Bokskogen i sin finaste skrud

Neongrön bokskog är underbar att vandra igenom. Löven lyser så fint i solljuset.
Starkt neongrönt är landskapet i Skåne just nu. Boklöven är mjuka och sladdriga och har samma saftiga färg som sparrisen i landet. Lite märkligt är det att den skiraste grönskan snart kommer att djupna till den mörkaste skuggan i skogen.

Boken, Fagus sylvatica, blir ett jätteträd som fullvuxet, upp emot 25-30 meter. Den fungerar bra som klippt häck också och du kan forma den allra smalaste häck av bok om du bara klipper in den tight från början. Men rör inte toppen innan den nått upp till önskad höjd! Det är därför som skogsägarna hägnar in sina bokplanteringar som unga – för att skydda dem mot viltet som knaprar i sig unga toppar. Resultatet blir rufsiga buskar som aldrig blir några riktiga skogsträd med genomgående stam.

Alldeles mjuka och nästan genomskinliga är de nyutsprungna boklöven.
Tunna och genomskinliga är de nya boklöven. Alldeles mjuka och ulliga i bladkanten.
Flikade blad hos sorten 'Asplenifolia' ger ett ljusare träd än den vanliga boken.
Flikbladig bok blir mycket lägre än den vanliga boken.

Boken trivs i näringsrik och mullrik jord, men är i övrigt ganska anspråkslös. Den kan tolerera både lite torrare och något fuktigare jord. Men den är som sagt inget litet trädgårdsträd, utan man ska ha en mindre park för att få plats med ett bokträd. Skuggan blir ännu djupare under en blodbok, men om du vill ha ett mindre träd med mer gulbladigt bladverk kanske namnsorten ’Dawyck Gold’ kunde passa. Blir bara 4-8 m hög. Ett lite högre och bredare träd är Fagus sylvatica ’Asplenifolia’  med vackert flikiga blad. Ger ett helt annat intryck än vanlig bok och kan helt klart vara värt att prova om du söker något lite annorlunda. Sluthöjd 5-10 m och det är ju mer hanterligt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.