Spännande växtnyheter från Holland

Liljeformade blommor med rosaröd utsida och vit insida är en härtig nyhet.

Tidigare i höstas arrrangerades plantskoleutställningen Plantarium i Holland. Den mest spektakulära plantnyheten för många trädgårdsmästare torde vara en klematis med liljeliknande blommor. Den har fått namnet Clematis ’Zoprika’ Princess Kate.

Ett purpurrött svalg i vita liljeformade blommor är specifikt för den nya klematisen Princess Kate.
Foto från trädgårdssiten Crocus

Blommorna är mest vita på insidan, med ett purpurrött svalg och även röd utsida. Även ståndarna är röda. Mycket speciell färg alltså. Princess Kate tillhör gruppen Texensis-klematis och blir upprättväxande och ca 3-4 meter hög. Den har en lång blomningssäsong från juni-september. Planteras i sol till halvskugga i väldränerad, välgödslad jord.

En brokbladig klätterhortensia lyser upp i skuggan.
Foto: Huisman Boomkwekerij

En annan intressant växtnyhet är den brokbladiga klätterhortensian Hydrangea anomala ’Lining’. Skulle vara kul att se den i verkligheten i blom, för jag undrar hur blomningen framträder bland de brokiga bladen. Just den mörkt gröna bladfärgen ihop med benvita blommor är ju den vanliga klätterhortensians stora fördel. Växten trivs i skuggiga lägen och blir upp till 3 meter hög, nämner förädlarna Huisman Boomkwekerij.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.