Rosenskäran är en härlig ettåring

Rosenskäran har en riklig blomning hela säsongen.

Rosenkära, Cosmos bipinnatus, är en lättskött rabattblomma som håller för de flesta väder. Den blommar tidigt, har visuellt tydliga blommor och fyller ut bra, både som ensam växt eller i kombination med andra. Plantorna blir rätt så höga, beroende på sort och näringstillgång, ca 50-120 cm. Det är dessutom något gulligt, Hello Kitty-aktigt över de stora, runda blommorna som gör att jag håller den som en absolut favorit bland de frösådda annuellerna.

Dubbelblommande kosmos i rosa är också en av våra finaste sommarblommor.
Dubbelblommande kosmos med det långa namnet ’Double Click Rose Bonbon’.

Om du förodlar Cosmos själv ska du så dem i slutet av mars. De är inte krångliga att förodla, men kräver gott om plats då de snabbt blir höga och lite rangliga. Vill gärna ha en jämn gödsling hela uppväxten och lite större krukor för att inte bli för klena. Det går också att hitta färdiga plantor till salu under våren, men ska du fylla en större rabatt är det billigast att så dem själv.

Kraftigt orange i färgen är den något lägre gullskäran.
Gullskäran är starkt orange i färgen och lyser verkligen upp i rabatten.

Rosenskära finns i vitt, rosa och ceriserött med framför allt enkla blommor, men numera även i halvfyllda-dubbla blommor.  Den orange gullskäran, Cosmos sulphureus, är mycket intensiv i färgen och något lägre i växten. Inte så lätt att finna som förkultiverad i handeln, men även den är lätt att fröså själv.

Rosenskäran har ett luftigt växtsätt med dillaktiga blad.

Nästa år funderar jag på att kanske gräva upp en bit gräsmatta och göra en cosmosrabatt med lite jätteverbena som överståndare. Det är ljuvligt fluffigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.