Lövtuggning, lövblåsning eller förbättrat markliv?

Höstlöv i parken

Att låta höstlöven ligga kvar på marken och förmultna är nog inte önskvärt på de flesta gräsytor i våra parker och bostadsområden. Många anser att det ser ovårdat ut och lövarbetet blir en rätt tung skötselpost under hösten. Helt klart däremot är att fallna löv bör blåsas bort, sugas upp eller räfsas bort från asfalterade eller plattlagda gångar. Blöta löv blir väldigt hala och kan bli en olycksrisk.

Lövtuggning på gräsmattor är en bra metod för att finfördela löven och samtidigt förbättra markförhållandena när materialet bryts ner till förna. Rotorklippare med lövtugg är att föredra framför cylinderklippare. Lövtuggning ger bäst resultat på torra löv. Vill man inte lämna kvar klippet blir en lövsug som kopplas bakom redskapsbärare ett alternativ. Den kan användas under hela lövfällningsperioden. Tänk på att även den fungerar bäst vid torr väderlek.

Se höstlöv som en resurs

Låt gärna löven ligga kvar under buskar och i rabatter. Överskott av lövklipp kan läggas ut i planteringarna eller vändas ner i rabatterna. Löv har en stark förmåga att öka jordens mullhalt och är extra tacksamt på ler- eller sandjord. Har man utrymme för en lövkompost kan man gärna kompostera löven en säsong innan de läggs ut i planteringar eller odlingsparceller. Slutresultatet blir då något prydligare, men jorden blir minst lika lucker och fin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.