Vilda och odlade nävor

Den vildväxande stinknävan är en oansenlig liten blomma som luktar pyton.

Släktet Geranium, nävor är rätt så stort och bara i Sverige förekommer 14 vildväxande arter. Den har snabbt seglat upp som en riktig modeväxt i trädgården, mycket tack vare flertalet lättskötta och rikblommande hybrider. Stinknävan här ovan är ett vanligt ogräs på kväverik, frisk mark. Skogsnävan, som även kallas midsommarblomster ser du nedan. En vanlig växt på ängar och skogssnår. Inte mycket lönt att plocka och ta in i buketten, för den släpper fort kronbladen, men vacker att se på där den står i dikeskanten.

Midsommarblomster trivs på fuktrika marker i bryn och ängar.
Midsommarblomster förekommer vild i hela Norden, även på Island.

Kungsnävan, Geranium x magnificum, har en stor, purpurblå blomma med litet vitt öga.  Namnsorten ’Rosemoor’ som du ser här har lite mörkare blå blomma och ett kompakt växtsätt. Blomningen är långvarig och ger fin färg åt rabatten. Nävor vill över lag ha en frisk och näringsrik jord. Men det finns även sorter, t ex G. sanguineum ’Max Frei’ som blir jättefin i torra stenpartier. En del nävor tål skugga och andra vill ha det soligt. Men ett är säkert, och det är att du säkert finner en lämplig näva för dina förhållanden.

Kungsnävan har stora och hållbara blommor.

2 reaktioner till “Vilda och odlade nävor”

  1. Hej på bilden under texten vilda nävor, så syns också en vit blomma. Ja undrar vad det är för blomma.

  2. Hej Maj!
    Bilden är tagen i en frisk lövskog. Det ser ut som en nordlundarv, släkt med både våtarv och skogsstjärnblomma. En helt vanlig vildväxande ört. Men den är så liten att man måste titta noga för att upptäcka den. Hälsningar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.