Kakdoftande katsura i höstskrud

Katsuran blir ett karaktärsfullt, flerstammigt träd eller stor buske.

Katsuran är ett törstigt träd som kräver en solig växtplats i vindskyddat läge. Där växer den sig snabbt både yvigt bred och lagom hög för de flesta trädgårdar. Det som kan vara svårare att tillgodose är behovet av markfukt. Får katsuran inte tillräckligt med vatten under varma sommardagar skrumpnar bladen ihop och får bruna kanter. Det är synd, för just bladverket är otroligt dekorativt under alla säsonger.

Katsuran vill ha en fuktig växtplats i vindskyddat läge.

Man kan ha sin katsura som flerstammig stor buske eller som stamträd, beroende på vilken form plantan har fått under sin uppväxt i plantskolan. Men det finns även en hängande form, Cercidiphyllum japonicum f. pendulum, om man attraheras av hängande trädformer. Den vanliga katsuran finns även som E-planta under namnet fk Göteborg, där frökällan är Göteborgs botaniska trädgård. Katsuran blir 10-20 meter hög och hälften så bred. Som flerstammig buske känns den många gånger bredare än så.

Hjärtformade blad med vackra höstfärger och en doft av jordgubbssylt på katsuran i höst.

Vid bladutspringet på våren har bladen en kopparfärgad-gammalrosa färgton och till sommaren blir de ljust klargröna i färgen. Bladen är brett hjärtformade med naggade bladkanter. När dagarna blir kortare och svalare börjar katsuran skifta i matt gult. Ju bättre fuktförhållanden och svalare nätter, desto finare höstfärger mot rosa-scharlakansrött och till och med violett. I år tycker jag höstfärgen har varit sparsammare än ifjol, då träden var riktigt granna. Under lövfällningsperioden känns den söta doften av spunnet socker eller jordgubbssylt i en vid radie kring träden. Doften verkar vara extra stark så länge daggen ligger kvar under sena kvällar och tidiga morgnar.

Katsuran har bronsfärgade blad på våren.

Katsuran är en tvåbyggare och har alltså hon- och hanblommor på olika plantor. Blomningen är vacker hos båda könen, men på hanplantan bildas det inga frukter. Frösådd är det enda sättet att föröka katsura. I växtens hemland Japan växer den vild i bergstrakter och dess virke används som möbelträ.

Katsuran är ett fuktälskande träd som passar vid vatten.

4 reaktioner till “Kakdoftande katsura i höstskrud”

  1. Älskar Katsuran och dess förföriska doft på sensommaren/hösten!

  2. Hej Emma! Visst är det ett spännande träd! Fast i år hann de inte bjuda på så mycket färgexplosion eller doft för löven trillade ganska snabbt. Hälsningar från Maria

  3. Så vackra bilder! Vilken sorts katsura är det på de första två bilderna?

  4. Tack Matilda! Det är vanlig Cercidiphyllum japonicum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.