Njutning i woodlandmiljö

En blommande rhododendron passar i utkanten av woodlandet där den får lite sol.

Det är inte storleken på tomten som är avgörande. Ett stycke woodland kan införlivas även i den minsta trädgård. Kanske återstår det rester av en förvuxen barrträdsplantering som känns hopplöst trist och utdaterad. Det barrpartiet kan ge fantastiska möjligheter att bilda stomme för ett surjordswoodland. Så vänta med att lägga på motorsågen och grävskopan!

Gillenian växer naturligt i glesa skogar i Nordamerika.

Känslan du får i ett woodland handlar om att känna dofter, fuktmättad luft och ofta komma ner på knähöjd för att betrakta växterna ner på rotzonsnivå. Många gånger är de marktäckande växterna låga och lite oansenliga på avstånd, men desto mer dekorativa när du närmar dig dem på nära håll. Många av växterna förökar sig med utlöpare och med lite delningshjälp kan de täcka stora markytor över tid.

Underbara svarta julrosor mixas med blå pärlhyacinter.

Här i bottenskiktet finner vi olika lök- och knölväxter, perenner med en god spridningsförmåga och krypande klängväxter. Nunneört, vitsippa, blåsippa, snödroppar, trillium och städsegröna ormbunksväxter samt murgrönor. Och den verkliga lyxfaktorn adderar du genom julrosor och olika låga liljor. Växtvalet beror givetvis också på den fukthalt och skuggning som finns på platsen.

Blåsipporna har vintergröna blad som lätt bränns av stark sol.

Mellanskiktet i woodlandet kan gärna bestå av buskar – både städsegröna och lövfällande. Ett inslag av brokbladiga, gulbladiga och rödbladiga arter piggar upp och skapar variation. Många örter och lökväxter behöver den skyddande skärm som buskskiktet erbjuder mot vind och stark sol. Vinden kan bli en skadlig och begränsande faktor för många känsliga växter, så därför måste vinden spjälkas upp av buskar och träd.

En grön trädgård behöver inte vara tråkig.

Trädkronorna får inte sluta sig för tätt, utan ska släppa igenom en del ljus till skiktet därunder. Träd som redan står på platsen kanske behöver gallras och kronor glesas. Ibland räcker det med att stamma upp en högre växt för att det ska komma in lagom mycket ljus. Här kan äldre barrväxter skapa spännande effekter genom att glesa grenar avlägsnas och deras dekorativa stammar får spela en större roll.

Gulblommande clematis är en raritet.

Klängväxter längs trädstammar och i kronskiktet bidrar också till den säregna lugna stämning som man känner när man går in i ett woodland. Väggarna blir uppbrutna som pelare istället för kompakta väggar. Klätterhortensia, kaprifol, kameleontbuske, japansk träddödare och murgröna, spetsat med någon blommande clematis är exempel på lämpliga växter.

Nya klematissorter från Balsgård, SLU

Provodlingen av nya, kompaktare klematissorter har pågått under närmare 20 år på Sveriges Lantbruksuniversitet i Balsgård. Magnus Johnsons stora sortsamling fick efter hans död fortsatt liv och förädlingsarbetet fördes vidare av SLU:s forskare tillsammans med E-plantgruppen. Egenskaper som doft, remontering och sundhet av några viktiga faktorer man haft med i projektet. Sedan har man jobbat parallellt med både storblommiga och småblommiga sorter.

Integrifoliaklematis har styva stjälkar.
Klematis HEDDA. Foto: Elitplanta

Integrifolia-gruppen består av styvstjälkiga klematis som inte klättrar själva. De kan närmast ses som perenner, då de vissnar ner helt om vintern och beskärs ända ner till marken. HEDDA E är en rikblommande sort med blålila, öppna och lite vridna klockor. Den blommar från slutet av juni till augusti. HEDDA blir bara 50-90 cm hög och kan användas som en vävarväxt i perennrabatten eller planteras i kruka. Anges klara zon 1-3.

