Eldigt höstfärgade ambraträd

Grannt röda färgas ambraträdets löv om hösten.

Man tror gärna först att det är en lönn. Fast bladen är lite flikigare och barken är helt annorlunda, grov och fårad med korklister. Men ambraträdet, Liquidambar styraciflua, är faktiskt inte alls släkt med lönnarna, utan med trollhasslarna. Det börjar bli lite väl mycket exotiska växtval nu, tycker kanske mina med nordligt placerade läsare. Men det är härligt så mycket mer variation man hittar i sortimentet när man flyttar ner några växtzoner!

Ambraträdets bark är starkt fårad och grå med kraftiga korklister.
Foto: florafinder.com

Det här är ett träd för lite fuktigare woodlandmiljöer, som kommer från Nordamerika och Asien. Trots det kan man ändå få se ambraträd i kalkrika, något torrare jordar i stadsmiljö. Så länge läget är skyddat för de kallaste vindarna och stekande vårsol kombinerat med sen vårfrost, verkar inte ambraträdet ha något emot staden.

Ambraträdets löv liknar lönnens och får en fin höstfärg.

Ambraträdet har en särskilt vacker höstfärg i sprakande rött. Den gör sig väl i samplantering med barrträd och andra höstglödare som papegojbusken Parrotia, blomsterkornellen Cornus kousa eller olika lönnarter. Trädets form är smalt kägelformad och det har ofta en genomgående stam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.