Torka kan leda till kartfall

Kartfall hos körsbär kan bero på t ex kyla eller torka.
Kartfall på ett körsbärsträd som såg så fint ut en vecka tidigare.

Det är många som bekymrar sig för att körsbär och bigarråer släpper kart mitt på sommaren innan de riktigt börjat få färg. Orsakerna kan vara flera, men ofta hänger det ihop med en period av långvarig torka. Knappt en droppe regn under hela maj var nog lite för bra. Jag hann glädja mig åt en superlyckad blomning och pollinering på körsbäret ’Heidi’, men dessvärre tog sig inte all kart. Trots att jag försökt mota Olle genom att vattna träden några gånger under försommaren. Nu ligger en stor del av dem på backen.

Genom att vattna träden vid torka förebygger du kartfall.
Vattning på allra enklaste sätt direkt från slang. Låt rinna minst en timme per träd åt gången.

Andra orsaker till kartfall förutom torka och kyla kan vara ofullständig pollinering, och då ser man det rätt så snart efter att frukterna börjat bildas. Snabbt förändrade näringsförhållanden i jorden (pga kraftig gödsling) eller näringsbrist kan också orsaka att trädet släpper frukten.

Plommonträdet tillbakabildar frukt som inte pollinerats ordentligt.
Plommonet har inte pollinerats ordentligt och en del frukter skrumpnar bort.

Kalium är ett näringsämne som är viktigt för fruktbildningen. Kalium finns bl a i träaska eller sk höstgödsel, PK-gödsel. Nu börjar det vara hög tid för gödsling till körsbär och plommon  om du inte hunnit med det ännu i år. Konstgödsel med bara lite kväve och större andel kalium och fosfor är vad du kan ge dina stenfruktsträd. Börja tidigt nästa vår så du hinner med ett par, tre givor innan midsommar. Står träden i gräsmattan är det bäst att spetta hål i marken där du fyller i med gödsel. Annars lär det mesta komma gräsmattan till godo. Du skulle kanske också fundera på att ta bort gräset på den närmaste halvmetern intill trädstammen och lägga ut mulch istället. Det kan vara lövkompost, gräsklipp eller annat luftigt material. Bark är inte så bra för den drar istället näring bort från marken när den förmultnar. Mulchen håller jorden fuktig och bidrar med en långsam gödseleffekt.

Körsbärskarten börjar snart växla färg.
 

4 reaktioner till “Torka kan leda till kartfall”

  1. Undrar vad det kan bero på att endel av våra surkörsbär har bruna fläckar? Börjar med fläckar ställvis som sprider sej vartefter bäret mognar, inte alla bär är angripna. Sorten är okänd, men äldsta trädet är ca 70 år.

  2. Hej Lilian! Förmodligen är det en svampsjukdom som ligger bakom de bruna fläckarna på dina körsbär. Svampen Glomella cingulata ger bruna rötfläckar varifrån rödaktiga sporer växer fram. Bären skrumpnar och blir hängande i träden. Från frukterna kan svampen tränga in i skotten. Därför bör döda frukter och skott tas bort från träden där det är möjligt. Alla svampsjukdomar gynnas av varmt och fuktigt väder, så angreppen är ofta olika svåra beroende på vädret. Hoppas du får lite körsbär i alla fall! Lycka till, hälsar Maria

  3. Apropå sorgmyggor. De är ett elände som kan få en balkongodlare att ge upp. Många tips finns det också. Ett är klistermärken som man sätter i krukorna, men de är mest som skvallermetod. Den andra är att aldrig vattna ovanifrån och hålla ytan kruttorr (men det går ju inte på småplantor) Nästa läge var att lägga leca ovanpå krukorna. Antalet sorgmyggor minskade på klistermärkena. Nästa var vitlök i krukorna och i vattnet. Har inte sett till nån mygga sedan. Men jag vill använda Nemablom ock då blir det besvärligt Först måste lecakulorna bort och förmodligen den nedstuckna vitlöken. Tvivlar på att nematoderna tål vitlök.I värsta fall måste jag plantera om och tvätta rötterna på alla växter som ska övervintras. Det är fikonplantor av olika storlek och Pepino, likaledes moderplanta och ganska stora plantor av sticklingar.
    Det bistraste är att antingen utrotar jag myggorna annars utrotar myggorna växterna.
    Några synpunkter till hjälp Tack!
    Bästa Hälsningar/Gunnar

  4. Hej Gunnar! Sorgmyggor är ett riktigt gissel där man får in dem! Jag kan se att du provat många metoder. Det jag har mer erfarenhet av är nematoder och rovkvalster. Man kan kombinera med bacillus thuringiensis för ytterligare effekt. Kolla hos företag som Biobasic och Lindesro. De säljer biologisk bekämpning. Dock är jag osäker på om man som konsument kan handla hos dem. Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.