Korneller är tåliga buskar men de överlever inte allt

Korneller är tåliga växter som uthärdar det mesta, till och med lite blöt jord. Dock vill de inte ha vattensjuk mark eller skuggigt läge. Många gånger kan dessa buskar bli verkligt gamla, och man ser dem ibland på ödetomter där de inte fått någon omvårdnad på decennier. Men ett har de lite svårt att stå ut med och det är felaktig beskärning. Du kan dränera växtkraften på en kornellbuske genom att ständigt toppa den lite hipp som happ. Att toppa är inte samma sak som att beskära!

Korneller bör beskäras ner till marken eftersom kvarlämnade stumpar torkar bort och dör.

När man lämnar långa stumpar torkar dessa grenar oftast in och angrips efter ett tag av svampsjukdomar. Efterhand återstår bara mer och mer av den döda veden och busken orkar inte bryta nya skott. Vad ska man då göra för att rädda dem? Klipp hårt, ända ner till ca 15 cm höjd från marken. Bort med allt torrt och dött. Spara några friska grenar om det finns några. När buskarna är så här dåliga blir det ganska tomt första våren. Men ge dem en gödselgiva när tillväxtperioden är igång och planera för en ytterligare beskärning av de sparade grenarna nästa vinter.

Korrekt beskuren gullkornell med friska gulgröna grenar.
Korrekt beskuren buske av gullkornell med granna nya skott.

Vid friska, vitala buskar så behövs bara en lätt underhållsbeskärning årligen. Du klipper ner en tredjedel av grenarna varje vårvinter. Därmed provocerar du fram ny tillväxt av granna grenar och håller grenverket ständigt ungt. Då blir det heller inga hängande, breda buskar som är i vägen för bilar eller gräsklippare. Detta gäller både gulgrenade och rödgrenade varianterna av Cornus alba.

15 reaktioner till “Korneller är tåliga buskar men de överlever inte allt”

  1. Vi har en kornell häckar, blanterar under fönsterna . Frågan är kan man kalra den innan bladen har fallit, vill behålla den röda färgen på vinter o rätta formen.

  2. Terve Lea! Kornellen kan man gallra under hösten utan problem. De röda fina skotten växer dock ut först på sommaren nästa år. Är det riktigt gamla buskar med grova grenar blir det snyggast att skära ner buskarna helt och hållet och börja om med ny tillväxt. Därefter kan man börja med en gallring av några grenar per år per buske för att hålla buskarna i vitalt skick. Lycka till, hälsar Maria

  3. Fantastiskt inlägg med massa kunskap! 🙂 Funderar på att plantera Rysk kornell Ivory Halo som häck, men tvekar då jag är rädd att den blir alldeles för bred för platsen även om det är en smalare sort. Funderade just därför på om man kan ”trimma” lite på bredden men det gillar den alltså inte förstår jag nu. Kan man om man en gång varje år – beskär bort de äldsta grenarna nertill – även kontrollera bredden på kornellen och lyckas hålla den max någon meter i bredd?

    Stort tack på förhand!

    /Amanda

  4. Hej Amanda! Tack så mycket! Det bästa beskärningssättet är som du själv konstaterar skära in hela grenar och på det sättet hålla inne både höjd och bredd. Busken tar inte skada av det, tvärtom blir det vackrare skott. Lycka till, hälsar Maria

  5. Vi har en korallkornell som inte verkar må bra. Bladen är röda redan nu och den har växt mycket lite i sommar(satte den förra året). Vi har sandjord och bor i zon 5. Jorden är nog lite sur. Sen har vi rådjur som äter av knopparna. Tacksam för tips!

