Att känna igen växter vintertid

Katsurans knoppar är röda och inåtböjda.
Katsuran har spetsiga och lite inåtböjda knoppar som liknar kräftklor.

Vinterkvist kallas det på proffsslang – konsten att identifiera lövfällande växter under viloperioden då de saknar blad, på bar kvist. En liten konst att lära sig, men inte alls särskilt märkvärdigt egentligen. Det bygger på samma iakttagelser av karaktäristiska drag och kännetecken som man använder under växtperioden. Sådant som man ser med blotta ögat på en kvist eller knopp, men också på avstånd när man iakttar växten som helhet.

Druvfläder har ofta horisontella grenar.
Druvflädern har ett karaktäristiskt växtsätt när man ser till förgreningen. Märk också den gråbeige, fåriga barken.

Kronformen och grenarnas grovlek och vinklar på träd är tydligare synlig efter löven fallit på hösten. Det kallas deras habitus. Går man lite närmare kan barkens färg och struktur vara nästa värdefulla kännetecken. Barken ändrar sig oftast med ökande ålder. En slät och lite svagt skrynklig bark som elefanthud på en fullfuxen bok är ett typiskt kännetecken. Längsgående lenticeller, barkens andningshål, är horisontella streck i barken hos olika körsbärsarter i släktet Prunus.

Hästkastanjens knoppar är klibbiga.
Hästkastanjen har kastanjebruna och klibbiga knoppfjäll samt tydliga bladärr med många spår.

De tydligaste kännetecknen står ändå skotten och knopparna för. Och då pratar vi om de ettåriga skotten, som vanligen används vid artbestämning vintertid. Under knoppen ligger mer eller mindre tydliga bladärr, som är fästpunkt för det blad som har släppt. Bladärren har olika antal spår, eller prickar, beroende på art.

Skogslönnen har röda, glansiga knoppar.
Skogslönnen känner man igen på de dubbla slutknopparna på äldre grenar. Den har vinröda och glänsande knoppfjäll och ofta rester av fjolårets fröställningar.

Knopparna som avslutar en gren kallas slutknoppar. Under en slutknopp ligger sidoknoppar. Ibland saknas slutknopp och det är istället två välutvecklade sidoknoppar som står för längdtillväxten på det kommande skottet. Hos sidoknopparna kan man se olika knoppställning, eller inbördes position. Parvis motsatta knoppar sitter alltid på samma höjd mittemot varandra. Korsvis motsatta knoppar ligger i 90 graders vinkel under varandra. Tvåradiga knoppar har man då knopparna är placerade växelvis under varandra på motsatt sida av skottet.

Svarta knoppfjäll finns hos asken.
Asken har matt svarta knoppfjäll. Slutknoppen är pyramidformad och sidoknopparna små och runda.

Knoppfjällen är också intressanta att studera. Knoppfjällen kan vara svarta, röda, gröna, glänsande, ludna eller ibland nästan som flätade runt om knoppen. Det finns även träd och buskar vars knoppar saknar knoppfjäll. Då pratar man om nakna knoppar. Olvon är en typisk art som saknar knoppfjäll. Istället ligger bladanlagen prydligt hopvikta väntande på att få spricka ut.

Doftsinnet är också bra att använda vid kvistbestämning.
När du skrapar lätt på häggens bark så framträder den tydliga doften.

Skulle man gå bet på knopparna och barken så kan man alltid prova att skrapa lite på barken för att se om man känner igen doften. Häggen är karaktäristisk med sin bittermandeldoft, men även många andra växter doftar typiskt.

 

Citrusträd är populära medelhavsväxter

Citronträd blommar ofta med många blommor samtidigt.
Citrusträd i handeln som är drivna inför försäljning kan blomma väldigt rikligt.

Citrusträden blommar nu och de sprider sin sötsyrliga, mycket distinkta doft. Ännu får de stå inomhus eller i uterum, för det är alltjämt risk för skarpa frostnätter ute. Men snart kan man börja vänja dem vid utomhuslivet. Ta det varligt i början, så du inte bränner din planta som övervintrat i fönstret. Ljusmängden är avsevärt större utomhus och det tar några veckor att ställa om från vinterförvar till sommarlov ute.

Citrusträd blommar samtidigt som frukterna mognar.
Citroner i olika mognadsskede på trädet samtidigt som det blommar.

Eftersom vi inte har några pollinerande insekter så här års så behöver du hjälpa till för att få frukter på dina citrusträd. Ta en liten pensel för vattenfärger och för den försiktigt över blommornas ståndare så att du fångar upp det fina frömjölet. Flytta sen penseln till nästa blomma och gör likadant där. Beroende på hur många blommor som slagit ut samtidigt så flyttar du runt frömjöl från blommorna till varandra för att få till en lyckad befruktning. Jag har inte koll på när blommorna är som mest fertila, men brukar pollinera dem med pensel på detta vis flera gånger om dagen i ett par dagar. Därefter vissnar blommorna och har man då tur så börjar det ganska så snart svälla upp en liten grön knopp i blomfästet där fruktanlaget sitter.

