Luktärten slingrar sina rankor uppför kastanjestaketets slanor.

Om Oss

portratt_maj2015Greenspire Trädgårdskonsult är trädgårdsrådgivare, trädgårdsdesigner och trädgårdscoach. Företaget drivs av Maria Andersson, landskapsingenjör med mångårig internationell erfarenhet av skötsel och förvaltning av gröna utemiljöer inom kommunal förvaltning, anläggningsföretag och historiska parker i Finland, Norge och England. I Sverige har jag även arbetat inom betongindustrin, bl a som designchef för betongprodukter.

I designprocessen gäller det att vara känslig för tecken i tiden. Det kan gälla influenser från konst, arkitektur, möbler, färger, mönsterbilder mm.

Betong är ett underbart material som är lätt att forma och förändra. Låt mig ge några exempel. 2001 skulle företaget jag jobbade för, Nordform, ställa ut i samband med Bo01-mässan i Malmö. Jag gjorde en svart utställningsträdgård som byggde på 90 cm höga, kvadratiska blomsterkärl i betong. Givetvis skulle även krukorna vara svarta. Men fabrikschefen sa:
– Det finns inga svarta blomkrukor – man kan inte ha svarta blomkrukor.
– Det kan man visst, låt mig visa hur fint det blir, replikerade jag och stod på mig. Nu blandar vi pigment i betongen!
Det blev en hit och numera kan ingen komma ihåg att det fanns en tid innan de svarta blomkrukorna.

Jag nosade också upp grafisk mönstring för konventionella stödmurar i betong. Det fanns en metod från Finland där man mönstrade väggelement med hjälp av retarder som gör att betongmassan inte härdar. Denna kemikalie överförs på stora pappersark från fotografiska bilder eller grafiska mönster i form av pixlar. Där retardern träffar betongen kan den ytliga cementpastan tvättas bort och det pixlade mönstret framträder med hjälp av ingående stenmaterial. Vi började testa att gjuta L-stödmurar med denna metod för att smycka annars så tråkiga stödmurslängder och numera säljs dessa murar och även markelement in till prestigeprojekt över hela landet.

En annan viktig period i min yrkesutveckling var tiden i England. När jag kom till Stowe Landscape Gardens för att jobba i parken fick jag bo i en triumfbåge byggd på 1700-talet. Ena benet var tjänstebostad för parkföreståndaren Mr Smith och i det andra benet bodde vi volontärer. Det var ett rum på varje våning och en lång, knarrande trappa som ledde upp till toppen. Högst upp kunde man klättra genom bjälkarna på vinden och komma ut på taket med en magnifik utsikt. När en ny invånare flyttade in fick hen bo i rummet högst upp, för därifrån var det längst väg till köket och badrummet som låg på bottenvåningen. Runt triumfbågen, som låg i utkanten av den 160 ha stora parken, gick fåren och betade och bräkte. Speciellt om helgmorgnarna när kroppen bara längtade efter vila skulle jag ha kunnat vrida nacken av dem! Men de gjorde ju sitt jobb på ett ekologiskt sätt och bidrog till den stämningsfulla miljön i parken.

Arbetet var riktigt trädgårdsgrovgöra och jag var säker på att mina armar skulle vara 60 cm längre innan jag slutade. Men det var härliga arbetskamrater och en underbar miljö att jobba i och lära av. Restaurering av förfallna tempel och trädgårdsscenerier är långsiktiga projekt som kräver att man behärskar tidens tankesätt och tekniker. Att knattra omkring med en gammal traktor under de enorma cederträden som var sådär 400 år gamla ingav lite respekt för tiden och vad den hade format.

På senare tid har jag även jobbat deltid som produktionsledare vid odlingarna på friland hos Hvilan Utbildning i Åkarp. Med levererans av färska grönsaker och prydnadsväxter till skolans restaurang, Hvilans samarbetspartner restaurang Kockeriet i Malmö, vår egen gårdsbutik samt externa grönsaksuppköpare. I detta arbete involveras även Hvilans studerande och lärare.

Min utbildning:

1995-1997 Landskapsingenjör, Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp
1989-1991 Parkträdgårdsmästare, Överby Trädgårdsskolor, Esbo, Finland
1985-1987 Sjuksköterska, Helsingfors Svenska Sjukvårdsinstitut, Finland

Kortare utbildningar:

2017 Bas-P/Bas-U, Hvilan Utbildning
2008 UGL, Utveckling av grupp och ledare, Gällöfsta
2002 Marknadsföring, diplomutbildning, Folkuniversitetet
2002 Erfarna ingenjörer – planering, ekonomistyrning samt affärsmannaskap för byggområdet, Skanska
1999 AutoCAD grundkurs, Autodesk
1987 Zertifikat Deutsch als Fremdsprache, Goethe-Institut

Yrkeserfarenhet:

1994-1995 Parkarbetsledare, Mariehamns stad, Åland
1996 Volunteer Gardener, Stowe Landscape Gardens, England
1997-1998 Anleggsgartner, Tronslien A/S, Norge
1998-2001 Säljare (betongprodukter), Skanska Prefab
2001-2009 Marknadskommunikatör & Designchef (betongprodukter), Nordform
2009-2010 Marknadskommunikatör (betongprodukter), S:t Eriks
2010-2018 Utbildningsledare uppdragsutbildningar, Hvilan Utbildning
2018-2020 Produktionsledare friland, Hvilan Utbildning
2010- Eget företag Greenspire Trädgårdskonsult