Vårtips i frukt- och bärträdgården

Dagarna blir längre och varmare och driver på blomknopparnas utveckling på fruktträd och bärbuskar. Ännu är det inte för sent att beskära, men så fort knopparna blir synliga bör man ta det försiktigt med att riva och slita i grenarna. Bättre att återkomma med ännu en lättare beskärning till sommaren/hösten.

Relativt nyplanterade blåbärsbuskar som fått en rejäl torvbädd.

Trädgårdsblåbär, även kallade amerikanska blåbär, är underbara bär, som dock inte ska jämföras smakmässigt med vilda blåbär, för då blir man lätt besviken. Men tänker man sig att det är ett annat blått bär som är lättplockat och ger stor skörd, så är det lätt att falla för dem. Det finns mängder av sorter att välja mellan, liksom högväxande och lågväxande, och du behöver minst två olika sorter för att få en god skörd.

Äldre blåbärsplanta (och ett hallonskott) som gallrats ut.

Vårplantering funkar bra och då får du bär redan första året. Tänk på att de är surjordsväxter som helst växer i ren torvjord eller rhododendronjord. Gräv ut ett brett dike och fyll det med okalkad, torvrik jord. Har du redan äldre plantor så fyller du på med ett tjockt lager ny torv på våren. Under den nya jorden strör du ut rhododendrongödsel, som är naturligt surgörande. Gamla buskar (från ca 5 års ålder) behöver dessutom beskäras för att kontinuerligt bilda nya fruktbärande skott. Klipp ner två-tre av de äldsta grenarna på varje buske ända till marken under tidig vår. Tvåårsskotten är de som ger bäst skörd.

Hallonrad som gallrats ut till 3-4 skott per buske.

Hallon kräver också beskärning inför det nya växtåret. Gräv bort rotskott som sprider sig utanför hallonraden. Är de friska kan du plantera in dem i ev hålrum i raden. Klipp sedan bort alla gamla skott som gett bär ifjol. De är tunna, torra och lite gråare i färgen. Årsskotten, som är piskliknande och ofta lätt taggiga, har en helt annan spänst i skottet. De ska ge bär i år och kräver en mullrik och välgödslad jord för riklig skörd. Lägg ut stallgödsel eller kogödselkompost kring rotzonen. Ju mer mullämnen hallonen får, desto mer långlivade blir plantorna.

Kraftigt årsskott från sommarhallon som kommer att ge bär i år.

Har du hösthallon beskär du alla grenar ända ner varje år. Hösthallonen ger bär på årsskotten och är därför lättare att beskära. Hösthallon är härdiga i zon 2-3.

Jordgubbsplanta som ska putsas från gamla fjolårsblad och revor.

Jordgubbar måste man ju ha i trädgården, eller hur! De är oemotståndliga bär som dessutom är ganska lättskötta. På våren väcker du plantorna med att gå igenom raderna och rensa bort ogräs och revor från ifjol. Klipp av gamla, torra blad och revor ända in till plantan. Gödsla sedan med ett kaliumhaltigt gödselmedel (det ska ha mer K än N när du kollar på etiketten). Vattning vid torrt väder när plantorna börjar växa till sig, vid blomning och fram till kartbildning ger större bär.

Äldre buske av röda vinbär som behöver gallras ur.

Vinbär är de köldtåligaste bärbuskarna vi har och likaså de mest vitaminrika. Smakskillnaden är stor mellan de olika färgerna. Vita vinbär är mildast och inte så sura som övriga vinbär. De gillas ofta bäst av barn. De röda vinbären har kraftig och sur smak, men ger en härlig saft. De svarta vinbären är mest aromatiska och kan ätas direkt från busken eller saftas. Nya buskar kan planteras både vår och höst. Äldre buskar beskärs årligen med 2-3 av de äldsta grenarna per buske. Du ser på barken att den är lite grov och släpper från grenen. Gamla grenar ligger ofta lågt längs marken. Klipp ända ner till marken så kommer det snart upp nya, kraftiga skott. Gödsla med kaliumrik näring eller stallgödsel om våren. Vedaska är också bra.