Citrusträd blommar samtidigt som du kan skörda frukt.

Citrusträd är näringskrävande växter. De vill ha rikligt med kväve och även järn. Gärna en svagt sur jord och kalkfritt vatten. Det bästa sättet att få rätt proportioner på gödseln är att ge speciell citrusnäring i vattnet. Man gödslar året om, eftersom de ständigt har frukter i mogningsskede. Att få fram en ätbar citron tar minst ett år, så det är en långsam process. Och det är ingen idé att du plockar frukterna i förtid, för citrusfrukter mognar endast så länge de sitter kvar på plantan. Tänk också på att inte övervattna ditt citrusträd. Jorden ska hinna torka ut lite mellan vattningarna. Det får inte heller bli vatten stående på fatet, då har du gett för mycket. Kruktassar är bra till citruskrukor, då rinner överskottsvattnet alltid bort och du riskerar inte att rötterna drunknar.

Ett citronträd ska stå inomhus på vintern, men flyttas ut i solen om sommaren.

Saftar egen nyttig juice

Oh så glad jag är för min nya apparat som omvandlar trädgårdens frukt och grönsaker till nyttig saft! Har tänkt på det länge, men eftersom jag inte är världens mest elektroniktokiga människa så har det strandat vid tanken. Vad ska man med en massa prylar till? Men min nya råsaftcentrifug har verkligen visat sig vara välkommen i köket. Jag är ju en stor älskare av juicer och muster och när träden ger så mycket frukt att inte ens hästarna hinner med att äta upp allt, då måste man ta vara på det.

Söta, rodnande äpplen av sorten Discovery.

Kikade lite på nätet efter bäst i tester och sådant och kom fram till att det skulle bli en rejäl maskin som orkar veva runt och som inte är för krånglig att rengöra. Det blev till slut en Bosch MES20A0. Oj, så stor tänkte jag när jag såg den i affären. Javisst, den tar lite plats framme på arbetsbänken, men eftersom jag använder den varannan dag så får den stå framme.

När saften är urskiljd återstår bara skal, fröhus och torra fruktrester.
Det som blir kvar efter saftning är skal, fröhus och torrt fruktkött. Det åker vidare rätt i komposten.
Råsaftcentrifugen har två hastigheter och klarar upp till 1,25 liter saft. Fast det får inte plats så mycket ren saft eftersom det uppstår en hel del skum som lägger sig på toppen i kannan.  Det bästa är att låta saften stå och klarna 10-15 minuter efter att du kört den, för då separerar skummet bättre och saften blir renare. Skummet är inte så gott att dricka, så man måste hälla försiktigt så skummet stannar kvar i kannan.

Genom att pressa sin egen saft utnyttjar man all fallfrukt i trädgården.

Maskinen har ett rejält påfyllnadsrör för hela frukter och grönsaker – men det går ändå lite lättare om man delar på äpplena så fler får plats i röret. Maskinen är relativt lätt att rengöra tack vare att alla delar tål maskindisk. Det enda som är lite trixigt är sildelen som man får skrubba lite för att få bort alla rester av fruktkött. Men diskar man av allt genast efter användning så är det ingen större fara att göra rent.

Saften som kommer ut är helt klar, utan grums.

Jag har mest saftat äpplen och blandat i morot, apelsin och tomat. Det är roligt att variera smak och färg på saften beroende på vad man pytsar i. Det mesta i grönsaksväg kan användas, även stjälkar från broccoli och sallad, men köttiga och feta saker som avocado, mango, banan ska man inte lägga i. Här har jag en ren äpplesaft på blandade äpplesorter, men med mycket Discovery. Då får saften en härligt rosa ton. Och det är så gott!

Lite bildplock från pågående mässan Skånsk Trädgård

Till och med på söndag pågår Hem & Villa-mässan med underavdelningen Skånsk Trädgård i Malmö. Det bjuds på mycket ögongodis med trädgårdstema, men mycket som ligger under rubriken trädgård kan jag tycka är mest inredning och mode. Men jag är kanske lite kinkig. Allt hänger ju ihop på något sätt till slut i alla fall.

Orangeriet från Qvesarums byggnadsvård är ett karaktärsfullt byggnadsverk.

Kunde inte undgå att beundra Qvesarums orangeri ’Victoria’. Har sett den vitmålade ’Linnea’ ute hos företaget i Slogstorp, men den här oljade varianten är ännu underbarare. Det som gör halva intrycket är sockeln, som helst ska vara murad för äkta arts and crafts-känsla.