Klematis kan växa som vävarväxt i rabatten.
Småväxande klematis, som här HEDDA, i perennrabatt utan klätterstöd är en ny användning. Foto: Elitplanta

KAJSA E är en sort som funnits några år i handeln, men som nu börjar komma upp i lite större volymer så den går att få tag i. KAJSA har väldoftande, halvfyllda, starkt violettrosa blommor  som visar sig på årsskotten i maj och sedan återblommar hela sommaren. Den växer mycket kompakt och blir max 1 meter hög. Du kan gärna plantera den i kruka eller ampel, där den får plats de första åren. Därefter kan den fungera väl som marktäckande växt i rabatt i zon 1-4. Placering i halvskuggigt läge och inte för torrt.

Kajsa är en rosablommande, ny klematissort.
Nickande mörkrosa klockor hos krukklematis KAJSA E. Foto: Elitplanta

Ytterligare en lågväxande och kompakt klematissort är TUVA E, som än så länge finns mycket sparsamt i växthandeln. Men väl värd att leta efter, om man får tro Kimmo Rumpunen, som är växtförädlare på Balsgård. Han korsade den låga, lilablommande C. macropetala ’Elegantissima med den delvis remonterande, kompaktväxande blå C. fauriei ’Blue Stream’ och hoppades få fram en blå, remonterande och låg sort. Istället blev den vita, engångsblommande och krypande klematis TUVA utvald av avkommorna. Den passar i ampel, i stenpartiet eller som svagväxande vävarväxt i rabatten. TUVAs dubbla, rent vita blommor syns redan i april-maj. Den blommar på kortskott från fjolårsved. Plantering i zon 1-3.

Klematis Tuva är svagväxande och rikblommig ampelväxt.
Den vitblommande klematis TUVA gör sig fint mot mörk bakgrund. Foto:Elitplanta

Klematis som remonterar till hösten

Klematis som återblommar på hösten är tacksamma trädgårdsväxter.

Det är flera klematissorter som kan remontera under varma höstar. En tacksam klematis med lång blomning är den estniska sorten ’Ruutel’ som är en av de absolut vackraste röda sorter som finns i odling. Jackmanklematis blommar på årsskotten och kan skäras ända ner till marken om den frusit tillbaka hårt. Det gör inget, för det växer snabbt fram nya blomvilliga skott.  ’Ruutel’ har stora blommor med lång blomningstid och ett kraftigt växtsätt. Viktigt att tänka på ifall man tänker sig placera den vid en mindre spaljé. Växten kan bli upp till 2,5 meter hög.

Rödlila blommor på klematis Ruutel i sena augusti.

En annan klematis som blommar på både fjolårsved och årsskott är den ganska pråliga sorten ’Multi Blue’. Den är en sport av ’The President’, och uppvisar ibland märkliga dubbla blommor som har som en tofs i mitten, särskilt på de ettåriga skotten.

En dubblblommande klematis är sorten Multi Blue.

’Multi Blue’ är en sort man antingen älskar eller inte attraheras av alls. Man kan beskära plantan på lite olika höjder för att få fram både tidiga och sena blommor. Fast det funkar bara i de södra delarna v landet, för i norr brukar den frysa ner helt. Och då får man bara höstblommor. Bilden nedan är också en ’Multi Blue’, men den liknar nog mer ’The President’. Men som sagt, de är nära släkt.

Blå storblommig klematis som heter Multi Blue.

 

 

Blyga klockor och fluffiga fröställningar

Klematis är mycket mer än bara ’Jackmannii’. Den blå rikblommande superklematisen är säkerligen den allra vanligaste inom sitt släkte, men det finns mängder av mångsidiga klättrare inom de olika klematis-grupperna. Många gånger är de som allra vackrast när man blir överraskad av att se dem där de växer, på platser där man inte hade förväntat sig att hitta dem.

Vitblommande, svagväxande klematis, troligen ur Montan-gruppen.

