Gul monilia kallas fruktmögel på svenska, men man hör också mumiesjuka som benämning. Den orsakas av en svamp, Monilia fructigena, som infekterar frukten genom sår som kan ha orsakats av fåglar, getingar, hagel eller äppleskorv. Det bildas bruna rötpartier på frukterna och på de här ytorna sprids sedan ljusgula mögelkuddar ringformigt runt frukten.
Angripna äpplen och päron skrumpnar ihop och fruktköttet blir en brun gegga. De här prickiga frukterna kan sedan hänga kvar i trädet som mumiefrukter hela vintern, men ibland faller de ner redan på sensommaren. Det är viktigt att plocka bort de angripna frukterna och slänga dem i brännbara sopor, absolut inte på komposten, eftersom smittan övervintrar i mumierna och därefter sprids vidare till nya fruktämnen om våren.
Vad kan man göra förutom att plocka mumier för att hindra sjukdomens spridning? Gallra kart är det enklaste sättet att minska angreppen. Eftersom sjukdomen vandrar från ett äpple till nästa är det bra med luft och sol som når alla frukter. Getingarna som förekommer i stor mängd så här års är inte mycket att göra åt, men man kan plocka bort de äpplen som getingarna börjat gnaga på och lägga dem på marken som lockbete. Kanske stannar de där då och tuggar vidare istället för att ge sig på nya, felfria äpplen. Men så fort du ser att de halvätna lockfrukterna drabbats av monilia är det bättre att slänga dem i soporna.
Jag har berättat om monilia tidigare också. Läs gärna detta äldre inlägg från 2012.
finns det något medel man kan använda för att minska gul monilia, blir det värre med åren eller är det bara vissa gynnsamma år för den ,som den blossar upp mera,
Hej Conny! Den viktigaste bekämpningen är att förebygga nya angrepp nästa säsong. Det finns inga bekämpningsmedel. Fruktmögelsporer övervintrar i mumieäpplena och sprids vidare nästa år, så de måste plockas bort. Insekter som gnager på frukterna ska man försöka undvika om det går. Tvestjärtar kryper in mellan frukt som sitter tätt ihop, så kartgallra. Getingar är svårare att bli av med. Fuktigt och varmt väder är gynnsamt för svampsjukdomar. Sådana år blir det kraftigare angrepp. Hälsningar, Maria