Bergisa sysslar med blommor i tyger och garner, men givetvis också äkta blomster i trädgården.

Tovade blomster är också stor trädgårdskonst.

Gladast på mässan tror jag var Bergisa Hildebrand i Skånska Trädgårdsföreningens monter. Hon är en glad trädgårdsamatör som också jobbar med textil formgivning. Notera den vackra hatten och årets tovade blomsternyheter i kransen på väggen. De är så läckra!

Spaljéer i rostigt järn står sig fint mot en rosa rhododendron.

Fortfarande är trenden mycket rostigt järn i trädgården. Spaljén ovan kommer från Flyinge Plantshops monter. Jättefin ihop med den nyutslagna rhododendronen.

Råkor i plast var en humoristisk blinkning åt alltför allvarliga trädgårdsentusiaster. Garanterat den mest fotograferade grejen i Flyinges monter! Fast man får nog förankra dem i en pinne om de ska hålla sig kvar när vinden viner över den skånska slätten!

Inte trädgårdstomtar, men trädgårdspippi som ger trädgården en lekfull touche.

Härligt blåmönstrat porslin

Porslinsserien Blåloos från Månses Design gör mig fikasugen.
Foto: Månses Design

Hittade så fina muggar och koppar hos Månses Design på nätet. Jag köper ju för det mesta udda koppar och trivs med att duka så där okoordinerat som det blir när en får en stor, bred mugg och en annan en lite smalare kopp utan öra.

 

Blå rosenmönster, fjärilar och fåglar på Månses porslin Blåloos.
Foto: Månses Design

Det är en porslinsserie med superläckra och somriga blommönster. Månses Design har egen webbshop, men säljer också via andra designbutiker. Visst blir man lite fikasugen?

Nu ska jag äntligen få ett växthus!

Ett växthus ska det bli fullt av växter som jag länge drömt om att odla.
Foto: från Ooooby

Trogna bloggläsare minns väl att jag länge suktat och suckat efter ett växthus. Har inte riktigt haft råd, har jag tyckt. Förra hösten lyckades jag äntligen komma över ett antal rejäla, gamla fönster, så nu har jag i vinter funderat över hur jag ska sätta ihop dem på bästa sätt för att få ett litet växthus för några tomatplantor. Med en stabil ram i trä och kompletterat med t ex korrugerade plexiglasskivor skulle det kunna bli riktigt bra som provisorium.

Ett växthus kan man sätta ihop av udda fönster om man är lite händig.
Foto: Tyra Hallsenius Linde

Men igår kväll fick jag frågan av en gammal ryttarbekant om jag skulle vara intresserad av att ta hand om ett helt nytt växthus, ouppackat i originalförpackning som legat på hennes loge i minst 10 år. Jamen hurra, hur glad kan man bli! Så nu smider jag vilda planer för allt som ska odlas i detta hus. Vindruvor, fikon, aubergine, tomater och så alla blommor. Ta sticklingar, så frön, plantera och övervintra och …

Genom att höja upp växtbäddarna får man en varmare odling under tidig vår.

Det viktigaste som man måste klara ut först är växthusets placering och uppbyggnad. Jag har två soliga hörn i min trädgård och resten är mer eller mindre halvskuggigt. Så upp i soldelen blir det. Där stör det minst utsikten också. Det som inte är optimalt där är vattenförsörjningen, men det får bli att fylla tunnor med slang. Regnvatten och brunnsvatten, eftersom nivåskillnaden från bäcken i utkanten av trädgården nog är för stor och sträckan för lång för att min sänkbara pump ska orka med det. Okej, då har jag klarat ut det. Nu måste jag börja fundera på hur växthuset ska grundläggas!

Växter upptäcker landminor

Fröpåsar med genmodifierade frön från backtrav detekterar nedgrävda landminor.
Foto: malin.lobell.se

Det är nog inget skämt, utan en fullt allvarlig idé som utvecklats av det danska företaget Aresa och lanserats som fröpåsar i samarbete med konstnär och trädgårdsdesigner Malin Lobell. Påsen innehåller backtravsfrön i genmodifierad form. Det man manipulerat är växtens färg då den kommer i kontakt med kvävedioxid som avges från landminor.

Backtraven är en tacksam växt i gentekniksammanhang då den har en begränsad genuppsättning.

