Vad ska träden vara bra för?

Träden ger skugga, luftrening, dränering och syre.

Det händer, tack och lov allt mer sällan, att man ser nybyggen där den nya tomtägaren bestämt sig för att skövla rent och plana ut marken till en jämn nivå. För här ska det anläggas gräsmatta! Träden skräpar ner med sina löv och ger skugga, säger man. En jämn, smaragdgrön gräsmatta är status. Och den ska vara lätt att klippa med den nyinskaffade åkgräsklipparen. Bruum bruum liksom. Okunskap skyller jag på, för jag tror egentligen inte att man tänkt på vad träden ger oss alla.

Nyutspruckna blad av Cercidiphyllum japonicum är vackra i vårsolen.

Synen på ett träd beror lite på vem du frågar. Ur ett hälsoperspektiv är trädens förmåga att filtrera luftföroreningar och dämpa buller från ex trafik uppenbar. Träden bidrar till ett utbyte mellan koldioxid-syre, de dämpar vinden och reglerar temperaturen. På blöta eller översvämningsdrabbade platser står träden för en naturlig dränering av markvatten. Ornitologen drar fram fåglarnas möjlighet att söka skydd för sina bon och mat i form av larver och fullvuxna insekter. Kulturmiljönissen och miljömuppen värnar om träden för den biologiska mångfaldens bevarande i landskapet och de historiska parkanläggningarna. För landskapsarkitekten formar träden siktlinjer och stoppunkter för både blick och rörelse.

Gamla träd hyser mängder av insekter och djur i sitt lilla mikroekosystem.

Artrikedomen i ett gammalt träd kan vara avsevärt större än i 100 unga, nyplanterade träd. I håligheterna finns det plats för fladdermöss och hålhäckande fåglar. Under den skrovliga barken lever miljontals små kryp och i finrötternas samspel med jorden finns en lika stor artrikedom dolt under förnan i markytan. Och det här gäller inte bara längst inne i en urskog, utan lika väl i parkmiljö mitt inne i stan. Det är helt fantastiskt!

Även golfbanan behöver träd för att bli attraktiv.
Utan minsta träd hade golfbanan varit en ödslig upplevelse.

Trädens sociala värden gäller inte bara hälsoaspekten med luftrening, utan även kopplat till sammanhang som rekreation, motion, meditativa upplevelser, lek, sorgearbete och avkoppling. Själv är jag uppvuxen i en skogsrik bygd, där naturen och skogen var våra enda ”lekplatser”. Jag känner ett väldigt lugn och en otrolig avkoppling av att vistas i trädens närhet. I skogen är jag aldrig rädd. Inte ens för att gå vilse, eller för att bli anfallen av vilda djur. När jag kommer in bland träden sjunker pulsfrekvensen och blodtrycket och jag blir alldeles stilla inombords. Oberoende om jag jobbar fysiskt med att ta rätt på ved, plockar svamp och bär eller bara sätter mig ner med en fika.

Träden blir samlingspunkter och skydd för solen en het dag.

Trädgårdsflärd är en trädgårdstrend 2013

Inredda trädgårdsrum med ätliga växter blir en kommande trend.
Foto: Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet presenterade nästa års trädgårdstrender på trädgårdsmässan Elmia Garden tidigare i höstas. En av de identifierade trenderna handlar om trädgårdslängtan, avkoppling och att sätta guldkant på livet i trädgården. Vi tillbringar allt mer tid i våra trädgårdar, och trots svala och regniga somrar lägger vi allt mer energi på att inreda trädgården som ett extra vardagsrum.

Växtskärmar som skyddar mot insyn blir ett vanligare inslag kring våra uteplatser.

Inredningen av det privata trädgårdsrummet kommer mycket att handla om att skärma av med insynsskyddande växter. Flexibla trädgårdsmöbler som soffor och fåtöljer med inbyggda spaljéer för klängväxter kommer att bli en stor grej, spår Blomsterfrämjandet.

 

Färska kryddörter ska finnas nära till hands då du lagar mat.

