Skötselråd för passionsblomman

Passionsblomman kan man odla från frö eller stickling.
En storblommig vit passionsblomma i knopp.
Slingerväxten Passiflora används både som prydnadsväxt, som läkeväxt och framför allt som fruktgivande växt i tropiska länder. Det finns mängder av arter och flesta av dem härstammar från Amazonas djungler. Vissa arter återfinns högt upp i bergen, men det finns även arter som växer i torrare delar av tropikerna. Det gör att växternas krav på ljus, vatten och temperatur är tämligen olika. I våra trakter är det tveksamt om man kan odla passionsblomman utomhus, förutom på sommaren, då den gärna kan stå ute på vindskyddad plats. Har hört att den vanliga Passiflora caerulea kan klara lätt frost om plantan är väl skyddad med ett luftigt täcke. Zon 0 pratar vi om då.
Passionsblomman har en fantastiskt konstruerad blomma.
Fantastiska konstruktioner de här blommorna!
Jag har sparat några bilder från utställningen på Sofiero, sommaren 2015, som handlade om passionsblommans olika skepnader. Det är inga små rumsväxter det handlar om. Många gånger når rankorna upp till 4-5 meter och då får man ju ha rejäl rumshöjd. För att klara av att växa sig så stora krävs en stor kruka och bra jord. Ingen märkvärdig jordblandning, men en jord med bra struktur från kompost och näringstillskott från vanlig krukväxtnäring duger bra. Däremot ska man akta sig för stark kvävelösning, eftersom det bara ger kraftig grön tillväxt och inga blommor.
Det finns vita, rosa och blå passionsblommor.
Passionsblommor kan sås från fröer man tar från frukter i affärens fruktdisk. Det är något man kan experimentera med, för de är inte alldeles lätta att få att gro. Själv har jag sått frön som kom från direktimporterade frukter från Sydamerika och de grodde utan knot. Men jag har också hört att det krävs både svala nätter och varma dagar för att bryta fröets frövila.
Spaljéer av trä eller metall krävs för passionsblomman.
Rejäla klätterstöd krävs då rankorna på passionsblomman blir riktigt långa.
Sticklingar är i så fall en bättre metod om man vill föröka en fin planta. Den bästa tiden är på våren, men egentligen ska det gå att sticka dem när som helst under året, eftersom de inte har någon egentlig viloperiod. Skär med en vass kniv eller rakblad en 5-6 cm lång stjälk. Finns det knoppar på skottet kan du låta 1-2 knoppar sitta kvar. Bladen kan vara kvar. Stick sticklingarna i vanlig såjord, ge dem några stödpinnar och ställ på varmt ställe med plastpåse kring krukan. Jorden får inte torka ut.
Passionsblomman har en kort blomningstid.
Passionsblommor i olika blomningsstadier.
Vinterförvaring av passionsblomman i svalt rum är att föredra. Vattna sparsamt, men passa upp så inte jorden torkar helt. Duscha gärna växten en gång i veckan. Under tidig vår är det dags att beskära växten för att få bort långa, gamla slingerskott och torkade blad. Nu börjar du också gödsla med svag näringslösning i början. Till sommaren när tillväxten är som kraftigast vattnar du ofta och ger gödsel en gång i veckan. Ställ gärna plantan utomhus i måttligt ljust och vindskyddat läge. För soligt läge bränner de tunna bladen.
Passionsblommor vill gärna ha en temperaturväxling mellan natt och dag för att blomma rikligt.
Det är inte så vanligt att få frukter på passionsblomman vid odling inomhus.
Många Passiflora-sorter är korsbefruktade och kräver en motpart. De ger inga frukter vid befruktning med egen pollen. Därför behöver du ha minst två växter av samma typ som är frösådda. Passionsblommorna är kortlivade och de flesta rumsväxterna blommar inte mer än ett dygn. Om blomningen då inte sammanfaller hos två olika plantor så blir det inte heller några frukter.
Klätterstöd som är stadigt behövs för passionsblommans rankor är långa.
Den klassiska passionsblomman Passiflora caerulea har blåvita blommor som är 7-9 cm i diameter. Det finns även en orangeblommande Passiflora aurantia i handeln. Varje blomma från den varar max 4-5 dygn. När du köper en passionsblomma är den oftast uppbunden på en metallbåge. Ställ växten i ett ljust fönster och linda hela tiden klängena runt bågen an efter som de tillväxer. Har du gott om plats t ex i ett uterum kan du ge passionsblomman en stor kruka och låta den klättra uppför ett stabilt stativ av trä, metall eller flätad pil. Om det inte bildas några knoppar så prova med att ställa din passionsblomma svalt om nätterna. Temperaturväxlingen brukar sätta fart på knoppbildningen.

