Presenttips till Mors dag

Kompostkvarnen maler ner grenar och annat grovt trädgårdsavfall.

Nästa vecka är det Mors dag. Önska dig en kompostkvarn, eller några dagars hyra av en sådan och mal ner allt det grova grenavfall som du producerat i vår, men inte hunnit göra dig av med. Istället för att köra bort det till en tipp eller bränna upp riset så kan du mala ner det till flis och strö ut i rabatterna eller blanda i komposten.

Grovt träflis kan läggas som marktäckning eller komposteras.Det finns både eldrivna och bensindrivna kompostkvarnar. Kraftigare maskiner går på trefasström, men det finns många modeller som kan kopplas till ett vanligt vägguttag. Du kan välja mellan två typer av mekanism, valskvarn eller skärande knivar. Den förra tar grövre grenar, men även mjukare stjälkar som perenner, och krossar ner dem i bitar, medan den andra skär snygga flisor. Valskvarnen tuggar och drar in materialet själv, medan knivklipparen måste matas med grenar. Tänk också på att en knivkvarn låter väldigt mycket. Stihl Viking finns i olika kraftiga modeller och de har ofta ett mycket gott resultat i tester. Bosch är ett annat bra märke.

Använd handskar och skyddsglasögon och gärna även hörselskydd när du flisar. Det flyger ofta omkring flisor i luften. Ett bra tips är att få ner fliset i en behållare av något slag. Då slipper du räfsa ihop det som sprutar ut och kan lätt portionera ut flisen i rabatterna eller komposten.

Ta väl hand om din sekatör så håller den hela livet

September är sista månaden i JAS-perioden då det är lämpligt att beskära de flesta växter. JAS står för Juli-Augusti-September och är den bästa tiden för alla träd att formas och korrigeras. Energiproduktionen är åter i full gång efter en dipp under försommaren. Övervallningen av snittytorna startar med en gång och risken för infektion av svampar och andra sjukdomar minskar avsevärt.

Använd en bra sekatör eller grensåg som passar din hand. Min egen favorit är en liten Felco 6:a som är lagom för min lilla hand. Den är en högersidig sekatör, men jag använder den lika mycket med vänster hand utan problem.

Det finns också modeller med snurrande handtag som är avsett att skona handen när man klipper riktigt mycket. Det känns lite ovant i början, men är skönt att jobba med efter ett tag.

Felcos redskap har en god kvalitet och tar du bara hand om den och slipar bettet, smörjer in och eventuellt byter ut slitdelar så har du en sekatör i många, många år. Det dagliga underhållet innebär att du torkar av sekatören efter varje användning och bryner skäret vid behov. På Felcos hemsida finns några korta demonstrationsvideor som visar på bl a bryning. Till slut en liten spraypuff olja som håller rosten borta och förhindrar att rörliga delar sätter igen. Spänn den stora låsningsmuttern så inte bettet glappar och kolla även upp de andra skruvarna. Förvara sedan sekatören torrt.