Mer lättskött blomma än Afrikas blå lilja finns knappt

Afrikas blå lilja är en lättskött krukväxt som övervintras inomhus.

Måste bara passa på och puffa för en annan härlig trädgårdsväxt i min trädgårdsblogg. Agapanthus, eller Afrikas blå lilja är en mycket anspråkslös växt som reder sig utan en massa hokus-pokus. Det är en liljeväxt med små blå eller vita blommor som sitter tätt tillsammans i en boll. Stänglarna kan bli 30-60 cm höga. Den härstammar från Sydafrika och är inte vinterhärdig, men förvarar du den bara frostfritt och nästan torrt över vintern så har du en ståtlig krukväxt hela sommaren. Under den svala viloperioden utvecklas blomknopparna och de skjuter fram på försommaren. Sedan fortsätter den att blomma ända tills den tas in på hösten.

Himmelsblå blommor och riklig knoppsättning får Afrikas blå lilja om den övervintras rätt.

Ställ ut krukan när frostrisken är över på försommaren. Putsa bort torra blad och vissnade blomställningar och vattna igenom krukan ordentligt. Du behöver inte plantera om den mer än vart 3:e-4:e år. Den ska gärna stå lite trångt, då blir det mest blommor. Har rötterna för mycket plats i krukan passar den bara på att växa till sig och prioriterar bort blomningen.

Liljan laddar upp med mängder av knoppar på försommaren

Välj en solig plats, skyddad för hård vind, och vattna rikligt. Vanlig krukväxtgödsel kan du tillsätta i vattnet en gång per vecka (april-juli) eller ge ett par doser benmjöl på försommaren. Benmjöl innehåller mycket fosfor som stimulerar knoppsättningen.

När hösten närmar sig kan du minska på vattningen och när det blir nattfrost är det dags att ta in plantan. Vinterförvara Afrikas blå lilja svalt och ljust. +3-8 grader är lagom. Under hela vintern behöver den bara ett par enstaka skvättar vatten. Största risken att misslyckas med denna blomma är att ge den för mycket vatten över vintern så rotknölarna ruttnar bort.  Maken till mer lättskött och klassiskt stilig växt får du leta efter.

Afrikas blå lilja får inte övervattnas för då ruttnar knölarna.

54 reaktioner till “Mer lättskött blomma än Afrikas blå lilja finns knappt”

  1. Jag har idag planterat en Afrikas blå lilja.Jag sate den i en kruka, så jag lätt kan in den om det kommer kalla nätter.
    Nu får jag se om jag lyckas få den att trivas i min P-jord, blandad med benmjöl.
    Benmjölet fick jag som tips av den som sålde roten.
    BC

  2. Hej Bengt!
    Du får passa liljan noga så här i början. Ifjol hade jag mina ute ett par dagar när det var ganska blåsigt och bara några plusgrader och de frös. Men det kom nya blad efterhand som tur var. Trodde att jag hade tagit livet av dem. Men de tålde inte den kalla vinden. Liljan är inte så kräsen med jorden, men den kan gärna stå lite trångt. När den börjar krypa upp ur krukan är det dags att byta till en storlek större. Lycka till med din afrikas blå lilja! Hälsar Maria

  3. Hej Maria,
    Jag undrar hur afrikas lilja övervintrar i Afrika mm? Hur fixar man +3/+8 grader där? Eller den ”bor” bara i vissa område?
    LR

  4. Hej Larisa! Som de flesta växter så har Afrikas blå lilja ett ursprungsområde där den trivs och förökar sig på sina egna villkor. I Kapprovinsen där den kommer från blir det aldrig frost. När vi överför växter till vårt klimat måste vi alltid snegla på ursprungsförhållandena och försöka ge så nära växtmiljöer som möjligt. För många medelhavsväxter t ex betyder det att de måste tas in i plusgrader på vintern. Lavendeln klarar frost, men vill ha genomsläpplig jord på vintern så den inte ruttnar. Då får vi plantera den i grusig jord eller på en upphöjd bädd av sten och sand under jorden. Det här är trädgårdsmästarens viktigaste uppgift – att hitta rätt växt på rätt plats. Hälsningar från Maria

