Sommarblomsglädje hela sommaren

Ampelväxter blandas med grönsaksplantor hos plantskolan.

Nu börjar blomsterodlarnas växthus tömmas på plantor och om du inte ännu hunnit plantera vackra krukor och korgar med sommarblommor är det bäst att passa på innan blommorna tar slut. Kanske har du ett eget favoritfärgtema som du återanvänder år efter år. Eller så har du några favoritväxter som absolut måste ingå och blandar upp dem med spänande nyheter år från år.

Sommarblommor kallas även utplanteringsväxter eller annueller. Det gemensamma med dem är att de oftast bara lever en säsong i vårt klimat. När frosten kommer dör de och slängs på komposten. Vissa växter kan övervintras svalt och frostfritt och tas ut igen nästa sommar. Det kan vara pelargonier, fuchsia, margerit mfl.

Pelargoner i fyra färger från ljust till mörkt.

Sommarblommorna växer fort och behöver både god tillgång på vatten och näring. Den bästa starten ger du genom att plantera dina urnor med sk U-jord eller containerjord. Det är en näringsrik och fukthållande jord som innehåller ett startpaket av det som växterna behöver. Den är lite grövre i strukturen och innehåller grundgödsel, ofta barkmull, grövre torvbitar och ibland lergranulat. Dessa knyter till sig näring och vatten på ett bra sätt. Men efter en månad måste du börja gödsla för att behålla växternas blomvillighet och förnyelse. Flytande näring är bra, för den verkar snabbt och är lätt att dosera. Sommarblomsnäring innehåller en relativt stor andel fosfor som stimulerar knoppsättningen. För mycket kväve kan lätt leda till ökad bladmassa på bekostnad av blomningen. Vattna krukorna ofta när det är varmt och soligt väder. Jorden torkar ut snabbare än man tror.

Daggsalvian är en bra lusindikator.

Höga växter kanske måste stödjas med pinnar allt eftersom de växer för att inte stjälpa. Plocka också bort vissnade blommor och gula blad så producerar växten nya hela tiden. Fröbildningen tar kraft från blomningen. Om du nu inte är ute efter att ta egna frön för nästa års sådd, det vill säga. Håll också koll efter objudna gäster som larver och löss. Vissa blommor kan behöva sprutas med såpalösning om de blir angripna. Daggsalvia är en sådan växt som lätt drar till sig bladlöss.

Lycka till med dina sommarblommor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.