Fikon är en mycket populär växt för både uterum och utplantering i kruka sommartid. Endast om du bor i de allra mest gynnsamma klimatzonerna i Sverige ska du plantera dem på friland. Fikon är en mycket värmekrävande växt som vill ha en solig och varm växtplats, skyddat från stark vind. Det bästa är att hitta ett skyddat hörn i sydvästläge. Detta gäller oavsett om du tänker dig plantera ut fikonet permanent eller hålla det som krukväxt.
Skötsel av fikon sommartid är ganska enkelt. Ge busken vatten när jorden torkar ut och svag näringslösning ett par gånger per månad under växtperioden. För att hålla blad- och skottproduktionen nere för krukplanterade fikon gäller sparsam vattning och liten kruka, för annars lär du få ett bry när växten ska övervintras.
Plantera om när rötterna fyller krukan, men välj bara en storlek större kruka åt gången. Ger du fikonet för goda förhållanden så sätter den mest blad på bekostnad av frukten. Fikon föredrar en lucker och porös jord. Man kan blanda i lite kompost, utan extra gödsel vid plantering.
Fikonträd kan behöva beskäras ibland för att hålla en lagom storlek. Den bästa tidpunkten för beskärning är när växten är i vila och är utan blad. Våren innan utplacering t ex. Annars händer det att såren blöder av en vit, klibbig vätska. Absolut lättast är att klippa in grenarna och ställa ut plantan innan den satt nya blad, för då slipper du avhärda den. Annars måste de nya bladen vänjas vid stark sol gradvis.
Övervintring av krukodlade fikonträd ska ske frostfritt men svalt. Eftersom plantan tappar alla sina blad på hösten krävs ingen ljus övervintringsplats, utan den kan stå t ex i ett mörkt garage. Temperaturen ska helst inte gå över +10 grader, för då finns det risk för att bladen utvecklas för tidigt. En övervintring i rumstemperatur är inte att rekommendera, för fikon drabbas lätt av spinn och andra sjukdomar om de står gröna över vintern.
Jag har fått en fikonplanta av sorten Mitchurska 10 men den vill sig inte. Jag planterade om den och i jorden fanns en stor fet larv och nästan enbart trådfina rötter, Plantan grönskar men den för en tynande tillvaro. Inga tecken till fikonkart varken från fjolårsveden eller på årsskotten. Funderar på att ta sticklingar från årsveden och se om jag har mera tur med dem. Jag har hört att man ska ta sticklingarna nära noderna för det är där de bästa rotningspunkterna finns Svarta plastkrukor med mager såjord och en plastpåse över. Går väl bra på den inglasade balkongen.
Hej Gunnar! Du har koll på sticklingsförökningen, så prova att ta ett antal sticklingar från din fikonplanta! Bättre lycka med dem! hälsar Maria
Har tagit både årsskottssticklingar och experimenterat med bladsticklingar. Få se om något lyckas. Plantan har fått fart och växer bra. Har nypt av några toppskott på årsskotten som skall bli kraftigare. Normalt brukar en sådan åtgärd göra att det bildas kartanlag längre ner i bladvecken. Kanske finns det antydan till något men det kan lika gärna vara skottanlag. få se när de blir större.
Det har alla gånger funnits brebaanlag på stammen men de torkade. Om det bildas kartanlag i årsstotten är det ju fråga om mainsskörden. Den hinner knappast mogna om jag inte använder extraljus och värme. Jag har sju stickligar av olika sorter och tekniker på balkongen Få se. Jag är ju nybörjare på sticklingsförökning och har ytterst begränsad plats för lyckade experiment.
Det låter super, Gunnar! Lycka till i sommar, hälsar Maria
Mitt fikonträd dog? Har ingen förklaring. fikonplantan övervintrade i mitt termogarage och såg fint ut med gröna grenar och tydliga brebaanlag. jag tog hem plantan i mitten på mars och satte ner krukan i min balkonglåda hela krukan bäddades sedan ner i lecakulor.
Lådan har en överbyggnad 1metet hög av 10 mm kanalplast. lådan har frostvakt- Straxt efter omflyttningen började topparna vissna och torka. Jag använde fuktighetsmätare och den visade normala värden(mitt på skalan) men plantan tog inget vatten. Planterade om i god planteringsjord förstärkt med lite granulerad hönsgödsel . vattnade igenom väl och lät den stå Helt plötsligt tog den vatten och jag gav den lite till så normalläget på mätaren behölls. Dagarna efter slutade plantan ta vatten och efter någon vecka torkade grenarna Denfick vara i fred men grenarna torkade allt längre ned. (skrapade försikyigt av de yttersta barken och grenen var helt torr. Det finns inga livstecken och grenarna torkar Jag har klippt ner några grenar med lite liv i och satt i vatten. De skall sedan i rotningskuber när dessa anländer under tiden torkar plantan ytterligare och visar inga livstecken Ska ta prover till mitt mikroskop för att se ev. angrepp. Det jag fruktar värst är givetvis rotlöss var de nu kan ha kommit ifrån. Mina sticklingplantor står stilla i växten. Undrar vad som hänt
Hej Gunnar, det var mycket tråkigt att höra att plantorna gått hädan. Du har ju verkligen tagit hand om dem på yppersta vis! Det händer ibland utan förklaring och då får man börja om. Kanske finner du någon förklaring om du tittar på rötter och grenar i mikroskop. Tyvärr kan jag inte ge dig något svar. Hälsningar Maria