  5. Hej!
    Jag undra varför bladen blir gula på mina afrikas liljor är det för lite el för mycket vatten? dom är ca 3 år gammla har aldrig planterat om dom, går det att rädda dom?
    Hälsning Karin

  6. Hej Karin!
    Bladen förnyas ständigt, så lite gula och bruna blad får man räkna med. Odla dina liljor i lerkruka med god avrinning i botten och vattna dem efter väderlek. De har tjocka köttiga rötter och klarar sig ofta bättre igenom torrperioder än om de blir stående i vatten. Vintern är ju en extra svår tid då man lätt kan ta livet av sin Afrikas blå lilja om man ger den för mycket vatten. Men under sommaren kan man vattna ordentligt ca varannan dag. De kan också få lite näring en gång i veckan.

    Omplantera behöver man inte göra varje år. När rötterna häver upp jorden ur krukan är det dags. De ska hellre stå lite trångt, så gå bara upp en krukstorlek åt gången.

    Lycka till med dina liljor! Hälsar Maria

  7. Måste bara få inflika att det går att
    ha kvar liljan ute även under vintern!
    Jag satte mina knölar i vår rabatt o
    de har kommit igen o blommat!
    Mvh
    Ulla

  8. Fantastiskt Ulla! Du har ett bra läge i en skyddad rabatt. Och sen är du säkert ganska skicklig också! Hälsar Maria

  9. Hej!
    Jag hakar på en gammal tråd..
    Jag tog precis upp tre stora exemplar av afrikanska liljor. Jag har haft dem ute i rabatten, alltså inte planterade i kruka. Jag funderar på om jag bara kan
    göra som med dahliorna? Jag brukar då ta upp knölarna och låta jorden vara kvar runt om och bara lägga dem i en back i källaren. Eller borde jag plantera dem i krukor en och en .
    Hälsningar Lotta

  10. Hej Lotta! Låt dem vara i klump, det funkar bra. Vill du så kan du enkelt dela dem till våren. Eller helt enkelt är det ju inte, det krävs lite kraft. För övrigt kan du kolla ett inlägg på bloggen om Agapanthus från 4/12 2013 där jag ger lite fler övervintringstips. Lycka till med dina liljor! Hälsar Maria

  11. Hej, mina liljor står i vårt uterum.
    Men med det väder som har varit fram till nu så har det varit ganska varmt.
    Så nu blommar dom för fullt har flera knoppar.
    Så jag undrar om man kan klippa av dom och sätta i vatten?
    Som det är nu så är det ju ingen som kan njuta av dom fina blomstänglarna.
    Karin.

  12. Hej Karin! Så roligt att höra att du fått blom nu mitt i vintern på dina blå liljor! Det är en hållbar snittblomma, sa klipp du av dem och sätt i vas när de börjar slå ut. Hälsningar från Maria

  13. Hej Maria!
    Behöver plantera om mina plantor och undrar vad jag ska använda för typ av jord. Några tips?
    Ulrika

  14. Hej Ulrika!
    Afrikas blå lilja vill ha en väldränerad men näringsrik jord. Blanda gärna in lite sand i planteringsjorden som för övrigt kan innehålla både vanlig blomjord och kompost. Plantera inte om för ofta, utan låt den gärna stå och trängas lite först i krukan. Lycka till! hälsar Maria

  15. Hej alla som lyckas med denna blomma!
    Jag har haft min Afrikas blå lilja i fem år och den har aldrig blommat! Den står ute hela sommaren och inne i ett förråd med fönster på vintern, med ca 5 grader varmt. Jag har följt alla råd som jag har hittat men ändå aldrig fått en endaste blomma. Vad gör jag för fel? Eller är det mitt exemplar av blomman som är helt misslyckat? Ska jag ge upp?
    Hälsningar, Lillemor