Mina favoriter är så många, men de som växter slingrande uppför ett knotigt gammalt träd är oftast de käraste. Då befinner de sig i ett riktigt sammanhang, med ett växtsätt som är anpassat till den gamla trädgårdsmiljön. Släktet klematis är stort – det består av ett par hundra arter och former, och därtill kommer ett par tusen hybrider, både stor- och småblommiga, som tagits fram av entusiastiska klematisodlare. Blomformen är enkel eller dubbel, hängande i klocka eller platt och vidöppen mot besökaren. Det finns också många klematis som doftar underbart starkt och gott.

Ulliga fröställningar förekommer på vissa vilda clematis.

Det är lätt att förföras av stora, pråliga blommor, men glöm inte bort att titta in i den småblommiga klockan eller det ulliga fröhuvudet med sin rufsiga höstperuk. Många arter är utomordentligt härdiga och går att odla ända upp i norr. Men det finns också känsliga sorter som inte överlever den nordiska vintern, utan måste övervintras frostfritt i uterum.

Doftande skogsklematis är en starkväxande lian med små, vita blommor.

Clematis vitalba, skogsklematis, (bilden ovan) kan växa förvildad i Skåne. Den har långa, sega lianer till grenar, som med stor växtkraft väver in andra växter eller gammalt bråte. Det duger inte med en järnspiral/klätterväxtställning för att härbärgera den. Minst ett stort träd eller kraftigt staket ska man ha för att den inte ska välta allting. Rankorna blir lätt 10 meter långa. Blommorna är små och nästan inte klematislika, de doftar ljuvligt och blommar från juli till hösten. Därefter sätter den vackra fröställningar.

Klematis kan krypa längs marken eller svinga sig i träd.
’Love Child’ är en ljust gul klematis som härstammar från Korea.

Klematis är inte krångliga växter. De anspråkslösa vildformerna behöver du knappt beskära, utom när de vuxit sig alltför risiga, och de är rätt så tacksamma för de flesta ställen där du placerar dem. Fast helst vill de inte stå upp mot heta husväggar. Där blir det alltför torrt för rötterna. En halvskuggig plats är oftast bäst. Kalkhaltig, kraftig jord passar de flesta, gärna kompostblandad. Vattna sedan regelbundet den första sommaren efter att du planterat din nya klematis.

Det är inte för sent att plantera!

Det finns mycket okunskap kring tider för plantering. Många tror att det är bara på våren man kan plantera växter och det blir ofta till en olycklig cirkel mellan efterfrågan från kund-erbjudande av plantskola. På våren vaknar vårt trädgårdsintresse till liv med solens strålar och då passar handeln på att trycka ut växter. Fast egentligen hade det i de flesta fall varit mer rätt att plantera om hösten. Om hösten kan du i många fall passa på att köpa billiga växter då plantskolorna rear ut plantor innan vintern.

Fruktträden mår bra att planteras på hösten.

Vad du vinner med höstplantering är den naturliga fukten. Höstregnen, den fuktiga luften står för en automatisk bevattning och ser till att jorden behålls fuktig. Vattenbrist är i särklass den största dödsrisken för nyplanterade växter. Det gäller oberoende av jordart. När växten har släppt sina blad har den inte längre någon avdunstning och då minskar också dess vattenbehov rejält. Därför jobbar växtodlarna just nu för högtryck med att ta upp växter ur markdepåerna och kruka in dem för nästa säsongs försäljning. När tillväxten avstannar blir växterna mindre sårbara för förändringar.

Tulpanträdet mår bäst av vårplantering.
Tulpanträdet mår bäst att planteras om våren.

Det finns dock växtslag som föredrar vårplantering. Till dem hör växter som måste hinna slå rot ordentligt innan tjälen kommer. Till dem hör många vintergröna växter som barrträd, bambu, rhododendron, men även känsliga arter som gleditsia, tulpanträd, valnöt, robinia, magnolia och de flesta björkar samt bland perennerna höstanemon. Men om du inte hunnit plantera avenbokshäcken under tidig vår så är sen höst absolut den bästa tiden.

Buskar planteras gärna efter bladfallet då de inte längre avdunstar fukt.

