Härliga äppleblom!

Äpplesorter blommar på olika tider men kräver en pollinerarkompis.

Snart är den över för den här gången i de sydligaste delarna av landet och man undrar hur det gick så fort. Äppleblomningen är en romantisk tidpunkt som jag väntar lika mycket på som på själva fruktmognaden. I år har våren varit en långdragen historia och det kalla vädret kanske får konsekvenser för pollineringen. Det vet vi inte ännu, men det visar sig inom några veckor ifall blombottnarna börjar svälla eller inte.

Vädret påverkar äppleträdens pollinering och befruktning.

Flygande insekter behövs för att göra befruktningen fullständig. Är vädret kallt med hårda vindar och nypande hagelskurar så sitter insekterna och kurar under något tak. De varmt soliga och vindstilla dagarna behöver vara några stycken. Är det alltför kallt medan blommorna är utslagna kan de förstöras utan att det syns på själva blomman. Knoppar klarar kyla bättre och kan slå ut nästa dag och bli pollinerade om vädret blir bättre.

Blomknopparna öppnar sig vid varm väderlek.

Det är också viktigt att komma ihåg att det behöver vara två olika äpplesorter som passar ihop för att fruktsättningen ska bli så bra som möjligt. Det finns särskilda pollineringsscheman som berättar vilka sorter som trivs ihop och befruktar varandra. Bor du ensligt bör du se till att ha åtminstone en partner till varje sort. I tätbebyggda villaområden brukar det finnas så många träd inom en biflygradie (ca 500 meter) så det ordnar sig ändå. Grannarna hjälps åt genom att ha många olika sorter av äpple och på det sättet kan du välja dina egna favoritsorter utan att behöva lägga in speciella pollineringssorter i din trädgård. Cox Orange, James Grieve och Transparente Blanche är tre kända pollinerare. På sk familjeträd är samstämmigheten inräknad så att befruktningen ska bli så bra som möjligt med ingående sorter.

Äppleträden pollineras av bin och andra insekter.

2 reaktioner till “Härliga äppleblom!”

  1. Har du någon förklaring varför jag inte får några blommor i år? (I Stockholm). Många träd runt omkring får blom .
    Jag klippte trädet en del i vintras, men inte extremt mycket. Trädet är ca 10 år gammalt.

  2. Hej Magnus! Årets äppleblom grundlades ifjol somras. En bra sommar blir det många knoppanlag. Om vintern varit hård eller beskärningen alltför kraftig så kan det ändå hända att det knappt blir några blommor alls. Blomanlagen är då antingen skadade eller bortklippta. Ta det lite varligare med sekatören i vinter, så hoppas jag det blir bättre lycka i nästa år, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.