Stockrosen som blommar så ljuvligt under högsommaren i de mest torra och utsatta lägena kan ibland bli mycket hårt åtgångna av rost. Stockrosrost är en svampsjukdom som främst angriper bladen hos både vilda och odlade former av släktet malva, som stockrosorna tillhör.
Man upptäcker först att bladen börjar gulna och när man tittar på undersidan av bladen syns de 1-2 mm stora, runda kuddarna av rost. Även stjälkarna kan angripas. Lindrigare angrepp behöver inte störa växten, mer än visuellt, men vid svåra skador får plantan svårt att genomföra sin fotosyntes och blomningen utvecklas dåligt.
Stockrosor som står luftigt och i blåsiga lägen drabbas mindre av rost. Helt enkelt för att svampsjukdomar kräver hög luftfuktighet och fukt på bladen för att trivas som bäst. Förmodligen finns det högre motståndskraft i vissa äldre sorter jämfört med många spektakulära hybrider. Det kan vara värt att plocka frön från friska bestånd om man vill förnya sina stockrosplantor. Ibland har man också kunnat konstatera att andra generationens plantor är friskare än de frösådda plantor man köper.
Ett sätt att råda bot på smittan är att klippa bort de första bladen som kommer upp på våren. Rosten övervintrar vanligen i stockrosens bladrosetter och de första bladen som utvecklas om våren är oftast angripna. Nackdelen med att plocka bort blad är att det försenar växtens utveckling och blomning, så man ska inte ta bort alla blad på en gång. Plocka även bort angripna blad senare under säsongen och lägg dem i brännbara sopor och inte på komposten.
Det finns svampmedel man kan prova. Binab Trichoderma har jag använt på svartfläckssjuka på ros. Den kan vara effektiv även mot rost på stockros. Men i de flesta fall får man leva med rosten. Den väldränerade jorden och luftiga läget är kanske ändå det bästa botemedlet.
Kan man ta frön från rost angripen stockrosor??
Hej Kenneth! Det var en lite klurig fråga. Förmodligen sitter rosten bara på utsidan av fröhuset och då borde fröet vara friskt och möjligt att så. Men du får hantera frökapseln försiktigt så inte fröna kontamineras i och med fröinsamling och sådd. Det bästa är att skaffa friskt frö och sätta nya plantor på ett annat ställe än där de rostangripna har stått. Lycka till med dina stockrosor! hälsar Maria
Hej,
finns det inget gammal husmor knep man kan testa på stockros rosten?
Behöver man byta jorden?
Hälsningar
Bibbi
Hej Bibbi! En välgödslad jord och lagom vattentillgång ökar växternas motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur. Av biologiska metoder kan även nämnas fräkenextrakt som sprayas på bladen från vår till sommar. Fräken innehåller mycket kisel och sägs vara bra mot olika svampsjukdomar och har en bra gödslande effekt. När du ändå är igång med att göra fräkenavkok så spara lite till dig själv som hudvård, hårvård och fotvård. Kan även drickas. Lycka till! hälsar Maria