Historien är denna: Aresa har tagit fram ett genmanipulerat frö av ogräset backtrav, Arabidopsis thaliana. Plantan får röda blad då den reagerar på kvävedioxid och tungmetaller. Kvävedioxid är ett ämne som frigörs från nedgrävda landminor. Det röda färgämnet kommer sig från växtfärgämnet anthocyanin. Samma röda ämne som syns i växternas blad nu om hösten. Fröna har sedan kunnat sås över områden där man misstänker omfattande minering. Där plantorna blir röda i bladen kan man alltså misstänka att en mina ligger begravd. Utöver backtrav har man också gjort en lyckosam lansering av biodetekterande tobaksplantor som är lite pålitligare i groningsprocessen än den något nyckfulla backtraven. Backtravsupptäckten gjordes redan för ca 8 år sedan, men idén med de fräcka fröpåsarna The Landminefinder kom till tidigare i år. Designen är gjord av Malin Lobell.

 

Eldriven skottkärra för tunga laster

En rejäl eldriven skottkärra finns hos Hörby Bruk.Lite utveckling verkar det finnas även på ett hantverksområde som trädgård, eller vad sägs om detta. Hörby Bruk har nyligen lanserat en stor skottkärra med eldrift. Ekeby B35 Power heter den. En riktig pjäs som väger 45 kg, men den klarar laster på upp till 150 kg på plan mark och 100 kg i uppförsbacke.

Det är stabila trädgårdsredskap som kommer från Hörby Bruk, men ibland är kärrorna lite klumpiga. Så till lätta laster lönar det sig att ha en kompletterande liten aluminiumkärra. Men kör man tungt och i slänter så skulle det vara härligt med en elmotor på en hästkraft som driver på. Hastigheten är steglöst justerbar på 0-8 km/timme.

Vackra trädgårdsprydnader

En kunglig groda måste man ju bara pussa på.

Ibland har man kanske lust att piffa upp en rabatt som befinner sig i ett mellanläge mellan blomningarna. Det finns massor av olika slags trädgårdsprydnader, ofta på pinne så de kommer lite upp ut grönskan. Men många är alldeles för vulgära och pråliga så de lätt tar kommandot. Var ute i den trevliga butiken Västra Ströö och fotade lågmälda grejer.

En kotte i betong att placera på en piedestal eller liten stolpe.

Grodan fångad i en krona av rostig metall.En enkel stege i trä kan bli ett perfekt blickfång.

 

Blomsterfest på Landskrona Trädgårdsgille

Höstblommande perenner som flox och rudbeckia exponerades friskt på mässan.
Förra helgen var det Trädgårdsgille i Landskrona. Redan en tradition, men jag har inte varit där tidigare. Klart att en ledig lördag ska användas till något vettigt, så jag körde iväg. Utställningsområdet har tacksamt nog gratis entré och det drar ju allt från Signe med rollatorn till lilla Moa med glass i ena näven och nalle i andra. Så det var mycket och blandad publik.

Vackra träkrukor fodrade med plast som passar för t ex våtmarksväxter på balkongen.
Maria Einarsson har gjort vackra planteringskärl i trä fodrade med plast så du kan odla vatten/fuktväxter på terrassen eller balkongen. Leta på www.gronhemtradgard.se

Jättekul för alla som visar upp sina egenodlade växter, hemmagjorda keramik, handgjorda betongkonst, hemkokta sylt mm. men även väletablerade växtproducenter i regionen och nystartade trädgårdshantverkare. Cedergrens i Råå hade en bred utställning av höstblommande clematis till salu. Svåra att motstå när de finns i alla möjliga färger och blomfärger. Den rosa ’Caroline’ var en som stoppade mig. Här i tätt vimmel med många andra vackra clematis.

Sentblommande clematis 'Caroline' med ljust rosa blommor är en ganska ny sort.
Sen storblommiga klematis ’Caroline’ är en relativt ny sort framtagen i England. Blomvillig och läcker.

Blomsterflottarna som ligger och flyter i kanalen vid Citadellet vill ju alla se.  Framtagna av duktiga designers och trädgårdsfolk som kan både inredning och växtkomposition.

Små flytande idéträdgårdar i vallgraven kring Citadellet.

11 stycken var de i år och med varierande teman från mer traditionella miniträdgårdar till flytande installationer med bara mindre trädgårdsanknytning. Jag fastnade för de senare. Där man knutit an till trädgårdstemat, men bär ut hemmet och två av dess viktiga funktioner bad och matlagning. Vad sägs om dessa skapelser?

Flotten 'Paus' gjord av Gröna Gården.
Flotten ’Paus’ gjord av Gröna Gården.
'Sommarköket' av Ad Libitum Trädgårdsdesign och Råga Hörstad Plantskola.
’Sommarköket’ av Ad Libitum Trädgårdsdesign och Råga Hörstad Plantskola.

Nästa år firar Landskrona jubileum och då lär det bli en ännu större satsning på trädgårdsgillet. Missa inte det!