Trumpetrankan är en fin augustiblommande klängväxt

Trumpetranka mot en vitkalkad mur

Campsis radicans eller trumpetranka är en ståtlig och kraftigväxande klättrare som ger din trädgård en sydländsk touch. Den härstammar från mellersta och östra nordamerika och är tyvärr härdig endast i de allra sydligaste delarna av Sverige. Den kan ta lite tid på sig i starten, men när den väl tagit fart och trivs på sin växtplats växer den snabbt upp till 6-8 m höjd. Den skulle jag gärna plantera intill min kommande pergola eller mot en varm vägg.

Trumpetrankan trivs i soligt läge i väldränerad, näringsrik trädgårdsjord och tål en del torka när den väl har etablerat sig. Den är lättskött, men bör skäras tillbaka kraftigt i mars-april för att blomma rikligt till hösten. Årsskotten beskärs för att hålla tillväxten någorlunda i schack och fjolårsskotten sporrbeskärs till 2-3 knoppar. Då blir blomningen intensivare. Detta är en bra växt att samplantera med tidigblommande klängväxter som t ex blåregn, Wisteria, eftersom du då får dubbel blomning. Om den passar in i färg i din anläggning, det vill säga. Trumpetrankan är kraftigt orange-eldröd i färgen, men stämmer väl ihop med många sensommarblommande perenner som gula rudbeckior som är speciellt praktfulla just nu.

2 reaktioner till “Trumpetrankan är en fin augustiblommande klängväxt”

  1. Har en stor trumpet ranka som är ca 10 år, nu undrar jag hur förökar man den Tacksam för svar från någon.

  2. Hej Zorica! Kul att höra att du har en så gammal trumpetranka. Den kan förökas med frö, som måste kallstratifieras, eller via nedläggning. Det senare alternativet är enklast. Ta ett långt skott och gör ett snitt i skottet, utan att skära av det helt. Lägg ner skottet på jorden och fyll på med jord. Låt skottet rota sig vid snittstället under ca 3 veckor innan du klipper av det från moderplantan. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.