Irisar tillhör de riktigt gamla kulturväxterna, men det känns som om de på senare tid fått stå lite tillbaka när man letar efter långblommande och ständigt dekorativa växter till trädgårdar. Namnet Iris kommer från grekiskan och syftar till regnbågens gudinna. Jag tolkar namnvalet på två sätt: mångfalden i färgskiftningar och en snabbt förgänglig blomning.
Man kan dela in släktet iris i två huvudgrupper beroende på om de har roten under jord eller ett rhizom (jordstam) ovan jord. De med rhizom kan man dessutom dela in i skäggbärande (barbata-typ) eller skäggfria. De skäggfria irisarna och de med lökformig knöl under mark växer vanligen i fuktiga jordar, medan de andra vill ha en torr och solig växtplats.
Det lättaste sättet att föröka iris är genom att dela på växande bestånd. Vänta gärna till efter blomning innan du sätter spaden i klumpen. Där iris trivs breder den ut sig och att hitta en likartad växtplats är bästa spridning.
Sibirica-typen av iris, dvs de som har smala blad och föredrar en fuktigare, lite skuggig växtplats, kan gärna samplanteras med julrosor, ormöga och förgätmigej. De uppstickande bladspjuten i ljust grön färg blir en fin kontrast på våren.
De skäggbärande trädgårdsirisarna doftar många gånger underbart gott. Blomningen är kort och intensiv i slutet av maj till början av juni. Därefter står de breda bladen kvar ända till frosten kommer. Välj en väldränerad, sandblandad jord och ett skyddat läge så inte blomstänglarna bryts av vinden. Trädgårdsiris blir ofta 70-80 cm höga. Efter blomningen klipper du bara ner blomstängeln.
Underbara bilder så här i jultid. Skönt med det skira och svala som motvikt mot mörker, regn och grå dagar som det är här i Småland.
Jag har flera olika iris och de är så bra för de kräver inte så mycket jobb. De med jordstam på marken får en hel del ogräs mellan som är svåra att få bort. Jag har hört att jordstam ska vara över mark för bättre blomning. Stämmer det?
Hej Solveig! Tack! Visst är det läskande med svala blålila nyanser bland det svulstiga julens röda! Och mörker och duggregn, precis som du säger. Iris med jordstam ska växa uppe på jorden. Gräver man ner dem finns risk för att stammen ruttnar av markfukt. Men det är klart att det blir lite svårt att rensa ogräs när de växer så ytligt. Det bästa är att plantera om dem med jämna mellanrum och då vara petnoga med att få bort alla ogräsplantor och -rötter i den nya jorden.
Lycka till med dina irisar, hälsar Maria
Älskar Irisar både små och stora. Det finns nog nästan en eller fler i varje rabatt i alla fall hos mig. En del har inte blommat än. vet inte varför men jag avvaktar
Ha det gott i dec.
Kram Meta
Hej Meta! Ibland kan det bero på för lite ljus eller på att ruggarna har blivit för gamla och behöver delas när irisen blomstervägrar. Men det låter som om dina är unga än. Det kan hänga ihop med för lågt pH i rabatten. Idealet är nära 7. Eller att de fuktighetsälskande har för torrt eller de skäggbärande för vått. Ett helt detektivjobb att reda ut alltså. Hoppas du kommer på något!
God julhelg, hälsar Maria
Jag har ingen kommentar utan en fråga. Det gäller skäggiris. För några år sen planterade jag skäggiris i olika färger. Det blommade fint några år. Men sedan något år har det alla ändrat färg till gult. Varför???
Hälsningar Barbara
Hej Barbara! Ibland återgår förädlade växter till en ursprungsfärg som växten har i naturen. Det kan också hända att irisarna i de andra färgerna har dött ut och nya bulber endast bildats på de gula som är starka och tåliga. Svårt att säga vad som är orsak just i ditt fall. Men speciellt ovanligt är det inte. Lycka till med irisarna! hälsar Maria