Papegojbusken är en exotisk bredväxt buske

Papegojbusken är en bred buske med vacker höstfärg.

Alltför sällan träffar man på på den vackra papegojbusken, Parrotia persica. Delvis beror det förstås på dess svaga härdighet, man brukar säga att den går upp till zon 1-(2). Men det kan vara väl värt att prova om du hittar den i handeln och har ett skyddat läge att erbjuda växten. För det här är en buske med praktfull höstfärg. På mina första bilder här på sidan har den precis börjat skifta i färg.

Parrotian börjar anta sin höstfärg.

Den är nära släkt med trollhasseln, Hamamelis, och det kan man se på kvistarna samt på frökapslarna som liknar kryddnejlika och även på den föredragna växtplatsen. Den gillar sol, men trivs också i halvskugga. Ju soligare läge, desto starkare höstfärg. Tänk på att jorden ska vara mullrik och ha god fuktighet. Ett pH-värde kring 6 är lagom.

Flammande höstfärg som en eld hos papegojbusken.
Foto: Bruns Baumschulen

 I hemlandet Iran blir växten närmare 5-6 meter och antar trädform, hos oss är den oftare bredare än hög, maxhöjd ca 3 meter. Grenarna växer ganska horisontellt och bladverket är något överlappande. Bladen är både vågiga och glansiga, något mitt emellan bok och trollhassel i utseendet.

2 reaktioner till “Papegojbusken är en exotisk bredväxt buske”

  1. Hejsan. Såg denna fantastiska växt under en promenad i Ronneby brunnspark. Hittar ingen återförsäljare. Har du något tips?
    Tack på förhand
    Helen

  2. Hej Helen! Papegojbusken är inte alldeles vanlig i handeln, då den lämpar sig endast för landets mildare breddgrader. Vänd till ett välsorterat garden-center nära dig och be dem ta in busken till dig. Det brukar gå bra i samband med övriga (import)inköp. Papegojbuskar tror jag knappast du hittar svenskförökade, utan de som finns kommer från Danmark eller Holland. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.