Vid plantering är det viktigt att man får ner rotklumpen i jorden och trycker till ordentligt så rötterna får kontakt med jorden och kan börja växa till sig med en gång. Växterna ska sitta på samma djup i rabatten/planteringen som de gjorde i plantskolan. Absolut inte djupare, eftersom de då riskerar att dö ut. De enda undantagen från denna regel är clematis, rosor, pil och poppel. Är det träd med stora, tunga rotklumpar kan de hellre läggas något över markytan, eftersom de sjunker av sin egen tyngd inom ett par veckor. Att plantera träd i en upphöjd ”limpa”, 20-30 cm över höjd markyta fungerar ofta bra, särskilt i vattensjuka eller kompakterade jordar.

Vintergröna växter som järnek kan gärna planteras om våren eller sen höst.
Vintergröna växter som den här nya järneken ’Little Rascal’ kan gärna planteras om våren eller sen höst.

 

Spännande växtnyheter från Holland

Liljeformade blommor med rosaröd utsida och vit insida är en härtig nyhet.

Tidigare i höstas arrrangerades plantskoleutställningen Plantarium i Holland. Den mest spektakulära plantnyheten för många trädgårdsmästare torde vara en klematis med liljeliknande blommor. Den har fått namnet Clematis ’Zoprika’ Princess Kate.

Ett purpurrött svalg i vita liljeformade blommor är specifikt för den nya klematisen Princess Kate.
Foto från trädgårdssiten Crocus

Blommorna är mest vita på insidan, med ett purpurrött svalg och även röd utsida. Även ståndarna är röda. Mycket speciell färg alltså. Princess Kate tillhör gruppen Texensis-klematis och blir upprättväxande och ca 3-4 meter hög. Den har en lång blomningssäsong från juni-september. Planteras i sol till halvskugga i väldränerad, välgödslad jord.

En brokbladig klätterhortensia lyser upp i skuggan.
Foto: Huisman Boomkwekerij

En annan intressant växtnyhet är den brokbladiga klätterhortensian Hydrangea anomala ’Lining’. Skulle vara kul att se den i verkligheten i blom, för jag undrar hur blomningen framträder bland de brokiga bladen. Just den mörkt gröna bladfärgen ihop med benvita blommor är ju den vanliga klätterhortensians stora fördel. Växten trivs i skuggiga lägen och blir upp till 3 meter hög, nämner förädlarna Huisman Boomkwekerij.

Höstblommande klematis är helt rätt

En liten blomfluga har satt sig på den rosa blomman.

Många av perennerna börjar nu tappa sin spänst och det är bara de riktigt sentblommande som står sig. Räddaren i nöden är en senblommande klematis som dessutom ger lite höjd åt rabatten.

Klematis som slingrar sig runt en luftlök.

Tyvärr kan jag inte namnen på dessa skönheter, men funktionen är jättebra, så det ska nog bli fler sådana. Se hur de väver in sig så fint bland de andra växterna! Fina tips för växtkomposition och trädgårdsdesign bland perennerna. Senblommande klematis beskärs hårt på våren för de sätter knoppar på årstillväxten. Lättskötta och enkla att hålla. I like!

Rosa klematis med stramt uppåtriktat växtsätt passar bra i en rufsig perennrabatt.

Blå stormhattar och rosa klematis i vacker förening.

Blomsterfest på Landskrona Trädgårdsgille

Höstblommande perenner som flox och rudbeckia exponerades friskt på mässan.
Förra helgen var det Trädgårdsgille i Landskrona. Redan en tradition, men jag har inte varit där tidigare. Klart att en ledig lördag ska användas till något vettigt, så jag körde iväg. Utställningsområdet har tacksamt nog gratis entré och det drar ju allt från Signe med rollatorn till lilla Moa med glass i ena näven och nalle i andra. Så det var mycket och blandad publik.

