Nu när dagarna blivit längre och ljusare kan du börja plocka fram de sk övervintrarna som stått svalt hela vintern för att förbereda dem på en vår. Annars blir startsträckan onödigt lång i väckningen. Då tänker jag på de frostkänsliga medelhavsväxterna som du tog in i höstas för att få dem att överleva vintern.
Citrusträden är ju små underverk i och med att de bär på fruktanlag och frukter hela året om. En citron t ex tar över ett år på sig för att mogna. Citrusträden övervintrar ljust och svalt i vårt klimat. 5-15 plusgrader och sparsam vattning i ett ljust fönster är precis lagom. När man plockar fram dem i rumsvärme efter en sval vinter tar de några veckor på sig att utveckla knoppar och sen kommer blomdoften! Har du ingen frostfri veranda eller kallvind kan de också klara vintern på fönsterbrädan, men se upp för spinn. Duscha växten ofta och ge den gärna en egen lampa med stödljus.
Agapanthus, eller Afrikas blå lilja, är också en växt som ska stå frostfritt över vintern. Den behöver nästan inget vatten alls, utan klarar sig på det som finns lagrat i de saftiga rotknölarna. Faktum är att för mycket vatten är säkraste sättet att ta livet av Agapanthus under vintern. Många blad vissnar ner och den ser ganska risig ut så här dags, men jag låter den stå i vinterförvaret ett tag till innan jag väcker den. Står de i rumstemperatur får de lätt löss och utvecklar svaga, blekljusa blad.
När frostrisken är över längre fram i vår går de direkt ut efter en grundlig putsning. Alla bruna blad bort och gamla blomstänglar klipps ner och du vattnar igenom den ordentligt. Den tar ett tag innan den går igång och blomningen inträder ganska sent på sommaren. Å andra sidan håller den fortfarande på för fullt när jag plockar in den för de första kalla nätterna.