  16. Hej Lillemor! Det låter tråkigt att du inte fått fart på din agapanthus. Jag kan tänka mig några olika orsaker till blomvägran, 1) den har för stor kruka med gott om plats för rötterna. Blomman ska helst stå lite trångt. 2) Den står för skuggigt. 3) Får den för lite vatten och näring under försommaren när den bildar knoppar? eller 4) Står krukan ständigt blöt eller med vatten på fatet så mår inte rötterna bra.
    Hoppas du kan lösa problemet, för jag unnar dig verkligen en vacker blomning! Hälsar Maria

  17. Hej Maria!
    Jag har tre frågor:
    Jag undrar när på säsongen det är bäst att plantera om sin Afrikas blå lilja?
    Jag har en gammal, stor planta och nyligen köpte jag en ny, liten, med flera blomstänglar. Ska jag plantera om den lilla i ny jord eller ska jag vänta tills den trängs?
    Ska jag klippa ner blomstänglarna när de har blommat över, eller ska de stå kvar och vissna ner?
    (Hittade precis din blogg genom att söka på Afrikas blå lilja. Ska genast lägga till den i mina favoriter och böra följa den! 🙂 )
    Tack på förhand!
    Vänliga hälsningar Maria

  18. Hej Maria! Jag brukar plantera om mina Afrikas blå liljor om våren, för då är där minst blad och inga blomknoppar som kan fara illa i hanteringen. Men jag tror inte det för övrigt spelar någon roll. Om du vill byta jord på den nyinköpta plantan så kan du ju göra det, men gå inte upp i krukstorlek förrän det börjar bli fullt av rötter i krukan. Tycker mig märka att lerkrukor är bäst, men man får vattna lite oftare om sommaren. Brukar klippa bort avblommade blomställningar för att inte onödig energi ska gå åt att bilda frö. Det går att fröså agapanthus från eget frö, men det tar många år innan de blommar. Då skördar man fröet på hösten och förvarar det torrt och mörkt till våren då man sår det i krukor. Lycka till med dina agapanthus, hälsar Maria

  19. Hej. Jag har en stor Agapantusplanta som blommar med många fina blommor.
    Tyvärr är stänglarna ca 120-130cm långa och orkar inte stå rakt upp, utan bara hänger.
    Vad gör jag för fel?
    Jag har aldrig planterat om den och har haft den i 4 år.
    Jag vattnar regelbundet och ger den gödning under sommaren.
    MVH
    Eva

  20. Hej Eva! Det finns många arter och sorter av Agapanthus. Vissa blir låga och marktäckande, andra högre och det finns även de med mycket höga blomstänglar. Jag tror inte det är ditt fel. Du får hitta på ett sätt att stödja blomstänglarna så de inte bryts eller hänger ut åt sidorna. Lycka till, hälsningar Maria

  21. Hej!

    ”Brukar klippa bort avblommade blomställningar för att inte onödig energi ska gå åt att bilda frö.” Var klipper du? Precis under knoppen och låter stjälken vara kvar eller klipper du bort hela stjälken?

    Hälsningar Helena

  22. Hej Helena! Jag tar bort hela stjälken nerifrån. Hälsningar Maria

  23. Hej Birgitte!
    Stort tack för att du ville dela med dig av detta smarta tips att fröså Agapanthus! Men enligt litteraturen lär det ta några år innan de nya plantorna går i blom, så ha tålamod! Du förvarar dina nya plantor över vintern precis som de vuxna, dvs ljust och svalt. Är detså att du har en vinterhärdig typ av Agapanthus så kan du säkert även övervintra de små ute på skyddad plats. Men det beror alltså på moderplantan.
    Lycka till, hälsar Maria

  24. Hej!
    Jag fick en väldigt stor blå afrikansk lilja på försommaren. Den blommar fortfarande. Snart kommer frosten och min enda plats är källaren med tvättstugan och ett källarfönster och matkällaren med ett källarfönster. Temperaturen går ner till ca 8-12 grader när det är som kallast. Jag ska även ta in min stora änglatrumpet som jag fick för en månad sen. I tvättstugan är det lite ljusare då vi tvättar där. Hoppas att det fungerar bra. Jo man kan visst ta bort blomstänglarna och sötta i en vas
    Tacksam för tips av en nybörjare som älskar blommor och växter..

