Amaryllisen står i knopp inför jul

Idag kan du köpa amaryllislökar både i mataffären och på macken. Det är ofta små lökar med tunna stjälkar och en kruka som generöst dekorerats med allehanda plastiga prydnader. Den ger säkert en fin julblomma, men värst stor blir den inte och sällan kommer det upp två blomstjälkar. Satsa på en kraftig lök istället så ska du få se på blomsterprakt! Och det blir en långvarig vän som återkommer år från år.

En röd och vitrandig amaryllis med fräscha blommor.

Hur gör man för att återanvända sin amaryllislök? I en gammal text från 1842, Kort anvisning till lökväxters, särdeles hyacinters drifning i rum af en blomstervän står det så här: ”Löken upphänges i October nära intill en kakelugn, som hvarge dag eldas, hvarvid dock tillses att löken ej genom beröring med den varma kakelugnen blir stekt eller bränd. Sålunda förblir den hängande till dess den framskjuter en rödaktig blomknopp, hvilket sker innan bladen utskjutit och vanligen i Februari. Så snart detta inträffar, nedtages löken och inplanteras i jord med våt mossa samt vattnas ymmigt, då man efter 5-7 dagars förlopp har den purpurröda, med guldstoft beströdda blomman utslagen. Sedan blomman vissnat, ger man löken mindre vatten och utplanterar den i Maj på kall jord, der den får stå tills i slutet av Augusti, då den åter upptages, får ligga i luften till dess bladen vissnat, putsas och i October åter upphänges för att drifvas.”

Amaryllis som blommar i trädgården får man sällan se i Sverige, då de för det mesta blommar om under tidig vår.

När julen är över och amaryllisen blommat klart så sätt den i fönstret och börja gödselvattna tills det är dags att plantera ut den. Eller gör som jag – låt den stå kvar i fönstret hela sommaren, kanske lite gömd bakom gardinen, och vattna så där lagom så att den håller sig grön. Tids nog visar den om den vill vila eller börja sätta knopp. På vårvintern är det normalt dags. Då kan du plantera om löken i ny jord och vattna den lite mer så rotbildningen kommer igång. Men när blomstängeln blir längre är det bäst att sluta vattna så inte stjälken blir alldeles för lång och ranglig.

För att väcka amaryllislöken vattnar du en gång ordentligt.

Genom att ge löken en ordentlig vattning väcker du den ur dvalan. Därefter, spara på vattnet tills efter blomningen.

God jul önskar Greenspire trädgårdskonsult!

En sovande ekorre tar igen sig efter julstöket.

En riktigt god jul till dig kära bloggläsare! Ta vara på de lediga dagarna och njut!Bjuder här på några bilder från Katrinetorps gård utanför Malmö tagna strax innan julmarknaden i år. Gården är ett jättefint utflyktsmål framför allt sommartid med en vacker engelsk park, en strikt barockträdgård, en generös grönsaksodling och nya vinodlingar. Massor av fina tips du kan utnyttja i din egen trädgårdsplanering. Och en restaurang som lagar till fantastiska rätter. Katrinetorp ligger alldeles intill Svågertorps handelsområde.

Julpyntad entré till huvudbyggnaden på Katrinetorps gård.Fönsterpynt med silvergran och röda bär.Prydnadskål med fransiga blad är väldigt dekorativa så här i stort antal på friland.

Pyssla och bind din egen dörrkrans till jul

Närbild av dörrkrans med buxbom, vitgran, rödgran och tuja.

En hårt bunden halmstomme är perfekt underlag för dörrkransen.Hann du inte binda någon krans till första advent så är det inte hela världen. Gör det nu i helgen istället! Det är ingen större konst, utan du kan lära dig genom att prova dig fram. Du behöver för det första en stomme att binda kring. Händiga gör sin egen halmstomme, men det går lika bra att köpa den färdig i trädgårdsbutiken. Jag har haft samma stomme i många år nu och den är hur bra som helst. Klär av den när den tjänat ut och hänger upp den i förrådet över sommaren. Min stomme är 28 cm i diameter och det blir en lagom krans för min ytterdörr.

Små buntar av kortklippt ris binds fast i stommen.Tunn ståltråd på rulle behövs för att fixera grenarna mot stommen. Grön tråd är bra, för då lyser den inte igenom i bindningen. Fäst den fria änden i halmstommen genom att vira den runt om några varv och fäst sen änden. Sedan behöver du ganska mycket ris av olika slag. Välj det du tycker om och vad du kan få tag i. Jag har här blandat både vanlig rödgran och vitgran (har vänt kvistarna från vitgranen med den vita undersidan uppåt), tuja och buxbom. Lingonris är vackert, tallris funkar också liksom olika typer av silvergranar. Kottar av al eller buntar av videkissor blir också fint. Klipp korta bitar av riset. Ju kortare kvistar, desto kompaktare blir kransen. Jag väljer en lite rufsig, snabbgjord krans och har lite längre kvistar, ca 10 cm långa. Ta en bunt kort ris i handen och lägg den snett över halmkransen. Sno ståltråden hårt ett par varv runt riset och stommen. Ta en ny bunt ris och lägg snett åt andra hållet, fäst med tråd och så bygger du vidare. Baksidan som ska ligga an mot dörren ska vara fri. Kolla emellanåt så riset ligger jämnt fördelat över kransen. De sista risbuntarna petar du in försiktigt under de allra första så du döljer skarven. Avsluta med att göra en liten ögla av ståltråden för upphängning av kransen på en krok eller spik. Ett vackert rött eller vitt band är snyggt till. Du kan vira det runt om hela kransen eller bara göra en rosett som jag har gjort här.

Dörrkransen bunden av flera olika sorters ris blir vacker med en röd rosett.
Den färdiga dörrkransen avslutas med en rosett.

Att binda en sådan här enkel krans tar inte mer än en halv timme när allt material ligger färdigklippt i bitar. Sen finns det förstås finvarianter som är betydligt mer pyssliga. Tänk på att skydda bordet med tidningspapper innan du börjar för flera av barrträden avsöndrar rätt så seg kåda som smutsar ner bordduk och träytor. Du lär bli kådig om händerna också och det bästa borttagningsmedlet är faktiskt en klick peelingkräm som du gnuggar in och sköljer av. Kådan är puts väck!