Rosen Ispahan – gudomlig doft men hemligt ursprung

Ispahan är en kraftigväxande buskros med underbar doft.

Det finns alltid nya rosor på kö till min trädgård. I år har det ännu inte blivit någon ny buske, men hösten är lång. Och hösten är verkligen en bra planteringstid. Det är fuktigare i luften och solen gassar inte så obarmhärtigt hårt längre. Du kan t o m glömma att vattna den nya växten några dagar utan att den tar skada. Tyvärr är sortimentet ibland betydligt mindre i plantskolorna om hösten då de inte vill riskera att stå med en massa osålda plantor över vintern. Så man får försöka ha lagom mycket is i magen när man planerar sina rosinköp. Eller låta utbudet styra, helt enkelt.

Ispahan är en härdig och frisk buskros som blommar länge.

Men här har vi en goding som jag väntat länge på. Buskrosen ’Ispahan’ har ett okänt förflutet och man är inte ens riktigt säker på i vilken grupp den ska placeras. Troligtvis är det en hybrid, eller korsning, mellan en damascenaros och en gallicaros. Namnet ’Ispahan’ för tankarna till Iran där det finns både en provins och en stad med samma namn. Kända för sina vackra rosor, persiska mattor och sitt enastående hantverk. Troligtvis kommer rosen därifrån från början.

Buskrosen Ispahan blir upp mot 1,8 meter hög.

Det här är en ganska reslig buskros, som kan bli uppemot 1,8 meter hög. Den växer mycket tätt och kraftigt och har stabila grenar. Bladen är ganska matta och mörkgröna, nästan lite läderartade. De rosa blommorna är stora och tätt fyllda. Tittar du noga kan du se att kronbladen som sitter längst ut är blekare och färgen är kraftigare inne i blommans mitt.

Mörkrosa mitt och ljusare kronblad utåt har buskrosen Ispahan.

’Ispahan’ är en mycket väldoftande ros. Den blommar också under en ganska lång tid, så du får njuta av rosdoften från midsommar till slutet av juli ungefär. Friska och motståndskraftiga gamla rosor finns det inte så många av, men denna kan du räkna med står emot svampsjukdomar. Ett annat stort plus är härdigheten. Du kan räkna med att den går upp till zon 5 och ännu högre om du ger den en riktigt skyddad växtplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.