Vårt nya hälsosamma liv med sunda och hållbara sporter som långfärdsskridsko, längdskidåkning och bastubad ingår i det nya back to basics-konceptet som kommer att vinna allt mer mark. Och närodlingen av ätbara växter följer i det spåret. Vi blir mer och mer intresserade 
av att gräva där vi står och vi håller på att återupptäcka de klassiska svenska smakerna i kryddträdgården och de traditionella gröna växterna som vi sett hos våra föräldrar och far- och morföräldrar. Rejäla, nordiska rotsaker alltså, persilja hellre än basilika och ätlig och dekorativ krasse är alla lättodlade växter för det hållbara samhället.

Vanlig krasse med sina klara färger blir en ny trendväxt nästa år.

Och vad följer då i spåren av detta, jo vackra (?) och praktiska (?) trädgårdsverktyg och trädgårdskläder för kvinnor som förändrar vår syn på tråkiga trädgårdsredskap för alltid. Garden Girl-klädserien med tillhörande syrenlila verktyg samt rosa trädgårdsslangar från Garden Glory är några nyheter. Fast jag behåller gärna min Silky-såg. Den här nya bågsågen verkar inte helt tillförlitlig.

Matchande trädgårdskläder och -redskap i rosa och lila färg.
Foto: Garden Girl
Sensuella trädgårdsslangar i syrenlila för den trendmedvetna kvinnan.
Foto: Garden Glory

Örter med läkande effekter

Vem har inte stött på fenomenet med fallande energinivå efter en arbetsvecka så här på höstkanten. Men jag hade ju nyss semester, det kan inte vara sant. Ska man gå och vänta ett helt år på nästa långa ledighet och redan nu vara så här trött? Det är ju inte bra om du känner dig så.

 

Rosmarin är en starkt aromatisk krydd- och hälsoväxt.
Rosmarin är en starkt aromatisk krydd- och hälsoväxt.

Att ta vara på den sista solen och värmen om helgerna och lunchrasten är viktigt för att inte tappa styrfarten. Och våga dig på att botanisera i trädgården eller naturen efter uppiggande och läkande växter. På köpet får du en skön liten promenad och doftupplevelse.

Känner du dig trött och stressad kan du plocka några färska blad av mynta och citronmeliss som du låter dra i hett vatten till ett örtte. Det är hälsosammare än kaffe och du får myntans uppiggande effekt samtidigt som citronmelissens hjälp mot spänningshuvudvärk, hjärtklappning och nervös mage. Riv i lite färsk ingefära och toppa med några rosen- eller ringblommeblad så har du ett riktigt skönhetste.

Ett doftande hav av lavendel kan göra en helt snurrig i sin intensitet.
Många goda egenskaper har lavendeln som läkeväxt.

Fotbad är välgörande för hela kroppen samtidigt som fötterna blir lena och mjuka. Du kan använda till exempel följande växter: en handfull rosenblad, som innehåller hudvårdande oljor. Några tusenskönor med hudvårdande egenskaper. En handfull maskrosblad för deras stärkande och renande effekter. En hand kirskål, eftersom den är stärkande och bra för cirkulationen. Några grenar lavendel för dess lugnande effekt. Eller några myntakvistar för deras svalkande och uppfriskande egenskaper. Ta vad du kan få fatt i och lägg örterna i ett varmt fotbad. Badda fötterna i 15-20 minuter och avsluta gärna med en skrubbkräm och en skön fotsalva.

Jag har hittat ett recept på fotskrubb som är jätteskön. Funkar även som handskrubb för slitna trädgårdshänder. Du tillverkar den med vanlig mixerstav. Förvaras helst svalt i tättslutande burk. Det här behöver du:
1 dl blad av någon myntasort du gillar
½ dl mandelolja (finns bl a på apoteket)
1 dl vanligt strösocker
1 msk färskpressad limejuice
1 tsk rivet skal av lime

Ett stärkande te gör du på mynta, citronmeliss, rosenblad och ingefära.
Ett stärkande te gör du på mynta, citronmeliss, rosenblad och ingefära.

Andra fina, läkande örter som du kan äta och dricka: Lavendel har en lugnande effekt. Används t ex som torkad i lavendelpåsar som man lägger i linneskåp och sovrum. Fint hackad färsk lavendel, dvs oljan i bladen, är bra mot torr hud och eksem. Rosmarin som teväxt har en uppiggande och koncentrationsstärkande effekt. Den innehåller massor av antioxidanter och ökar cirkulationen i händer och fötter.

