Växtmönstrade inredningstips

Så här inför hösten kan det vara mysigt att förlänga växtsäsongen genom att ta med sig blommorna in. Det finns en hel del vackra växtmönster på inredningsprodukter som hade varit fina att höstpynta med.

Lysande blomslinga som piggar upp inredningen i hösthemmet.
Foto: Miss Juniversum

Miss Juniversum är ett Malmöföretag med webbshop som säljer galna kitschprylar som rosa flamingos och allehanda färgglada detaljer. Deras blommiga ljusslinga Dahlia är lagom höstig och passar som effektbelysning i ett mörkt hörn, över en dörrpost eller hopslingrad i en glasburk. Ljusslingan är 2 meter lång och ansluts till vägguttag.

Kollage av olika växtdelar sammanfogade till ett släktträ.
Foto: Lottas Träd

Lotta Olsson är en formgivare som jobbar mycket med växtmaterial i sina verk. Hon har bl a gjort konstplanschen June Tree som är ett kollage av diverse olika växtdelar: blad, stjälkar, knoppar, blommor och fröställningar från vitt skilda växter ihopsatt som till ett stamträd. Här kan man testa sina botaniska kunskaper och namnge varje enskild växtdel. Planschen finns till försäljning i hennes webbshop Lottas Träd.

Floris är en vidareutveckling på mönstret Ostindia från 1932.
Foto: Rörstrand

Rörstrands porslinsfabrik har gett sig på att förnya den klassiska servisen Ostindia som fyllt 82 år i år. Ostindia Floris är ett mönster som hämtat sin inspiration från det ursprungliga mönstret, men mönstereffekten som den Helsingforsfödda formgivaren Caroline Slotte fått fram har en gyttrigare  täckning och känns lite mindre pretentiös. Jag tycker både muggar och tallrikar är jättefina.

Mönstret Budgies kombinerar frodig grönska med vackra fåglar och fladdrande fjärilar.
Foto: Photowall

Nadja Wedins detaljrika teckningar har gått vidare till olika iredningsprylar som brickor, textilier och fototapeter. Jag gillar speciellt mönstret Budgies som ger en riktigt frodig regnskogskänsla. Men kan hitta Nadjas verk i inredningsaffärer, i hennes egen webbshop och hos försäljaren av fototapeter Photowall.

Siv Andreason gör brukskeramik med vacker form.

På lördag besökte jag Lunds Kulturnatt och lyckligtvis höll även min favoritbutik Skånekraft öppet. Det är fullt av vackert konsthantverk från regionala konstnärer och konsthantverkare. Passade på att belöna mig själv för en bra höst och köpte en vacker mugg av Siv Andréason. Hon är keramiker och formgivare från Malmö meden egen butik på Helmfeltsgatan. Fin form på muggen med tunt gods och en vacker decoupagebild på insidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.