  25. Hej Karin!
    Om din afrikanska lilja är av den vintergröna sorten behöver den ett fönster att övervintra i. Det blir säkert bra med ettdera av dina källarutrymmen. Var väldigt sparsam med vattningen bara, så tror jag säkert att blomman kommer att klara sig fint över vintern! Hälsar Maria

  26. Hej Maria!
    Hittade just alla bra tips här. Jag har just köpt mitt livs första ”Blå lilja” och den står i kruka på vår inglasade altan. Måste den stå direkt i solen? Eller räcker det med att den får mycket ljus?
    Hälsningar Caisa i Skaraborg

  27. Hej!
    Jag har tre knölar av den afrikanska liljan. Kan jag plantera alla i samma kruka? Hur stor bör då den krukan vara?
    Hälsningar
    Ulrika i Skåne

  28. Hej Ulrika! Du kan sätta alla tre rotbitarna i samma kruka om du är ute efter att få ett större exemplar snabbt. Vill du hellre ha tre stycken från början så ger du dem var sin kruka. I det fallet kommer det att ta tid innan du får en buskig planta. Krukan ska alltid hellre vara för liten än för stor. Byt upp dig en storlek nästa år om krukan blivit full av rötter. Innan dess behöver man inte byta till större. Svar: det beror alltså på hur många knölar och hur stora de är vilken krukdiameter du väljer.
    Lycka till med dina liljor! Hälsar Maria

  29. Hej! Nu ska jag ta ut min Agapanthus snart och undrar hur jag bäst ska göra så det inte blir som i fjol. Då tänkte jag inte på att den skulle avhärdas utan satte bara ut den på ett soligt ställe. Den blev helt gul och jag trodde den skulle dö. Sen fick den stå på ett skuggigt ställe resten av sommaren. Den klarade sig men några blommor var ju inte att tänka på. Det är en stor tung planta, så jag kan inte bära den ut och in. Kan den stå i växthuset eller är det för soligt och varmt där?
    Hälsningar Helene, Bohuslän

  30. Hej Helene!
    Ställ den lite halvskuggigt och gärna vindskyddat i början. Eller svep helt enkelt en bit fiberduk om krukan! Efter 10-14 dagar där är växten redo att stå i solen. Om ditt växthus står i solen så är det för soligt. Det kan också bli väldigt varmt. Men detta beror ju på om du har ev skuggande väv, ventilationsstyrning mm. Men problemet uppstår bara de allra första veckorna när bladen är extra ljuskänsliga efter att ha stått inomhus en hel vinter. Sen pallar de för utevistelse.
    Lycka till med din Agapanthus, hälsar Maria

  31. Hej!
    Ja har planterat om min afrekanska lilja, men den blommar inte, bara en massa gröna fina blad. Läste om att du rekommenderade en trång kruka,ja planterade den i en större. Tror du att de är därför den inte blommar?

    Hälsningar Maria

  32. Hej Maria! Det är en av många blommor som mest bara utvecklar blad om den har det för bra med gott om plats för rötterna, gott om vatten och näring. Många växter blir bättre i blomning om man håller dem på halster. Så ja, jag tror att det kan ligga bakom blomvägran. Men du kan beskära en del av rötterna och trycka ner plantan i en lite mindre kruka igen. Lycka till med din lilja! hälsar Maria

  33. Hej
    Jag fick en stor planta som min vän tänkte slänga. Ganska gula blad, luktade lite illa när jag tog den ur krukan. Rötter och själva plantan är fast, hat inte börjat mjukna. Enligt henne väldigt övervattnad. Kan jag rädda den? Ska jag klippa bort allt grönt?

