Äpplena måste tas omhand

Getingarna har gått hårt åt äpplena i år.
Många äpplen blir uppätna redan på trädet av getingar.

Det har blivit en ganska normal äppleskörd i år. Odlarna på Österlen är inte alls nöjda, för de drabbades av både frost och hagel i år. Själv har jag mest haft bry med getingar. Och nu sitter blåmesarna och knaprar med sina små näbbar. Men dem har jag svårt att bli arg på, för de är ju så söta.

Mognande äpplen på trädet.

Allt som jag inte orkar äta själv plockar jag till min häst. Äpplen är bra för hästar då de ger glansig päls och en god matsmältning. Och han älskar äpplen som godis och belöning efter arbete.

Men jag hade bra gärna investerat i en äppelpress som ger must. Det är nog den bästa drycken av alla – äpplemust! Helt naturell och lite grumlig ska den vara, gärna gjord på lite halvsyrliga äpplen. Brukar åka till Sövde musteri eller något av de små musterierna på Österlen för att handla must varje höst. Att göra det själv skulle vara rena himmelriket. Trädgården Ulriksdal på Kivik har jättefina pressar och krossar i olika storlekar. Men det är många tusenlappar man ska lägga upp för en sådan. Sen när jag blir lite rikare så…

Äpplepressar i olika storlekar för att göra äpplemust.
Jättefina fruktpressar som kan beställas hos Ulriksdal på Kivik. Se edafos.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.