Grönsaksodling för eget bruk högprio bland trädgårdstrenderna 2012

Min trendspaning inför detta året bygger på en utväxling av den lantromantiska trenden som varit på gång redan ett tag! Nämligen att grönsaksodling i den lilla skalan kommer att bli en av årets stora trädgårdstrender 2012. Man vill veta vad man stoppar i sig och bakar sitt eget surdegsbröd, nylantisarna briljerar med egen hönsgård samt odlar nu också sina egna giftfria grönsaker så klart. Vi har ju sett pallkragsvurmen, men nu blir odlandet mer sofistikerat och grönsakerna får därmed sin plats intill prydnadsväxterna. Eller vad sägs om denna designade odlingslott?

Cortenstålsbarriärer till squashen och rostfria spaljéer för störbönorna kan bli verklighet i en trädgård nära dig.
Stylat trädgårdsland där den smutsiga jorden hålls i schack bakom cortenstålsskivor.

 Jag skulle nog kunna tänka mig lättskötta rostfria spaljéer för de klängande växterna. Björkriset och pilekonerna är ju naturliga och så, men de har kort hållbarhet och är ganska pyssliga att lägga ut och städa rena. Och de rejält upphöjda bäddarna kan vara ett bra tips för den som börjar bli lite äldre och får svårare att krypa på knä i rabatterna.

Odling uppåt väggarna är en annan stark trend som jag redan visat tecken på i bloggen. Du läste väl om de gröna fasaderna i Spanien och Italien samt grönväggen för badkaret? Nu finns det tillverkare av små behändiga växtlådor som kan hängas upp på en vägg. Som här fylld med kryddväxter, på armlängds avstånd från spisen. Smart, men håller det i längden?

Genom att hänga upp kryddplantorna på köksväggen sparar du utrymme på arbetsbänken, men har ändå örterna när till hands.Bright Green i USA är leverantör. Vet inte om de finns att få i Europa ännu.

Ska ge svårodlad dill en ny chans

Dillen är en knepig grönsak som kräver en lätt och näringsrik jord.
Förra sommaren var en katastrof för min dillodling. Trots benmjöl, växtföljd och annan specialvård. Den jag sådde i första omgången blev tidigt angripen av bladlöss. De saftiga dillstjälkarna bara tufsade sig och skrumpnade ihop när plantorna nått ca 3 cm höjd. Köpte sedan färdiga plantor som jag hoppades mycket på, men även de dog rätt så snart. Vet att min jord är i tyngsta laget för dill, men lite bättre än så här brukar jag lyckas. Men faktum är att när jag sått tidig dill i varmbänken så har det alltid blivit den allra bästa. Vad är annorlunda där förutom undervärmen? Jo, jorden är ny för varje år. Köpejord. Hur stolt jag än är över min egenproducerade och utblandade ler+stenmjöl+ kompostjord+hästgödsel+torv-blandning så vill inte dillen ha den. Utan den vill ha påsjord.

Dillen har vackra blomkronor som passar i buketter lika väl som till kräftorna.
Jag ska definitivt ge dillen en ny chans i vår. Den ska få de bästa förutsättningar, såsom en näringsrik och
lucker köpejord, gott om fukt och extra benmjöl för fosforens skull. Kanske ska jag sätta den ihop med morötterna så kan fiberduken sträcka sig över båda och skydda mot skadeinsekter. Det ska väl vara själva sjutton om inte dillen tar sig med sådan skötsel.

Allergifri trädgård för dig med pollenbesvär

Det är inte alls omöjligt att njuta av en vacker trädgård även om man är hårt drabbad av allergi som härrör sig från växtriket. Jag har själv pollenallergi mot gräs och det är ju inte helt optimalt när man jobbar med trädgård och håller på med hästar på fritiden. Men det finns många vackra växter som blommar utan att avge pollen och också många växter som har färgglada blad utan blommor. Jag ska dessutom ge dig några andra tips på hur du kan minska allergenerna i din trädgård så att den blir trivsam att vistas i hela sommaren även om du är allergisk.

