Fjäderlätta gökblomster förförde mig

Vita fluffiga blommor som påminner om våta fjädrar har gökblomstret.
Hittade en alldeles underbar ny bekantskap i en plantskola nyligen. Det här är egentligen en vild växt som växer på fuktig mark, men jag kan inte minna mig att jag sett den så fin någonsin ute i naturen. Gökblomster, Lychnis flos-cuculi, en perenn som är släkt med både studentnejlika och purpurklätt, men mycket sirligare och näpnare.

Gökblomster är en växt för fuktiga jordar i full sol.

Inte helst lättplacerad är gökblomstret då den vill ha både fuktigt och soligt. Men jag gillar det skira spetsliknande utseeendet och dessutom är den säkert en bra vävare i rätt jord. Alltså en sådan växt som väver in sig bland sina grannar till ett så där härligt vildängsaktig blandning. Som om det bara blev så, fast det är jäkligt noga planerat. Just den här namnsorten på bilden ’White Robin’ har röda, tunna stjälkar och rosa knoppar. Jag tycker den är underbar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.