Årets ros 2011 var Stanwell Perpetual

Stanwell Perpetual är en engelsk Spinosissima-ros som blommar hela säsongen. Svagt rosa, doftande blommor vid knopputslag som går över i vitt. Greenspire Trädgårdskonsult lägger upp den på listan över växter hon önskar sig.
Bladen är lite blågrågröna och matta.

Lite sent påkommet att presentera årets ros nu i november, men när jag fortsätter att fundera över odlingsvärda rosor så poppar detta namn hela tiden upp. Det är en engelsk spinosissima-hybrid som har en otroligt tacksam blomning. Stanwell Perpetual torde vara den ultimata buskrosen för park och trädgård. Stor och bred blir den, men har kanske lite veka grenar som böjer sig neråt. Den är riktigt taggig. Den underbara blomman är ganska stor och nästan lite platt. Den har en bleknande ljusrosa färg och en stark och söt doft dessutom. Första floret startar så tidigt som i början av juni och pågår i en månad. Sedan återkommer den på sensommaren och sätter oavbrutet nya blommor hela hösten tills frosten kommer. Så nog kan man kalla detta en blomvillig ros alltid.
Några nypon brukar det dessvärre inte bli.

Ytterligare fördelar är att den är frisk, växer glatt upp till zon 6 och som pimpinellerna i övrigt väldigt anspråkslös vad gäller jordmånen. Stanwell Perpetual växer bra även på mager jord och i norrläge. En riktig toppenros!

Blomman är platt och halvfylld med en stark doft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.