Dahlia ger blomsterprakt sent på säsongen

Dahlia är frostkänsliga växter som vinterförvaras inomhus.

Dahlia hortensis planteras ofta som sommarblommor som slängs när frosten kommit och förstört dem. Men dahlia är ett släkte av blommor som kan gå i arv över flera generationer om man sköter dem väl. Det är inga härdiga växter, utan rötterna måste grävas upp och förvaras frostfritt under vintern.

Dahlior blir höga och kräver uppbindning.
Dahlior blir ofta mycket tunga och måste bindas upp för att inte stjälpa.

Det är praktfulla växter, som inte alltid har varit i min smak. Just pga att de är så präktiga. Det är liksom inte så mycket variation. En dahlia ser alltid likadan ut från år till år. Många dahlior blir mycket höga och behöver därför stödjas med uppbindning. De stora blomhuvudena väger en hel del så plantera därför dahliorna i vindskyddade lägen. Stabila bambukäppar är det bästa stödet, men det är inte alltid så snyggt. Kan man hitta gröna plastpinnar i passande längder så är det mest diskret.

Dahlian kräver en näringsrik jord och vindskyddad växtplats.

Det finns också många lägre sorter som passar väl för plantering i kruka. Krukplantering är annars ett bra sätt för att driva igång tillväxten på våren innan det är läge att plantera ut knölarna. Då får man njuta av blomstringen lite längre. Men passa dig för att ställa ut krukorna för tidigt. Minsta frostknäpp i maj och skotten blir svarta. Så ett växthus kan vara bra drivningsplats de första månaderna.

Dahlior planteras gärna tillsammans för att man ska kunna hålla koll på vattning och gödsling.
En rabatt med ljusgulorange kaktusdahlior på Sofiero.

För att trivas bra behöver dahlior en näringsrik och fuktig jord. På våren jordförbättrar du rabatten med ett par spannar kompostjord och minst en spann välbrunnen stallgödsel per kvadratmeter. Sedan framåt högsommaren behöver de tillskott av flytande kaliumrik gödsel vid varannan vattning. Man kan toppa plantorna för att ge en buskigare tillväxt. Och längs med hela tillväxten binds de kraftiga stänglarna upp mot pinnar för att inte välta. Plocka bort överblommade blommor för att uppmuntra utvecklingen av nya knoppanlag.

Dahlior gillar kaliumrik gödsel för att blomma bra.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.