Pioner håller formen hela säsongen

Ljuvligt rosa pion Sarah Bernhardt i Greenspires trädgård.
Piondoft av mjukt puder hos 'Sarah Bernhardt'

Har alltid varit svag för doftande pioner. Det är mycket barndomens somrar som flimrar till vid doftminnena. Har flera olika i samma rabatt för att förlänga blomningstiden. Ljuvt rosa är de allihopa, men en av dem är tyvärr helt doftlös.  

Pionerna kan gärna planteras ihop med andra perenner för att få långvarigare fägring. Även om det robusta bladverket bildar en bra bakgrund för andra växter ända in på senhösten, så är pionerna ändå ganska trista i sig när de blommat över och blomhuvudena är bortklippta. Så de kan gärna ha sällskap av t ex höstanemoner eller stormhattar. Pionerna föredrar soligt läge och en djup, humusrik jord som gärna kan innehålla en del kalk. De ska inte täckas med jordförbättringsmedel om våren, utan roten ska helst ligga så grunt som möjligt. Jag brukar därför markera i rabatten var pionerna står och lägger gödsel och kompostjord runt omkring plantan istället för över.

Pionerna blommar i månadsskiftet juni-juli och gläder mången trädgårdsmästare.
En trasslig pion i Trollenäs slottspark

Vackra sorter som lockar trädgårdsmästaren till nya växtköp är ’Flame’, en mörkrosa enkelblommande skönhet med öppna, stora blommor. ’Auguste Dessert’ med starkrosa, halvfyllda, väldoftande blommor och livligt orange ståndare.  ’White Wings’ med enkel, vit blomma ser ut som ett knäckt ägg och påminner inte så lite om blomman hos en buskmagnolia, Magnolia sieboldii. Och så naturligtvis ’Edulis Superba’ med den starka doften. Alla dessa tillhör arten luktpioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.