Kejsarträdet blommar i Malmö

Kejsarträdet blommar på bar kvist.

Kejsarträdet, Paulownia tomentosa, hör till de vackrast blommande träden. Få växter har rent blå färg och här är blommorna närmast syrenlila mot blått. Men det är inte alla år man får se blommor över huvud taget. Det är ett känsligt träd som kräver exakta förhållanden på växtplatsen och därtill en perfekt sommar vid knoppbildning och därefter en gynnsam vinter för att knopparna ska bevaras utan att frysa. Så även i Skåne är det inte vart år man får se kejsarträden blomma.

Kejsarträdet blommar inte varje år.

Knopparna brister ut i blom innan bladutspringet. Det ser nästan lite sjukligt ut med alla dessa blå blomster på kala grenar. Fast det där med blomning på bar kvist är lite individuellt. I Kungsparken i Malmö finns ett kejsarträd av större storlek som inte hade ett blad när blommorna slog ut. Ett par 100 meter bort inne i Slottsparken står ett annat, mindre träd som samtidigt visar både blad och blommor. Och många är det som beundrar detta underverk!

Många stannar för att beundra kejsarträdet i blom.

Trädet fäller löven efter första frosten och det som sedan återstår som vintrig prynad är de brunlurviga blomknopparna och de stora frökapslarna från föregående sommars blomning. Kejsarträdet är en kinesisk växt som kan trivas på skyddade växtplatser i landets varmaste delar. Det kräver en djupmullig växtplats med god markfukt i full sol.

De filtklädda bruna skotten och småbladen är karaktäristiska för kejsarträdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.