  34. Mina fina blommande liljor – vart tog ni vägen?
    Har läst för att bli klokare men…..
    Mina sätter massor av blad och få blommor. Har dem i 5 – 11 °C under vintern med ljusinsläpp. Har delat dem en gång under 11 år och nu är det typ 30-40 plantor i varje kruka igen. Kan lösningen vara för litet fosfor o vatten på försommaren?
    Avser nu dela o sätta många plantor i små enskilda krukor. Med iblandad sand/stenmjöl?
    Tacksam för tips?
    Mia

  35. Hej Mia! För mycket näring är ofta orsaken när det mest blir blad och inga blommor. Sätt inte i för stora krukor och blanda gärna i sand/grus/stenmjöl i jorden. Försök efterlikna en sydafrikansk bäckfåra. Genomvattna rejält ibland och låt därefter torka upp igen. Inte för god skötsel alltså, det är mitt tips. Lycka till med dina afrikanska liljor, hälsar Maria

  36. Hej Maria! Om rötterna är hårda och fina så tror jag inte det är någon fara. Ge den lucker och sandblandad jord i liten kruka, strunta i att vattna över en tid och ställ den småningom i solen. När nya blad kommer fram klipper du bort alla de dåliga. Lycka till med din afrikanska lilja, hälsar Maria

  37. Hej!
    Jag har agapanthus som stått i samma kruka i många år. Övervintrar dom i uterummet och på våren får dom lite PK-gödsel. Och har blommat med 20-25 stänglar i varje kruka i alla år. Har i år gjort likadant men till min förvåning finns det inte en enda blomma. Vad kan ha gått snett?

  38. Hej Kenth!
    Du är inte den enda som har problem med Afrikas blå liljor i år. Jag har hört det från så många håll! Problemet är troligen det svala vädret. Det här är växter som kommer från Sydafrikas varma klimat. De vill ha betydligt högre temperaturer för att utveckla knoppar. Har vi tur blir det en sen höstblomning, men det kan också hända att knopparna kommer alltför sent så de blommar upp i vinterförrådet istället. Lycka till i alla fall! hälsar Maria

  39. Tack Åsa! Hoppas du fått lite blommor på dina liljor i sommar! Det är en besvärlig väderlek för växter som vill ha det varmt och skönt. Hälsningar från Maria

  40. Hej
    Jag har en Agaphantus Amourette som har blommat troget men har nu blommat över. Det börjar komma nya knoppar på en av dem. Skall de gamla stänglarna vara kvar eller skall de tas bort?

  41. Hej!
    Klipp ner de utblommade stänglarna. De har ingen funktion längre. Hälsningar Maria

  42. Jag har 3 Afrikas vita 1 Afrikas blå men dom vill inte blomma, bara en stängel på den ena vita. Har placerats ute i solen hela sommaren. Finns det olika sorter mina har smala blad, har sett bredare blad på en grannes planta.

  43. Hej Ylva! Det finns många olika arter och sorter bland det som gemensamt kallas för Afrikas blå lilja. Allihop kräver de värme och sol för att blomma rikligt. Det var det ont om i sommar och därför har blomningen blivit mycket sparsam i år. Det blir säkert bättre nästa år så ta väl hand om din lilja i vinter och vattna inte för mycket! Lycka till, hälsar Maria

  44. Hej
    Har några blå afrikansk lilja med breda blad.
    Hur förvarar man dessa på bästa sätt under vintern?
    Ska det vara mörkt?
    Ska man vattna regelbundet?
    Vilken temperatur?
    Ska bladen vissna ner?
    Är afrikansk lilja med breda blad svårare att få att blomma än den med smala blad?