En större trädgårdsdamm med vattenfall och fiskar bidrar till en fräschare luft för allergiker.Du ska givetvis undvika att plantera växter som du konstaterats allergisk mot, det säger sig självt. Gräsmattan är ofta problematisk, och den blir knappast helt allergifri, men bara för den skull behöver du inte bo i en stenöken. Klipp gräsmattan minst en gång per vecka, så att den aldrig hinner gå i blom. Klipp den gärna på morgonen medan den ännu är lite fuktig. Daggen binder pollen som annars kan virvla upp. Använd uppsamlare för att få bort klippet och kompostera det gärna så får du fin mull på köpet. Vill du begränsa gräsytorna och använda någon annan typ av marktäckning så är grus, singel och dekorsten att föredra framför täckbark i den allergifria trädgården. När barken förmultnar bildas ofta mycket mögel och detta kan vara en stark allergen för många.

Ett fågelbad gjort i betongblandningen hypertufa får snabbt ett naturligt utseende.
Ett fågelbad gjort i hypertufa är lättare än betong och åldras fortare till en naturlig look.

Vatten i trädgården är bra för allergiker. Fukten binder pollen, så en damm, fågelbad eller annan vattenyta passar bra intill uteplatsen. Genom att vattna med spridare fuktar du både luft och bladverk och sköljer på så sätt bort stora mängder pollen som lagt sig på bladen. Tänk också på att en tät häck kan skydda mot inflygande pollen som kommer från grannar och omgivande landskap. Idegran och häggmispel är två bra häckväxter som har låg allergirisk. Oxel är också bra, men den blir kanske lite för gles. Däremot kan du gärna plantera oxel och dess nära släkting rönn som träd.

Det finns mängder med perenner som passar allergiker. Gammaldags perenner som akleja, daglilja och pipört, trendiga som alunrot, funkia, höstanemon och lammöron eller vintergröna perenner som bergenia och vintergröna för att nämna några exempel. Är du en rosälskare så är inte loppet kört, även om många rosor kan vara problematiska för dem som reagerar på starka dofter. Klängrosorna Etude och Goldstern, buskrosorna R. rugosa (vresros) och R. glauca (daggros) samt rabattrosorna Bonica, Schneewittchen, The Fairy brukar tolereras.

Femtungan, Scaevola aemula, växer snabbt och passar bra i hängande sommarblomskompositioner.Sen ska vi naturligtvis inte glömma bort alla fina sommarblommor som inte avger något pollen. De är bra växter för allergiker. Sommarblommorna ger variation och färg i trädgården. Välj mellan gulblommande ampelskära (Bidens ferulifolia) och fjärilskrasse (Tropaeolum peregrinum), blå: femtunga (Scaevola aemula) och hänglobelia (Lobelia erinus), den prästkrags-liknande murbinkan (Erigeron karvinskianus), de silverbladiga: rabatteternell (Helichrysum petiolare) och den mindre silvereternellen (Plecostachys serpyllifolia). Därutöver rosa-röda-vita fuchsior, flitiga lisor (Impatiens walleriana) och sen tvillingsporren som jag presenterat tidigare här i bloggen. 

Vacker gulbrokig kryddsalvia som passar bra som låg rabattväxt förutom i kryddlandet.
En gulbladig kryddsalvia som passar även i blomsterrabatten.

Ett allergifritt krydd- och grönsaksland ska du naturligtvis också ha. Trevliga kryddväxter som sällan ger allergiska besvär är t ex citronmeliss, olika myntor, salvia, oregano, lavendel, timjan, rosmarin och gurkört. Bland grönsakerna borde olika rotfrukter passa bra, liksom lökväxter och squash. Tänk på att rensa alla land och rabatter ofta så inte ogräsen hinner gå i blom. Många ogräs släpper nämligen ifrån sig mycket pollen. Som du ser finns det en hel del att välja mellan. Lycka till med att bygga upp en allergivänlig trädgård!