  6. Hej Tore! Korneller trivs i en frisk och näringsrik jord och förmodligen har det blivit lite väl torrt i den sandiga jorden. Eftersom busken är relativt nyplanterad så skulle jag satsa på att gräva upp den och tillsätta rejält med fuktighetshållande material (kogödsel och barkmull en halv säck var), blanda om med befintlig jord och sedan plantera ner den igen. Vattna väl under resten av sommaren ifall det inte regnar. Skydda busken mot rådjur med hönsnät eller om ni föredrar att spraya med Trico-Garden, som är ett naturligt medel från fårtalg. Kornellen kommer att behöva vattnas sommartid ännu nästa år. Lycka till! hälsar Maria

  7. Vattensjuk mark – jo, det finns korneller som verkar trivas bäst precis i sådana lägen. Men finns också korneller för torrare mark, som körsbärskornell. Men jag har flera gånger noterat att förvildade rödgreniga korneller — jag förmodar att det är rysk kornell — helst växer just i riktigt blöta områden som i strandkanter och vid alkärr.
    Har också uppfattat problemet med svartnande grenar på rysk kornell som just att det är för torr växtplats så att busken misstrivs och därför blir mottaglig för sjukdomar, det är ju någon svamp.

  8. Hej Lars! Har sett förvildade korneller som växer intill diken och vattensjuk mark, så du har helt rätt. Som vi brukar säga så förvirrande, lagom fukt är bäst, inte för mycket och inte för lite. Hälsningar från Maria

  9. Hej!
    Tack för ett bra förklarat inlägg! Vi har nyligen flyttat till hus och har 2 stora korallkorneller (tror jag) för de är röda nu i vinter.
    Jag tänker att jag ska beskära dem helt (föryngra) för de är väldigt höga och yviga men vad jag aldrig förstår annars är när du beskär årligen, endast 1/3 av grenarna? Blir inte de andra grenarna ”långa och hänger då”?
    Dvs ska man aldrig toppa på längden?
    Mvh Hanna

  10. Hej Hanna! Ursäkta sent svar! Kornellerna kan föryngras totalt ifall de vuxit obeskurna i 10 år eller mer, men beskär man dem ofta så funkar det oftast fint att gallra ur ca en tredjedel av grenarna. Grenarna håller sig upprätta så länge de bara är några år gamla. Jag brukar inte rekommendera toppning, eftersom det blir en onaturlig grenform på de allra flesta växter, plus i vissa fall inkörsport för sjukdomar. Hälsningar Maria

  11. Hej Maria !
    Jag planterade 5 korallkorneller för ungefär 30 år sedan. Det var i västerläge vid villan. Av praktiska skäl flyttade jag två av buskarna, de nordligaste, för ungefär 10-15 år sedan. Jag har aldrig beskurit dem.
    Det märkliga är att alla fem buskarna dog, samma år, för ungefär 3 år sedan. Det gällde alltså såväl de som stått på samma plats hela tiden som de flyttade i två helt olika positioner. De har inte förnyat sig heller.
    Ett par grannar planterade en 30 m lång häck med korallkorneller i den gemensamma tomtgränsen. De beskar buskarna efter kanske 10 år och jag kunde se att snittet i grenarna blottade en central öppen kanal.
    Samtliga buskar i häcken har dött, möjligen men inte nödvändigtvis, samma år som mina buskar dog. De var yngre än mina buskar. Jag har hört påståendet att bambu har en inbyggd kalender och dör efter ungefär 100 år. Kan något liknande gälla även för korallkorneller? Hur kunde mina buskar dö som av en infarkt?

  12. Hej Torsten! Det var en intressant problemställning! Tyvärr kan jag inte bekräfta din jämförande teori med bambu, men det betyder inte att det inte är så. Olika sjukdomar härjar ju bland växter, av vilka de synligaste är svampsjukdomar av olika slag. Sen är kornellsläktet inte de mest långlivade av buskar, så man får vara beredd på att de inte har så god motståndskraft. Hoppas du hittar någon annan art att satsa vidare på! hälsningar Maria

  13. Har alltid skurit ner våran nu i augusti till ca 1-1,5m. Den växer i riktigt våt jord o h blir över 3 meter hög. Växer så det knakar och får aldrig någon gödning mm.

  14. Hej Kenny! Det låter som er kornell trivs riktigt bra med växtplatsen. Kul att höra att den växer så bra! h. Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.