Av någon anledning räknas de inte till ”de fina” rosorna. Jag antar att det hänger ihop med att de är alltför vanliga och alldeles för lättskötta och tåliga för att erbjuda den hängivna trädgårdsentusiasten några utmaningar. Men vresrosorna, Rosa rugosa, har faktiskt utnyttjats länge av rosförädlare på grund av sina många, goda egenskaper. De friska rosorna är mycket tåliga och härdiga samt har en kontinuerlig blomning. Ju sämre förhållanden, desto bättre chans att just en rugosaros passar in där.
De flesta vresrosorna hör till de allra mest lättodlade buskarna över huvud taget. De växer bra på sandig och torr mark och klarar sig på vindutsatta och skuggiga ställen utan knot. Var ser man ofta vresrosor i det vilda? Jo på sanddyner längs stränder i Danmark och kustbandet i södra Östersjön. Tuffa förhållanden utan någon som helst omvårdnad.
Hybrider med rugosa-ursprung som jag gillar, förutom ’Hansa’, är t ex den ljuvt rosa ’Jens Munk’ som du ser på bilden här ovan. Du kan känna igen den på att kronbladen är lite urnupna och ur detta hack går det en vit sträng in mot blommans mitt. ’Jens Munk’ är en frisk rossort som tål skugga och växer upp till zon 6. Den blir ca 1,5 meter hög och ungefär lika bred.
De typiska rugosa-rosorna växer på egna rötter och förökar sig genom att sprida sig i sidled. Nya skott sticker upp titt som tätt och det kan vara svårt att begränsa vresrosens utbredning. Bäst lämpar de sig därför som slänttäckning där de både binder ihop ytjorden och håller ogräs borta. Beskärning är ingen rocket science, utan det räcker att gallra ut äldre skott årligen eller att skära ner dem totalt med 3-5 års mellanrum. Enklast gör man det med röjsåg. Jag föredrar den här metoden för de gräsliga taggarnas skull. Taggborsten är förfärlig, trots att buskarna sällan har några kraftigare taggar.
Roligt att se en kollega som delar mitt intresse för både miljö och trädgårdshistoria! Jag har nyss startat en blogg tillsammans med sambon och därmed försökt förstå hur WordPress etiketter funkar. Du har ju t.ex. inlägg som är taggade trädgårdshistoria, men de dyker inte upp när jag söker på det på WordPress. Är det för att din blogg inte ligger på WordPress.com?
För övrigt kan jag tipsa om de s.k. kanadarosorna, som har kvar många av vresrosens fördelar, men ser mer ut som trädgårdsrosor.
Hej Petter!
Kul att du hörde av dig med frågor och synpunkter! Jag gillar när läsarna återkopplar till det jag sitter och funderar kring!
Dessvärre är jag inte så superduktig på just WordPress olika funktioner. Jag har lärt mig medan jag hållit på. Min blogg ligger på WP, men jag har inte funderat närmare på etiketterna. Måste kanske kolla upp det där att man inte kommer vidare.
Jag har i år ritat in lite kanadarosor till en kund och de har nyss planterat dem. Det är inte så välkända rosor ännu, men vi kanske ska skriva lite om dem? Fast jag brukar vara lite försiktig att rekommendera nya grejer innan jag sett att de fungerar över vintern också. Med tanke på förra vintern så har jag blivit än mer försiktig med blåsiga lägen i Skåne där det mesta kan torka bort över vintern.
Lycka till med ditt jobb & blogg!
Hälsar Maria