Örtbok med mumsiga foton

Boken Örtagården skriver mycket inspirerande om odling av kryddväxterGreenspire Trädgårdskonsult vill gärna tipsa dig om en jättefin bok om kryddväxter. Den är inte sprillans ny, men kanske lite okänd. Den heter ”Örtagården” och är skriven av Agneta Ullenius. Jurek Holzer har tagit de underbara fotografierna. Fast den är väldigt faktarik och inspirerande textmässigt, så köpte jag den ändå nästan för bildernas skull. Jag gillar även layouten och typografin – den känns så fräsch. Boken har dessutom ett väldigt personligt tilltal som jag fastnade för. Författaren beskriver först överskådligt odlingstips för kryddörter allt från plantering till skörd. Sedan får 25 olika örter var sitt kapitel med utförliga beskrivningar över användningsområde, odling och kryddning av maträtter. Du hittar boken i nätbokhandeln för ca 150 kr. Uppslag om citronverbena ur Agneta Ullenius örtabok.

Antikens lyckosymbol mejram är en smakrik krydda

Typiska kotteknoppar hos mejram

Mejram är nära släkt med oregano, det vittnar även det vetenskapliga namnet Origanum majorana om. I växtens hemtrakter Nordafrika, Turkiet och Indien blir den en liten halvbuske. Hos oss är den inte härdig och odlas därför som ettårig och blir inte mer än 20-30 cm hög. Mejram användes under antiken som parfym och balsameringsingrediens. Växten var en lyckosymbol och planterades ofta på gravar för att bringa den avlidna ett lyckligt nästa liv. Eller så band man brudkransar av den för att hylla äktenskapets gudinna.

Mejram vill som de flesta kryddväxter ha en torr och solig växtplats. Jorden bör vara väldränerad och eftersom den avskyr blöta fötter passar den speciellt väl att odla i kruka. Skörda de späda skotten innan de kotteliknande knopparna slagit ut. Lufttorka eller frys in. Mejram är faktiskt ännu smakrikare som torkad än som färsk krydda. Den används förstås i ärtsoppa, men också gärna i pastarätter, tomat- och äggrätter. Den kan också drickas som te mot förkylning, sömnproblem eller dålig matsmältning. En riktig universalkur alltså.

Sill och gräslök hör ihop

Gräslökstuva som precis gått i blom

Gräslökstuvan är den första som vaknar i mitt kryddland om våren. De första stråna smakar så underbart gott efter en lång vinter. Inga problem med odling. Detta torde vara den optimala nybörjarväxten. Det finns knappt någon risk att misslyckas. Om man inte vattnar ihjäl den förstås.

Gräslöken trivs i både sol och halvskugga. Den vill ha gott om näring och regelbunden vattning eftersom tillväxten är så kraftig. Du kan enkelt skörda flera gånger under säsongen genom att klippa ner plantan. Spara några strån så kommer den snabbt igen. Eftersom blomningen är så dekorativ så sparar jag gärna åtminstone en planta så den får blomma. Därefter klipper jag ner och börjar om igen.

Gräslökens lila blommor passar som dekoration i sallader

Gräslök förvaras bäst i frysen, nedklippt i små bitar i burk eller plastpåse. Det är en klassisk kryddväxt som passar till det mesta istället för lök, men framför allt till fiskrätter, i kalla såser t ex i gräddfilsås till sillen eller bakad potatis. Gräslök ingår tillsammans med persilja, dragon och körvel i den franska kryddblandningen fines herbes. Du kan också dekorera sallad med blommor av gräslök. De är fullt ätliga och ger en vacker färgkontrast till gröna blad.

Citronverbena är maximal citrondoft

En kraftig planta av citronverbena

Citronverbena är en flerårig buskliknande kryddväxt med starkt citrondoftande, smala blad. Till skillnad från många andra kryddörter behåller den både smak och doft som torkad. Den används i doftpotpurri, som te mot förkylning och mot matsmältningsbesvär, i bakverk, som smaksättare i vattenkaraffen samt i kyckling- och fiskrätter. Men dosera försiktigt, för den är stark. Och hacka bladen fint då de är ganska sega.

