Korneller är tåliga buskar men de överlever inte allt

Korneller är tåliga växter som uthärdar det mesta, till och med lite blöt jord. Dock vill de inte ha vattensjuk mark eller skuggigt läge. Många gånger kan dessa buskar bli verkligt gamla, och man ser dem ibland på ödetomter där de inte fått någon omvårdnad på decennier. Men ett har de lite svårt att stå ut med och det är felaktig beskärning. Du kan dränera växtkraften på en kornellbuske genom att ständigt toppa den lite hipp som happ. Att toppa är inte samma sak som att beskära!

Korneller bör beskäras ner till marken eftersom kvarlämnade stumpar torkar bort och dör.

När man lämnar långa stumpar torkar dessa grenar oftast in och angrips efter ett tag av svampsjukdomar. Efterhand återstår bara mer och mer av den döda veden och busken orkar inte bryta nya skott. Vad ska man då göra för att rädda dem? Klipp hårt, ända ner till ca 15 cm höjd från marken. Bort med allt torrt och dött. Spara några friska grenar om det finns några. När buskarna är så här dåliga blir det ganska tomt första våren. Men ge dem en gödselgiva när tillväxtperioden är igång och planera för en ytterligare beskärning av de sparade grenarna nästa vinter.

Korrekt beskuren gullkornell med friska gulgröna grenar.
Korrekt beskuren buske av gullkornell med granna nya skott.

Vid friska, vitala buskar så behövs bara en lätt underhållsbeskärning årligen. Du klipper ner en tredjedel av grenarna varje vårvinter. Därmed provocerar du fram ny tillväxt av granna grenar och håller grenverket ständigt ungt. Då blir det heller inga hängande, breda buskar som är i vägen för bilar eller gräsklippare. Detta gäller både gulgrenade och rödgrenade varianterna av Cornus alba.

5 reaktioner till “Korneller är tåliga buskar men de överlever inte allt”

  1. Vi har en kornell häckar, blanterar under fönsterna . Frågan är kan man kalra den innan bladen har fallit, vill behålla den röda färgen på vinter o rätta formen.

  2. Terve Lea! Kornellen kan man gallra under hösten utan problem. De röda fina skotten växer dock ut först på sommaren nästa år. Är det riktigt gamla buskar med grova grenar blir det snyggast att skära ner buskarna helt och hållet och börja om med ny tillväxt. Därefter kan man börja med en gallring av några grenar per år per buske för att hålla buskarna i vitalt skick. Lycka till, hälsar Maria

  3. Fantastiskt inlägg med massa kunskap! 🙂 Funderar på att plantera Rysk kornell Ivory Halo som häck, men tvekar då jag är rädd att den blir alldeles för bred för platsen även om det är en smalare sort. Funderade just därför på om man kan ”trimma” lite på bredden men det gillar den alltså inte förstår jag nu. Kan man om man en gång varje år – beskär bort de äldsta grenarna nertill – även kontrollera bredden på kornellen och lyckas hålla den max någon meter i bredd?

    Stort tack på förhand!

    /Amanda

  4. Hej Amanda! Tack så mycket! Det bästa beskärningssättet är som du själv konstaterar skära in hela grenar och på det sättet hålla inne både höjd och bredd. Busken tar inte skada av det, tvärtom blir det vackrare skott. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.