Framtidshus med träd på balkongerna

Det 27 våningar höga bostadshuset Bosco Verticale med grönskande balkonger uppförs i Milano, Italien.
Bosco Verticale betyder helt enkelt vertikala grönytor.
Gröna trädgårdar på balkongerna i Bosco Verticale för en grönare stad.
Illustrationerna från Studio Boeri

Två spännande husprojekt är på gång i södra Europa med höghus som ska bidra till en bättre livsmiljö och förminskad resursanvändning i den förtätade staden. Det projekt som har kommit längst är Bosco Verticale i Milano. Två 27-våningshus med intensiv grönska längs fasaderna och en egen, lite ekologisk zon mitt i den bullriga och luftförorenade storstaden. 730 träd kommer att planteras ihop med ett stort antal buskar och andra blommande växter. Syftet är att växtligheten ska ta upp koldioxid och stoftpartiklar ur luften, avge syre, minska bullret och solinstrålningen samtidigt som luftfuktigheten ökar. Bevattningen av balkongerna ska ske genom rening och återvinning av husets  gråvatten. Läs mer i tidningen Daily Mail.

Höghus med grönskande balkonger planeras att uppföras i Valencia, Spanien.
Illustration av MVRDV arkitektkontor

Torre Huerta i Valencia, Spanien, har än så länge inte nått byggstart, men skulle enligt planerarna vara ett steg mot att återta det gröna initiativet i staden. Valencias gröna oaser håller på att slukas upp av den ökade byggnationen. Varje lägenhet i detta 21-vånings bostadshus skall få en egen balkong där invånarna kan odla egen frukt och grönsaker. Varför inte utnyttja det milda medelhavsklimatet som ger möjlighet att sitta utomhus minst 9 månader om året? Samtidigt som lövverket hjälper till att rena stadsluften och ge människor en egen grönskande miniträdgård med vårdträd. Tekniska lösningar har jag inte sett ännu, men det går nog att bygga. Om inte annat med hjälp av lätta, luftiga växtsubstrat som finns hos bl a Bara Mineraler. Deras pimpstensblandningar är utmärkta på takträdgårdar och förtätade jordar. Växtbäddens tjocklek kan reduceras samtidigt som substratet har en stor vattenhållande och luftande förmåga.

Skogens läkande kraft minskar stress

En skogsdunge intill trädgården ökar den lugnande effekten av skog.Lövens sus, fåglarnas kvitter och vattnets porlande brus är ljud som hjälper oss människor att slappna av och återhämta oss från stress. Det har läkaren Matilda Annerstedt visat i sin avhandling inom ämnet miljöpsykologi. Den naturliga miljön aktiverar kroppens lugn-och-ro-system och kan även hjälpa till att minska psykisk ohälsa, visar studien. Och det behöver inte ens vara en verklig skog för att det ska fungera, det funkar faktiskt lika bra i virtuell laboratoriemiljö. Läs mer om Matildas forskning i DN, Epoch Times och Naturvetarna.

En skirt grön trädkrona av hästkastanj med flimrande solkatter skapar lugn i själen.Trädgårdsterapi är inget nytt, det har man jobbat med vid Alnarps rehabträdgård  under många år. Och resultaten är goda visar den tvärvetenskapliga forskning som bedrivs här. Dessvärre har det tagit tid att få erkännande inom den kliniska vården, där sambandet mellan hälsa och miljö varit svårt att bevisa. Sakta börjar kopplingen erkännas, ju mer forskning som presenteras på området. Man kan nu se att människan har en ärftlig programmering för att må bra i naturliga miljöer. Vad Matilda Annerstedt har konstaterat är att lövskog har en starkare påverkan än barrskog på våra stressnivåer. Hon menar att lövskogen och naturen har en viktig förebyggande roll för att bevara vår hälsa. Därför är det så viktigt att bevara skogen kring tätorter och få politiker och stadsplanerare att inse betydelsen av möjligheten att få vistas i naturen. Vi måste se till att bevara befintliga grönytor och bygga nya så att fler människor får tillgång till dem, menar Matilda. Och det vill ju alla vi grönproffs skriva under, eller hur?

En vårskir lövskog fungerar som rena terapin för stressade själar.
En stilla promenad eller motionstur i lövskogen sänker kroppens stressnivåer.