 

 

14 reaktioner till “Skötselråd för passionsblomman”

 1. I våra trakter är det tveksamt om man kan odla passionsblomman utomhus, förutom på sommaren, då den gärna kan stå ute på vindskyddad plats. Har hört att den vanliga Passiflora caerulea kan klara lätt frost om plantan är väl skyddad med ett luftigt täcke. Zon 0 pratar vi om då. -SVAR (🤣🤣🤣🤣NÄHÄ!! den blommar så fint just nu hos min mor mot sommarstugan helt öppet mitt i solen med mosig jord det funkar alldeles utmärkt min mor tryckte ner fröna i backen och efter några veckor kom det upp en smal ranka med blommor !! men det är väl olika då antar jag ? Med vänlig hälsning B.ZZ.i NÄRKE !2019-07-08 )

 2. Hej Björn! Det var ju en fantastisk överraskning att få en frösådd blommande passionsfrukt första säsongen på friland! Du ska hälsa din mor,den duktiga trädgårdsmästaren. Det är precis så man får göra – testa sig fram, trots det låter omöjligt, och ibland få en riktig jackpot. Alla gånger funkar inte, men är förutsättningarna de rätta, så … Hälsningar från Maria

 3. Hej ! Vad det finns många olika sorter av Passionsblomman.
  Hittade en som i mina ögon var så vacker. ” Passiflora alata ” ( röd )
  Min fråga till dig , vet du var man kan få tag på den ?

 4. Hej Lars-Håkan! Visst finns det många härliga passionsblommor! För några år sedan var det en trevlig utställning på Sofiero där man visade många av dem. Tyvärr kan jag inte säga vart du ska vända dig för att hitta just P. alata. Fråga vidare! Lycka till, hälsar Maria

 5. Hej! Jag har en planta som fått ett antal frukter, ganska stora och gröna. Är det alltså passionsfrukt som man kan äta?

 6. Hej Jenny! Så kul med passionsfruktfrukter! Om de är ätliga eller ej beror på vilken sort plantan är. Krukväxten heter Passiflora caerulea och dess frukter är inte giftiga, men ej heller goda. Den variant som odlas för att äta heter Passiflora edulis (=ätlig). Genom att så kärnor från den ätliga kan man få plantor som alltså kan ge ätlig frukt. Hälsningar Maria

 7. Hej! Jag fick en passionsblomma förra sommaren av en granne. Hade den ute hela sommaren o tog in den o ställde i ett noorfönster. Jag vattnade den då o då o den överlevde utan problem. Jag klippte ner den på våren o ställde ut den igen i somras o den har verkligen växt o blommat otroligt mycket hela tiden.
  Nu till min undran….Jag tog in blomman nu när det började bli höst med mycket regn o blåst o då har blomman börjat få lite gula blad o tappa jätte mycket blad. Är det normalt?
  Mvh tove

 8. Hej Tove! Det verkar som om din passionsblomma har fått med sig något in från sommarvistelsen ute. Det är ganska vanligt att växter tappar en del blad när de kommer in i torrare och varmare luft. Då kan man ställa växten så svalt och ljust som möjligt och duscha den ofta.

  Men det kan också vara så att passionsblomman fått ett angrepp av spinnkvalster eller någon svampsjukdom. Spinnkvalstren är jättesmå och knappt synliga, men man brukar kunna se lite ”spindelväv” i bladfästena. Det kan gå att behandla med kemiska medel – fråga på ett trädgårdscenter. Är det så att bladen bara mjuknar, krullar ihop sig utan att torka så kan det vara svamp. Det är oftast ett angrepp på rötterna och svårt att behandla.
  Hoppas du får rätt på problemet och kan rädda din planta! Lycka till, hälsar Maria

 9. Hej!
  Jag har just planterat om min första passionsfrukt. Den blommar finfint. Jag undrar om de överblommade blommorna ska klippas bort för att den ska blomma ännu mer!
  /Pernilla

 10. Hej Pernilla! Man kan gärna klippa bort utblommade blommor för att inte växten ska lägga energi på att sätta frukter och frö. h. Maria

 11. Hej!
  Mitt barnbarn hade sin passionblomma i ett fönster med eftermiddagssol den torkade och ser inte glad ut. går det att rädda den eller är det bara att glömma den. Bladen är helt torra.
  /Mormor Marianne

 12. Hej Marianne! Passionsblomman har väldigt tunna blad och de är torkkänsliga vid stark sol och/eller vind. Du kan be barnbarnet klippa bort de vissna bladen och fortsätta sköta plantan på bästa sätt. Många gånger slänger vi plantor alldeles för fort, när de egentligen är på väg att återhämta sig. Det tar bara lite tid. Skulle inga livstecken visa sig inom några veckor så är det nog kört, tyvärr. Lycka till, hälsar Maria

 13. Hej! Jag har några passionsblommor som jag haft ute och som blommat fint. Nu börjar den se lite ledsen ut och jag funderar på om jag ska ta i den, då det är lite kallt på nätterna. Går det bra att övervintra i kallt, men frostfritt garage?

 14. Hej Magdalena! Passionsblomman gillar ett lite svalare väder och har svårt att klara vanligt inomhusklimat, så därför låter övervintring i garaget okej. Du behöver ha en växtlampa eftersom blomman behåller bladen över vintern. 10-12 grader hade varit idealiskt. Tycker dock det är lite tidigt att ta in den än, men det beror förstås på var du bor. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.