Stourhead skapades som ett levande konstverk

Vy över sjön med Apollos tempel i bakgrunden

Stourhead är en mycket vacker park, men nästan lite väl pyntad i min smak, för att klassificeras som landskapspark. Den stora parken ligger i en dalsänka med en stor sjö som mittpunkt. Skapare är Henry Hoare II, som började sitt uppdrag som trädgårdsdesigner omkring 1730. Han var mycket influerad av sina resor i Italien och ville återskapa byggnadsverk och statyer som han hade sett och placera dem i en vacker parkmiljö. Han målade med växter i landskapet istället för med olja och duk.

Pittoreskt blickfång med Palladian Bridge och Pantheon i bakgrunden

Parken innehåller en bred samling exotiska träd och buskarter och är väl värd ett besök under vilken årstid som helst. Barrträd och rhododendron bildar basen och de understöds av mängder av hortensia och magnolior av olika slag. På våren översvämmas parken av lökväxter och i och med spegeleffekten över sjön ger de ett mäktigt intryck. Långa vindlande stigar för dig runt sjön med otaliga siktlinjer och vackra blickfång under vägen. Reservera gott om tid för här finns mycket att se!

Templet Pantheon speglar sig i sjön

Stourhead övergick efter andra världskriget i National Trusts ägo. Parken är öppen för besökare och är du sugen på shopping finns det en välförsedd butik som även säljer egenproducerade grönsaker. Restaurangen är även den riktigt trevlig och ger ett välkommet energitillskott eftersom parkrundan tar sin lilla tid. Du hittar parken vid Stourton i Wiltshire. Läs mer om Stourhead.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.