Solvarma solbrudar för den heta rabatten

Solbrud i brinnande eldfärger piggar upp en solig rabatt.
Här har vi en perenn som piggar upp med sina starka färger. Solbrud har prästkragelika blommor med stora, runda knappar och gula/gulröda/bronsröda kronblad. Lite svåra att kombinera kanske, men har du en bas av kopparfärgade eller gula blommor så passar säkert dessa höstblommare väl in. Euforbior och gulbrokiga funkior, tagetes eller prydnadsgräs matchar dem väl.

Rubinzwerg är en bronsröd blomma i släktet solbrudar.

Solbrud, Helenium autumnale, trivs bäst i fuktighetshållande men väldränerad och välgödslad humusrik jord. Den får inte torka ut, för då utvecklas växten sämre. Soligt läge såsom färgen avslöjar.

Det finns massor av olika namnsorter i olika höjder. Från 50-125 cm mäter de, med de flesta sorterna på ca 90-100 cm. De blommar rikligt från slutet av juli till början av oktober. Plantera dem glest, med ett c/c på minst 50 cm då den breder ut sig ordentligt med åren. Allt efter som solbruden växer med säsongen kan det vara bra att binda upp eller stödja plantan så den inte välter vid häftiga regn. Solbrud delas om hösten vart tredje eller fjärde år för att inte bli kal i mitten.

Solbrud är en lättodlad perenn som kräver en solig växtplats och välgödslad jord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.