Den frågan får jag ofta av människor som tycker om att påta i trädgården och som söker ett stensäkert tips om vad de bör satsa på. Men den frågan är lika svår att besvara som om de hade frågat mig ”Ska jag laga kåldolmar eller kycklinggryta till middag?” Det är både smak och tycke som spelar in, men givetvis också växtplatsen och dess speciella egenheter. Det finns rosor som platsar över en bred amplitud, men också de som har lite mer speciella krav. Har du då dessutom önskemål gällande färg och ev doft så blir det ett allt smalare urval.
Våra plantskolor har både äldre och modernare rosor i sortimentet. De gamla sorterna har provats under tiotals år och man har kommit fram till att de har egenskaper som är viktiga för sin överlevnad på marknaden. Årligen kommer det till, säg ca 300 nya sorter världen över. Alla blir inte bestsellers, och alla platsar inte heller i vårt kyliga klimat. Ger man sig in i sortprovandet med en dos nyfikenhet och inte alltför tärd ekonomi så tycker jag definitivt att man kan prova på lite av nyheterna. Ge dem sedan några år av utvärdering, både vad gäller sjukdomsresistens, blomning och härdighet. Sedan kan du ju i din tur lämna feedback till plantskolan om vad som är värt att fortsätta sälja.
Men om vi går in på rosvalet nu, känn efter vilka ståndortskriterier du har i din trädgård. Då tänker jag på ljustillgång, jordmån, markfukt och vind. Men du ska också lägga till ditt eget intresse för att hålla på med rosor. De kan vara mer eller mindre pyssliga och krävande. När vi pratar om ljus, så är de allra flesta rosor solälskande. Det finns ett mindre antal som tål norrvända växtplatser. Jordmånen då? Krävande rosor i grupperna tehybrider och remontantrosor ska helst ha näringsrik, djup och välblandad jord. Många andra rosor klarar sig med en medelbra och lerhaltig jord, en del trivs till och med i mager och sandig jord. Ofta kan du ha blomstorleken som ett mått på hur näringskrävande en ros är – ju större blomma, desto bättre jord vill den ha. Detsamma gäller markfukten. Soliga sommardagar torkar ut och även rosorna kräver ofta stödbevattning för att fortsätta blomma och inte drabbas av sjukdomar. Det finns ett litet fåtal rosor som trivs i en fuktig jord, t ex intill en damm.
Ett blåsigt läge kan spoliera många rosdrömmar. Många rosor behöver någon form av vindskydd för att inte krympa tillväxten. Stark vind ger både köldskador vintertid, uttorkning och försenad knoppsättning och blomning. Sen tillkommer klimatzon som sista punkt för dig att bocka av. Välj en ros som klarar ditt klimat med lite råge. Ömtåliga sorter har problem under vintrar med lite snö och sträng kyla, lik den vi har haft i södra Sverige i år.
Söker du en tålig, engångsblommande buskros som klarar sig själv på lite sämre jord kan du fundera på en pimpinellros. De är oftast både okomplicerade och friska. En remonterande buskros kräver mer gödsel och varmare läge. Bra exempel här är ’Nevada’, ’Westerland’ och ’Rose de Rescht’. Bland de remonternade klängrosorna kan jag rekommendera de klassiska ’New Dawn’ och ’Flammentanz’. Starkväxande rabattrosor beskärs noga och gödslas ett par gånger per säsong för bästa blomning. Har du stort rosintresse och gillar stora, pampiga blommor kan ’Queen Elizabeth’ eller ’Mme A Meilland’ vara ett bra val.
Nytt i rossortimentet är de sk kanadensiska rosorna som sägs vara både härdiga och blomma länge. De är rotäkta och har ofta ett ursprung i de tåliga vresrosorna. Här finns varianter i färg som rosa, röda, lilaröda och orange. Jag har än så länge ingen erfarenhet av de kanadensiska rosorna, men det ska vara intressant att följa hur det går för dem. Hör gärna av dig om du har testat någon av dessa!