på Gotland. Stina är utbildad inom skulptur vid Konstfack och formger idag olika typer av trädgårdsmöbler och -dekoration. Men inga trädgårdstomtar, utan föremål med enkla, rena linjer och ett närmast japanskt formspråk.

Jättelika kvadratiska fågelbad från Skulpturfabriken med måttet 1x1 m

Stina brukar finnas med på de stora mässorna och ställer ofta ut sina alster på rena konstmuseer. Jag kom i kontakt med Stina under början av min betongperiod och har också besökt henne i den fina butiken/showroomet som hon har utanför Slite på Gotland. Superläckert och välpresenterat både inne och ute.

Skålen Tsukubai från Skulpturfabriken

Tsukubai betyder vattenskål på japanska. Denna skål finns i vit eller grå betong och väger ca 8 kg trots att den bara är 20 cm hög.
Den passar både som ytterkruka till någon sofistikerad växt eller som bordsdekoration med vatten, flytande ljus och någon blomma i. Eller bara stå tom som den är på ett vackert bord.

Fågelbadet, eller spiralen Snäckabad är en grunt skålad platta om 50×50 cm med en inverterad snäckform i baddelen. Sedan kan pippina sätta sig på tork på den mindre snäckan som ligger uppe på kanten.

Fågelbadet Snäckabad av Stina Lindholm

Stina kommer att medverka i utställningen ”Gotland in New York” som pågår i Scandinavian House i New York 30 oktober – 5 november, alltså startar om bara några dagar. Lycka till, Stina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.