Väldoftande sommarblommor i rabatt och kruka

Söt och lite klibbig i doften är narcisstobak

Doft är viktigt i trädgården. Jag kan bli så besviken om jag ser en utsökt välformad ros eller läcker pion som saknar doft. Klart blommorna ska dofta! Så vanligen är det ett av kriterierna på topp 3 när jag väljer växter till min egen trädgård. Bland sommarblommorna fastnar jag naturligtvis för narcisstobaken. Den är vit, vacker och rejäl. Andra viktiga egenskaper alltså. Den blir en ganska gles planta som kan behöva bindas upp för att inte blåsa omkull. Narcisstobak självsår sig lätt med miljoner små pyttefrön, och hos mig dyker den upp år efter år i andra blomkrukor och i grusgången längs husväggen. Lite senare i blomningen då än köpta plantor, eftersom den börjar från noll på våren. Men när väl den första bladrosetten börjat växa till sig går det fort. Växten doftar om kvällen och natten, så glöm inte bort att gå ut och sniffa i skymningen!

Heliotropen går i blålila färgskalan och fungerar bra som en mörkare bas i krukplanteringar. Den har ett kompakt växtsätt och lite skrynkliga mörkgröna blad. Heliotrop är långsamväxande och kräver en lång förkultivering, så det är inget jag skulle börja föröka på egen hand. Köper gärna in snygga plantor istället

Heliotrop samplanterad med bl a rabatteternell och rosenskära

och kan då njuta av vaniljdoften redan från början. Heliotropen kommer från Sydamerika och kräver mycket sol för att blomma fint. Glöm inte bort att vattna ofta eftersom plantorna skrumpnar lätt. Heliotropen har svårt att komma igen efter att ha torkat ut. 

En tredje favorit bland ettåringarna är tveklöst luktärten. Den finns i mängder av färgställningar och du kan gladeligen förköpa dig på frön via engelska postorderfirmor. Jag njuter alldeles speciellt av den vilda luktärten som härstammar från Sicilien. Den blir lite mindre och är inte så vild i växtsättet, men doften är fördubblad mot vanliga luktärter. Blomfärgen är en kombination av rödlila-blålila. Eftersom den är en vildsort så kan du ta tillvara på egna frön och så ut nästa år. Den är bäst att förkultivera inomhus och passar bra att så i gamla toapappersrullar. Blötlägg fröna ett dygn innan sådd så gror de bättre. När plantorna blivit ca 5 cm höga och frostrisken är över kan du plantera ut dem mot en wigwam i pil eller annat tätt växtstöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.