Kraftiga skott och knoppar av röd vinbär. Här ligger blomknopparna och lurar.

Fruktträd som äpple och päron beskär du gärna tidig vår. Blödande träd som plommon och körsbär däremot beskärs om hösten. Under våren ca vartannat år kan du gödsla träden genom att med spett göra djupa hål i marken som du fyller med kornad gödsel. På det sättet når gödningen ner till rotsystemet och fastnar inte i ytskiktet eller gräsmattan.

Vackra sporrar på ett äldre äppleträd.



Äppleträdens vårskötsel handlar mest om beskärningen. Gallra ut tätt växande partier och ta ner höjden om trädet blivit alltför högt. Grenverket ska gärna böja sig utåt sidorna så att alla grenar, och småningom äpplen, får gott om ljus. Skott som riktar sig rakt upp i himlen tar man bort. Kontinuitet är den bästa metoden vid beskärning av äppleträd. Att dela upp momenten i flera omgångar, och gärna återkomma till trädet både vårvinter och sommar ger bäst resultat. Äpplebeskärning kräver en del erfarenhet och om du är osäker är det bäst att tillkalla en trädgårdsmästare. Det går snabbt att förstöra ett träd om man sågar av fel grenar.

Päronets bladknoppar är smala och spetsiga. Blomknopparna är runda och slår ut först.

Päron har lite mer egen (irrationell) vilja än äppleträd och är inte så lätta att styra i tillväxten. Beskär bara det nödvändiga för att inte locka fram vattenskott. Döda och korsväxande grenar tas bort och täta partier gallras ut. Har du problem med att päronträdet inte ger frukt så har det ofta med pollineringen att göra. De flesta päronsorter korspollineras av en annan sort. Du behöver alltså ha två träd som passar ihop, eller ha någon granne med en lämplig sort.

Persikoträd spaljerat mot en varm vägg. Perfekt pollineringsläge.

Persikoträd är fortfarande lite exotiska, men det finns härdiga sorter numera som börjar planteras mer och mer på friland. De kräver lite extra vinterskydd och gärna pollineringshjälp tidigt om våren. Välj helst en södervägg att spaljera persikoträdet mot för att det ska få så bra förutsättningar som möjligt. Under vårvintern är det bra att skugga plantan med t ex säckväv för att det inte ska lockas att blomma för tidigt. Då kan du flytta fram blomningen några veckor tills det är varmare väder och fler pollinatörer som är ute och flyger. Annars är ett bra tips att pollinera det självfertila trädet för hand med en liten pensel eller fingertopp. Dutta med penseln från blomma till blomma så att pollenet får fäste på den lilla pistillen mitt i varje blomma. Vattna trädet vid behov, särskilt om det står nära en husvägg där det är väldränerat. För att frukten ska bli stor behöver trädet extra vatten. Blir det många kart som sitter tätt behöver du gallra, för att de ska kunna växa sig större än pingisbollar. Tänk också på att många persikor drabbas av krussjuka under tidig sommar. Du behöver då plocka bort alla krusiga blad som bildas på trädet. Det kommer en ny omgång blad senare. Släng angripna blad i brännbara sopor.

Rabarber som kommit igång och njuter av den extra näringsgivan.


Rabarber är varken frukt eller bär, utan klassas som en grönsak. Men den får komma med här i alla fall. Rabarbern börjar växa riktigt tidigt om våren. Rensa ur bädden från ogräs och lägg på rikligt med stallgödsel eller kompostjord runt plantorna på våren. När de väl sätter igång med tillväxten går det fort och då är det svårt att nå in med näringen under de frodiga bladen. En rabarberplanta behöver gott om vatten och kan behöva stödvattnas under vår och försommar ifall jorden är torr eller väl genomsläpplig. För övrigt är rabarber den mest självgående planta man kan tänka sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.