För häckar, klot, pyramider och andra figurer av buxbom är tiden strax före midsommar den rekommenderade tiden för beskärning. Men kan man klippa till hur som helst? För det första är tidpunkten noga vald. Innan den varma sommarmånaden juli då bladen lätt bränns och strax efter att den kraftiga årstillväxten gått igång. Sedan kan du putsa till resultatet en gång till i september om buskarna blivit spretiga.
Välj gärna en dag med mulet väder för din buxbomsbeskärning. Torkskador kan också förhindras genom att du sprutar vatten över buxbomen efter beskärning så att det blir riktigt fuktigt omkring den. Eller om inte det gäller alltför många plantor kan man vira runt dem med fiberduk eller annat tunt tyg. Allt för att förhindra avdunstning och uttorkning efter beskärningen.
Eftersom buxbom är småbladiga och tätväxande buskar mår de bra av att friseras varje år. Man kan forma avancerade figurer med tiden, men utmaningen gäller att hålla kvar figuren när busken tillväxer. Ska du klippa en häck är det ett bra tips att markera rätt höjd med ett snöre fäst i två pinnar. Spänn tråden och kolla med vattenpass att den ligger rakt innan du börjar beskära. Låga infattningshäckar kan vara helt raka i sidorna, men ju högre häck, desto bättre är det om den sluttar svagt utåt när man kommer neråt. Alltså som ett A. Då blir även basen av häcken solbelyst och den har lättare att hålla sig tät nertill.
Om du använder motordriven häcksax, en manuell häcksax eller sekatör kan kvitta. Omfattningen styr verktygsvalet, men i de flesta fall kan det vara bra att kombinera ett snabbt redskap med ett noggrant. Kliv gärna ett par steg bakåt emellanåt för att checka av eventuell lutning och de räta linjen. Man ser dåligt på nära håll och det kan bli skador som tar tid att reparera om man kör på utan att se formen på lite håll.
Tänk på att använda handskar när du klipper buxbom, eftersom växten innehåller en hudirriterande växtsaft. Om någon buske är angripen av sjukdom ska du klippa den till sist (och noggrant desinficera klippredskapet efteråt) för att inte riskera att sprida sjukdomen till de friska plantorna. Läs gärna om sjukdomen buxbomssot här.
Hej hur hårt kan man klippa buxbom
Hej Richard! Buxbom är lite kinkig om man klipper in den för hårt och får då svårt att skjuta nya skott. Har du en stor/bred/hög häck eller buske som behöver förminskas så ska du se det som ett flerårigt projekt. Klipp inte mer än att du har blad kvar på grenen. Lycka till, hälsar Maria
Finns det inte en rund eller klot man kan trycka ner för att få lättare att klippa klott form???
Hej Gull-Maj! Det finns ”formar” för guidning vid formbeskärning som man kan sticka ner i jorden. Man kan också göra bollar av hönsnät som växten får växa upp i. Det är vanligt när det gäller lite udda former som tuppar och andra djur. Har dock inte något tips på var man kan köpa färdiga. Du får leta vidare! Lycka till, hälsar Maria
Hej, om man klippt ner en buske för hårt och den inte skjutit nya skott på ett år där det är beskuret, vad kan man då göra?
Hej Mathilda! Det låter som att busken inte orkat skjuta nya skott från beskärningsstället. Om hela busken är död är det bara att gräva upp och plantera nytt. Det händer, och man lär sig. Tur att det bara är växter! Bättre lycka nästa gång, hälsar Maria