    Hälsningar Maria

  45. Hej Maria! Du ska försöka hitta en något svalare plats än rumstemperatur för övervintring av den afrikanska liljan. Ca 10 grader är bra – det får inte bli minusgrader. Gärna ljust för de flesta sorter behåller merparten av bladen gröna över vintern. Vattna inget alls, utan låt den bara stå och vila. Det finns mängder att vatten i rotknölarna. I år har det varit en besvärligt kall sommar och då har nästa alla afrikanska liljor blomvägrat. De härstammar ju från Sydafrika och gillar sol och värme. Jag tror inte att bredbladiga är svårare än smalbladiga utan de vill bara ha ett bättre klimat. Bättre lycka nästa år! hälsar Maria

  46. Hej Rut! Normalt kan man klippa bort blomställningarna på Afrikas blå lilja så snart de är överblommade, eftersom de ser lite skräpiga ut. Men i vissa bildas frö, och de kan du så om du låter dem mogna klart. Fröna gror relativt fort, men själva plantorna tar lång tid på sig att bli stora nog att gå i blom. hälsningar från Maria

  47. Hej!
    Jag köpte en Afrikansk lilja för någon månad sedan och planterade i en kruka, lite för stor inser jag nu. Ska jag plantera om den direkt innan vinterförvaring till en mindre kruka eller bara låta den växa till sig i den större krukan?
    Och på tal om vinterförvaring – Jag inser att jag inte har något jättebra ställe för den då den både ska stå svalt och ljust. Mitt förråd har inga fönster så där blir det bara svalt men inte ett dugg ljust. Hur fungerar det? Är det viktigt med ljuset?
    Tack på förhand! /Maria

  48. Hej Maria! Ökar man krukstorleken för snabbt leder det oftast till stark vegetativ tillväxt och få blommor. Så jag hade bytt till en mindre storlek. Under vintern behåller liljan sina gröna blad och därför behöver den stå ljust. Ett svalt förråd med växtlampa kopplad till timer blir toppen. Lycka till med övervintringen! hälsar Maria

  49. Hej Maria!
    Är du säker på att blomknopparna anläggs under försommaren? Jag vill bara kolla, för det kan ju betyda en del för hur man ska tolka blomningen: om den är riklig eller svag. Jag har ju också hört att den ska stå rotfyllt i krukan, men det finns väl gränser för det, för nu börjar mammas exemplar, som jag planterade för ca 6-7 år sedan och som blommade fint för några år sedan, att blomma allt sämre.
    Jag ska nog dela på den och se vad som händer, men om jag tolkar dig rätt så är ett varmt läge under försommaren avgörande för blomning? Och inte alltför god tillgång på näring, men heller inte svältfödd? Låter som en svår balansgång…

  50. Hej Lars! Alldeles säker kan man ju aldrig vara, men jag har kommit fram till några saker angående Agapanthus och blomning. Den vill absolut ha soligt och varmt läge för att blomma. Hela sommaren. Trångt i krukan gynnar blomningen. Riklig vattning, men aldrig stående vatten, utan det ska kunna dränera bort. På sensommaren sätts anlagen för nästa års knoppar och då är vattnet extra viktigt. Men de växer fram på tidig försommar och då får det helst inte vara för kallt. Men vi är ju inte i Sydafrika, så vi får ta den sommar vi får. Flytande gödsel, t ex tomatgödsel funkar bra, men jag har också fått bra respons på kalksalpeter. Å andra sidan ger kraftig gödsling stark vegetativ tillväxt, så man får hålla det måttligt (halv dos), men regelbundet. Balansgång, javisst och prova sig fram. Perfekt blir det sällan. Lycka till, hälsar Maria

  51. Tack för svar! Då fick jag bekräftat att knopparna anläggs på sommaren innan, eller som du skriver, anlagen till knopparna. Men utan anlag – inga knoppar, så det går inte att kompensera för en dålig sommar året efter, vad jag förstår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.