Bland de allra vackraste prydnadsträden, eller i storlek ofta -buskarna, plockar jag lätt ut några japanska lönnar. De blir sällan så stora och är ofta mycket långsamväxande, men de har en färgprakt och skir skönhet som tilltalar många trädgårdsägare. De flesta har mer eller mindre flikiga blad i grönt, limegult eller rött som ofta får intensiva höstfärger. De japanska lönnarna vinner på att planteras ihop med andra buskar och även perenner. Att ställa dem rätt upp och ner i gräsmattan ger sällan samma upplevelse. Det är samspelet mellan färger och bladverk som är den stora behållningen med japanska lönnar.
De japanska lönnarna har alla ganska likartade krav, trots att de kan se väldigt olika ut. Den viktigaste faktorn för deras trivsel är ett vindskyddat läge. Japanska lönnar vill ha en lätt fuktig och näringsrik jord. Jorden ska vara lucker och genomsläpplig och den får absolut inte vara kompakterad och tung. De kan stå både i sol och lite skuggigare, så länge som vattentillgången är säkrad.
En av mina favoriter är den gulbladiga solfjäderslönnen, Acer shirasawanum ’Aureum’, som har ett handflikigt, mycket dekorativt bladverk i limegult. Blommorna är grannt ceriseröda och kontrasterar tydligt mot de uppsprickande bladen. Placera den gärna ibland annan grönska som den får stöd och skydd av. Halvskuggigt läge i zon 1-3 med viss markfukt vill den också ha.
Den smalflikiga Acer palmatum ’Inabi-shidare’ (ovan) är ett litet buskformat träd med djupt flikiga blad i mörkrött. Den påminner mycket om Acer palmatum ’Dissectum Garnet’ som är mycket vanligare och lättare att få tag på. Har du svårt att hitta japanska lönnar i plantskolan eller önskar något riktigt extra ska du göra en utflykt till plantskolan Ulriksdal på Kivik. Du hittar dem på nätet under namnet Edafos. Här finns det mesta man kan tänka sig i lönnväg och lite till. Dessutom har de ett enormt sortiment av egenodlade julrosor.