Tacksam tobak blommar hela säsongen

Blomstertobak är en lättodlad utplanteringsväxt som trivs i välgödslad jord.
Blomstertobak är vädertålig och klarar en lätt frostknäpp på hösten.

Klibbiga stänglar och blommor och lite puts av överblommade blommor är vad man får stå ut med när man odlar Nicotiana, eller blomstertobak. Men vad man får istället är en tacksam sommarblomma som blommar från juni till frosten kommer. Den kräver noggrann passning med vattenkannan och regelbundet med gödsel hela sommaren, men förnyar sig sedan ständigt och producerar knopp på knopp. De lägre sorterna passar utmärkt i kruka och balkonglåda, medan de högre blir ganska vindkänsliga och behöver en rabatt med andra höga växter som stöd. De vitblommande sorterna sprider en klädsam doft om kvällen.

Narcisstobaken blir en riktig jätte och tar lätt över i rabatten.
Narcisstobaken blir en riktig jätte och tar lätt över i rabatten eller krukan.

Jag har nog berättat om den ståtliga narcisstobaken som självsår sig i gruset utanför min trappa och kommer igen och igen varje år. Den är ungefär lika hög som jag och möter mig med en lätt nick varje morgon när jag stiger ut genom dörren. Narcisstobaken tar lite tid på sig att komma upp i de 150 cm från frö, men i juli kommer de första blommorna. Har ibland planterat någon planta i kruka, men det finns risk för utkonkurrens av svagare arter på grund av de jättelika bladen. De både skuggar och tar vatten och näring från sina grannar, så välj inte för liten kruka från början. Bäst passar den nog i rabatten.

Klocktobak har lite mindre blommor än övriga blomstertobak.

Blomstertobak sås från frö som är små som puder. Sparar du en frökapsel från föregående år har du frö till hundratals plantor. Sår du dem inomhus kan du börja i v 10 ungefär, eftersom de tar ca 3 månader på sig tills de är klara för utplantering. Eller så gör du som jag och häller ut lite frö i en rabatt där de kan få lov att bre ut sig.

Narcisstobaken har långa trumpeter och doftar gott i skymningen.
Narcisstobaken har långa trumpeter som doftar gott i skymningen.

Välj en växtplats i sol-halvskugga med väldränerad och välgödslad jord. Tobaken vill ha gott om vatten, men gillar inte stående markfukt, så en kompostrik jord som är uppblandad med grus och/eller barkmull är toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.