Underbara lavendel!

Lavendeln 'Hidcote' har en fantastisk blå färg.

Lavendel är en medelhavsväxt som älskas av många trädgårdsentusiaster. Den omtalas oftast som en perenn, men egentligen är det en halvbuske eftersom den övervintrar med vedartade stammar ovan jord. Dessvärre har lavendel svagare härdighet jämfört med många andra buskar och perenner, så den klarar sig bara i skyddat läge på väldränerad jord. Du kan förbättra överlevnadschanserna genom att skydda rabatten med ett lövtäcke och granris inför vintern. Lavendeln föredrar en varm och solig sandjord och många gånger förökar den sig hejdlöst mellan stenar och i grusgångar där förutsättningarna är de rätta. Annars växer den gärna ihop med t ex rosor, som ju är en klassisk kombination.

Silvergrått till grågrönt, aromatiskt bladverk hör lavendeln till.

Den vanliga lavendeln, Lavandula angustifolia, har silvergröna, smala blad som doftar starkt. Lavendeln är en utmärkt biväxt och man ser ofta mängder av humlor och bin svärma kring lavendelbuskarna under sensommarens blomning. Juli-augusti kan man räkna med som blomningstid. De blåblommiga sorterna heter ’Munsteads var.’ (passar bra till häck), ’Hidcote’  alt ’Hidcote Blue’ (härlig färg, något svag härdighet, ej till häck) och ’Dwarf Blue’. Det finns också rosafärgade ’Rosea’ samt ’Loddon Pink’ och de vitblommande ’Edelweiss’ eller ’Alba’.

Skärmlavendeln har spännande blommor över lång tid, men sämre härdighet.

Skärmlavendel, Lavandula stoechas, är en charmig utplanteringsväxt med samma aromatiska doft som den vanliga lavendeln. Den är dåligt härdig, så för det mesta får man se den som en slit och släng-blomma. Blommorna, som är rosa till lila, sitter kvar länge och utvecklas efter hand längs blomkolven. Efter blomning kan du klippa ner blomaxen och hoppas att den hinner utveckla en blomning till.

Lavendel är en tålig växt för övrigt som inte kräver mer skötsel än en beskärning på våren. Använd gärna häcksaxen och forma runda bollar. Men gå inte för långt in på gammal ved. Äldre exemplar kan ha svårt att bryta nya skott från de allra grövsta grenarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.