Ståtliga hasseln sätter nyttiga nötter

Hasselns nötter gillas av många fåglar och ekorrar.

Hasselns nötter mognar i augustivärmen. Än dröjer det innan de är ätmogna, men blir hösten så här varm så har vi goda chanser att plocka hasselnötter. Och fåglar och ekorrar lär få sitt också.

Hasseln är en trevlig buske som blir stor som ett litet träd, 4-7 meter. Den blir lika bred som hög, så man får räkna med att den kräver sin plats om man tar in den i trädgården. Har du gott om plats så blir det en effektiv ridå som friväxande häck. Verkligen jättefint! Hasseln är en skuggtålig växt som i naturen gärna växer i brynzonen mot öppna fält, eller i ljusare lundpartier. Den vill gärna ha väldränerad och näringsrik jord, men trivs också på lite fuktigare växtplatser.

Hasseln har håriga skott och bladundersidor.

Du känner igen hasseln på dess strävhåriga skott vintertid. Barken är ljusbrun och lite sprucken. Busken har ett vasformigt växtsätt och är ganska smal nertill för att bre ut sig betydligt uppåt. Tidigt om vårvintern blommar hasseln med långa hanhängen som lämnar pollen till små oansenliga honblommor som växer ut från skotten. Dessa blir sedan nötter framåt sommaren.

Hasselns nötter sitter ofta ihop tre och tre.

Det finns också en rödbladig, mycket dekorativ trädgårdsform som heter blodhassel, Corylus maxima ’Purpurea’. Se bild nedan. Den är något mindre i storlek än den vanliga hasseln. Blodhasseln ger en fin kontrastverkan ihop med buskar som har ljust gröna eller gulgröna blad. Vill ha gott om näring och inte alltför skuggig växtplats, för då tappar man effekten av de purpurfärgade bladen. Går upp till zon 3.

Rödbladig hassel ger fin kontrast ihop med buskar med ljusare gröna blad.

2 reaktioner till “Ståtliga hasseln sätter nyttiga nötter”

  1. Hur kan ni säga att Hasseln blommar med hängen som sedan blir nötter. Vilken funktion har då den röda blomman?

  2. Hej Jan! Kan medge att beskrivningen möjligen var lite kort och missledande. Det finns olika typer av sexualitet hos växter. I många fall sitter han- och honanlag i samma blomma. Hos vissa arter i separata plantor och hos andra på samma planta, men i olika blommor. Hasseln tillhör den senare gruppen. Hanhänget tillför pollen till honblomman, vars röda märke sitter nära intill skottet. Ur honblomman bildas nötterna. Tack för ditt påpekande! hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.