Bästa placering för citronverbenan är i kruka eller i en varm bänk. Ju varmare växtplats, desto större blir plantan. I Sverige vanligen 70-100 cm, i hemtrakterna upp till 4 meter. Den vill ha mycket vatten och måttligt med näring.  

Du måste ta in och förvara plantan frostfritt över vintern eftersom citronverbenan härstammar från varmare trakter i Sydamerika. Ett ljust, svalt fönster med temperatur under 14 plusgrader och sparsam vattning blir bra. Men kolla upp den regelbundet, för den drar lätt till sig löss och spinn. Bladen trillar oftast under vintern, men det kommer nya nästa vår. Klipp gärna in den innan du planterar ut den så blir växten inte så spretig, utan får en vackrare form.

Glöm inte att skörda kryddorna allt eftersom de växer till sig

En kruka med rosmarin, timjan och salvia

Många kryddväxter har redan kommit så långt i sin utveckling att du kan ta första skörden av dem. Oregano, basilika och salvia är ganska snabbväxande. De kan skördas nu innan de gått i blom för att du ska få ut mest smak. Och då hinner de växa till sig så du får ut ytterligare en skörd av samma plantor. Plocka vid torrväder i små buketter och häng på tork. Alternativt låter du lösa kvistar ligga löst i en luftig korg eller på tidningspapper. Förvara dem torrt, men inte i solen. När bladen är helt torra smular du ner dem och förvarar dem torrt och mörkt, t ex i använda kryddburkar eller andra mindre glasburkar.

Persilja, dill, basilika och gräslök är exempel på örter som förvaras allra bäst i frysen. De förlorar snabbt sin smak vid torkning, men nedfrysta i plastpåsar eller -burkar bevaras deras aromer mycket bättre. Hållbarheten är 6-8 månader, därefter börjar de tappa sin mesta spänst och piffiga smak.

Mynta, väldoftande kryddört som ger ett magvänligt te

Kraftigväxande mynta med ljusrosa blommor

Har du väl fått in myntan i trädgården en gång så blir du knappast av med den. Det är ett aggressivt släkte som gärna sprider sig med långa rötter. Vill man hålla den på plats så är en nergrävd spann utan botten det bästa sättet att begränsa spridningen i ditt kryddland. Det finns ett otal sorter av mynta som alla är lika lättodlade. Väldränerad jord funkar bäst, men den verkar även hålla till godo med lerjord sålänge den inte är helt uttorkad. I alla fall växer den bra hos mig. Soligt till halvskuggigt läge duger och den kryper gärna vidare under buskar mot nya mål.

Jag brukar torka bladen till te som smakar gott både sommar som vinter. Myntate sägs lindra bullriga magar och så ger det ju en så fräsch smak i munnen. Passar därför bra efter en tung måltid. Den vanliga grönmyntan blir bra, men prova även äppelmynta som har en smak av äpple ihop med den friska mintsmaken.

Oregano, gott till mer än pizza

Blommande oregano lockar insekter

Den perenna kungsmyntan träffar man på ibland ute i naturen. Den växer vild på soliga, torra marker och sprider en härlig doft när man rör vid bladen. Blommorna är vackert lilarosa. Kungsmyntan är en gammal medicinalväxt som använts mot bl a hosta och magont. Den har dock inte den mest särpräglade smaken som vi känner som oregano, utan då får man gå till den grekiska oreganon, Origanum vulgare ssp hirtum.

Just nu är rätt tid att så oregano. Håll sådden inomhus tills frostfaran är över. Fröna har rätt svag groningsprocent, men har du tur får du flera fina plantor till slut.

Unga plantor av oregano

Dessa kan planteras ut i kryddbänken eller kruka i sandblandad, varm jord på en solig växtplats. Varje vår klipper du ner fjolårsväxten och gamla plantor kan även delas för att behålla sin fräschhet och växtkraft.

Oregano äts som färsk eller torkad i tomaträtter, används i kötträtter med fett kött som lamm eller fläsk. Och givetvis i pizza!