Vackra träkrukor fodrade med plast som passar för t ex våtmarksväxter på balkongen.
Maria Einarsson har gjort vackra planteringskärl i trä fodrade med plast så du kan odla vatten/fuktväxter på terrassen eller balkongen. Leta på www.gronhemtradgard.se

Jättekul för alla som visar upp sina egenodlade växter, hemmagjorda keramik, handgjorda betongkonst, hemkokta sylt mm. men även väletablerade växtproducenter i regionen och nystartade trädgårdshantverkare. Cedergrens i Råå hade en bred utställning av höstblommande clematis till salu. Svåra att motstå när de finns i alla möjliga färger och blomfärger. Den rosa ’Caroline’ var en som stoppade mig. Här i tätt vimmel med många andra vackra clematis.

Sentblommande clematis 'Caroline' med ljust rosa blommor är en ganska ny sort.
Sen storblommiga klematis ’Caroline’ är en relativt ny sort framtagen i England. Blomvillig och läcker.

Blomsterflottarna som ligger och flyter i kanalen vid Citadellet vill ju alla se.  Framtagna av duktiga designers och trädgårdsfolk som kan både inredning och växtkomposition.

Små flytande idéträdgårdar i vallgraven kring Citadellet.

11 stycken var de i år och med varierande teman från mer traditionella miniträdgårdar till flytande installationer med bara mindre trädgårdsanknytning. Jag fastnade för de senare. Där man knutit an till trädgårdstemat, men bär ut hemmet och två av dess viktiga funktioner bad och matlagning. Vad sägs om dessa skapelser?

Flotten 'Paus' gjord av Gröna Gården.
Flotten ’Paus’ gjord av Gröna Gården.
'Sommarköket' av Ad Libitum Trädgårdsdesign och Råga Hörstad Plantskola.
’Sommarköket’ av Ad Libitum Trädgårdsdesign och Råga Hörstad Plantskola.

Nästa år firar Landskrona jubileum och då lär det bli en ännu större satsning på trädgårdsgillet. Missa inte det!

Små vita moln i min gräsmatta

Som vita små fjärilar svävar den över gräsmattan.
Så här års tillika med äppleträden blommar den tjusiga ängsbräsman. Den kommer upp varje vår och jag brukar klippa gångar i gräsmattan men spara de vackra blombestånden tills de blommat klart. Ängsbräsman trivs på fuktig mark och ängar. Den blir ungefär 20 cm hög och har vita, ibland ljuslila blommor.

Ängsbräsman matchar päronträdets blomning och den lila klematisen sätter pricken över i.
Högt upp i päronträdet klättrar en lila klematis och ängsbräsman fyller marken nedtill.

Håller mig alltid med lite blomsteräng, men har numera noga koll på vad som sker i långgräset efter att ett år ha haft en enorm mus/sork/mullvadsinvasion i skydd av blommor och gräs. Det gick knappt att komma fram med gräsklipparen sen. Prästkragar, blåklockor och brunört brukar jag också låta få gå i blom. Mossan får man på köpet när man har näringsfattig gräsmatta, men det är det värt med så vackra ängsblommor!

En känslig klematis för riktiga entusiaster

Vita kronblad och ett virrvarr av lila ståndare på blomman som kan bli 7-10 cm bred.Lånade Ulla Hårdes bok Klematis på biblioteket och fastnade direkt för den japanska Clematis florida var. sieboldiana. Är det en passionsblomma eller klematis, kan man undra. Den har en helt osannolikt vacker blomma med svalt vita , välformade blommor med ett grönt stråk och en mitt av mörklila ståndare i ett rufsigt burr. Det är en sån här Måste-ha-växt för trädgårds-entusiasten . Tyvärr är den inte vinter-härdig, utan det blir en krukväxt för mig som till vintern förpassas upp på vinden. Har du istället ett växthus eller uterum är det ju helt perfekt som vinterförvaringsplats för denna skönhet.

Blommorna är nästan för perfekta hos Clematis florida var sieboldiana.Den senblommande Clematis florida ska beskäras hårt på våren. Står den i gynnsamt läge blir den lätt 1,5-3 meter hög. Få se var jag kan få tag på den någonstans. Finns nog inte i standardsortimentet ens hos Cedergrens som brukar ha det mesta i klematisväg.